PSD critica decizia Guvernului de a nu mai da subventii pentru caldura din acest an, lasand la latitudinea primariilor decizia cine primeste subventie.

  • Vor exista discriminari intre primarii?

Declaratia ministrului Muncii ca nu se vor mai da subventii pentru caldura in acest an decat persoanelor cu venituri mici a starnit reactia opozitiei.

“Actualul Guvern incearca sa transfere responsabilitatea pentru suferinta care va fi cauzata romanilor, catre primarii, sustinand ca acestea sunt libere sa plateasca subventia din fonduri proprii. Este evident faptul ca cele mai multe primarii nu vor putea sa faca acest lucru.”, se arata intr-un comunicat PSD.

Potrivit documentului citat, romanii din localitatile conduse de primari ai opozitiei vor fi cei mai crunt loviti de aceasta masura, fapt care ar fi considerat o discriminare.

Astfel, “PDL pune la cale un mecanism pervers: public, se va elimina subventia la toate orasele; in realitate, se vor da fonduri prin diferituri tertipuri doar oraselor conduse de primarii PDL, pentru ca acestia sa se descurce. Efectul? Peste doua treimi din Romania este pedepsita la iarna, doar pentru ca nu este condusa de primari PDL. Intretinerea in mare parte din orase va exploda, ajungand in lunile de iarna sa se apropie de limita de venituri ale unui roman considerat ”bogat” de actuala putere!”, mai spune comunicatul.

  • Subventia de stat, eliminata

Doar persoanele cu venit mic vor primi ajutoare pentru incalzire, iar subventia de la stat va fi eliminata, in acest an, informeaza Realitatea.net.

Lazaroiu a explicat ca Guvernul va elimina subventia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind pastrata doar suma de 120 de milioane de lei care reprezinta ajutoarele la incalzire pentru persoane vulnerabile, conform MEDIAFAX.

Ministrul insa nu a putut garanta ca persoanele vulnerabile vor plati la fel ca anul trecut, daca autoritatile locale vor acorda in continuare ajutoarele de incalzire in cuantumul stabilit, precizand ca primariile nu sunt obligate sa mai acorde aceste subventii.

Ministrul Muncii a spus ca fata de anul trecut in sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subventie in acest an, fata de 200.000 anul trecut.

Citeste si:
Ce buget are Primaria Capitalei pentru subventii la caldura?
Ce buget are Primaria...

  • Pragul maxim creste

O alta schimbare fata de anul trecut este pragul maxim pentru care se acorda subventia, acesta crescand de la 615 lei cat a fost in 2010-2011 la 786 de lei. In 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de pana la 615 lei primeau 10% subventie. Anul acesta, cei cu venit intre 615 si 786 vor primi 5%.

Autoritatile locale pot adopta politica Guvernului si sa acorde ajutoare de incalzire doar persoanelor cu "venituri modeste", dar pot decide sa continue subventionarea nediferentiata a proprietarilor de blocuri, firmelor de apartament si familiilor cu venituri mici, a declarat, vineri, Emil Boc.

Vor primi ajutoare de caldura doar familiile nevoiase


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.