Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor din Secuime le solicita consiliilor locale din judetele Covasna, Harghita si Mures ca in luna septembrie sa adopte hotarari prin care sa se impuna cunoa?terea si utilizarea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in institutiile publice din subordine.

"Pana la sfarsitul lunii septembrie, vrem sa fie luate respectivele hotarari, iar in primarii si institutiile subordonate sa fie utilizata limba maghiara ca oficiala. Noi credem ca de la portar pana la secretara, de la primar pana la sefi de departamente, ar putea sa utilizeze limba maghiara si sa fie specificat in organigrama care sunt posturile unde sa fie obligatorie cunoasterea limbii maghiare”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Farkas Csaba, presedintele Comisiei Permanente a Adunarii Alesilor din Secuime, transmite corespondentul NewsIn.

Totodata, reprezentantii Comisiei spun ca in localitatile unde sunt majoritatea maghiari trebuie sa existe o persoana delegata care sa mentina contactul cu publicul care vorbeste limba romana. [Ungurii, dubli cetateni, destabilizeaza Europa]

In luna martie, alesii locali ai PCM si CNS din Secuime au votat, in cadrul celei de-a doua Adunari a Alesilor Locali, ca limba maghiara sa fie limba oficiala in asa zisul Tinut Secuiesc, avand un statut identic cu limba oficiala a statului. Astfel, potrivit hotararii votate la adunarea alesilor locali, orice cetatean cu domiciliul in "Tinutul Secuiesc" are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral, iar Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, urmau sa stabileasca lista acelor functii publice care pot fi ocupate doar de catre persoane care cunosc ambele limbi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.