Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca, din cate cunoaste in acest moment, motiunea de cenzura ar putea fi prezentanta in plenul reunit marti, 8 iunie, votul urmand sa fie dat in termen de trei zile de la lecturarea ei.

"Din ceea ce cunosc in acest moment, PSD pregateste impreuna cu cei de la PC, si probabil cu cei de la liberali, o motiune de cenzura care foarte probabil va putea fi prezentata oficial martea viitoare urmand ca, in interval de trei zile de la lecturare, sa aiba loc votul cu privire la motiunea de cenzura si acolo vom vedea care este destinul acestei guvernari", a spus Geoana.

In ceea ce priveste recentele declaratii ale unor membri PDL, care au spus ca ar putea vota motiunea de cenzura, Geoana a apreciat ca aceste "miscari de trupe" fac ca deznodamantul motiunii sa fie "mai palpitant decat oricand". "Nu indraznesc sa sper la ceea ce s-a intamplat in urma cu cateva luni, in octombrie 2008 (cand a fost demis Guvernul Boc - n.r.), dar cred ca in acest moment Guvernul este legat de un fir de ata", a continuat fostul lider PSD. Geoana nu a dorit insa sa spuna ce sanse acorda motiunii, afirmand ca, incepand "de la alegerile prezidentiale", nu mai vrea sa dea procente.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate luni, la ora 16:00, pe prima lege si la ora 17.00, pe cea de-a doua lege, au decis Birourile Permanente reunite, dupa ce au discutat cu premierul Emil Boc.

Articolul 113 din Constitutie prevede ca motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajare, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

UNPR se abtine de la vot

Vicepresedintele UNPR Ioan Munteanu a declarat miercuri ca parlamentarii UNPR vor fi prezenti in sala la motiunea de cenzura, dar se vor abtine de la vot, el explicand aceasta conduita prin faptul ca noul partid doreste sa-si construiasca o identitate si nu sa fie perceput ca "remorca" Guvernului.

Ioan Munteanu a aratat ca UNPR nu considera ca actualul Executiv ofera garantiile ca doar reducerea salariilor si pensiilor ar rezolva problema economica. "Cred ca toti intelegem, si chiar din declaratiile care vin dinspre premier, dinspre ministrul de finante, ca nu ne dau garantii ca doar reducerea salariilor si pensiilor ar rezolva problema. Si cred ca fiecare dintre noi intelegem acest lucru", a declarat deputatul la Realitatea FM, adaugand ca progresistii se asteapta ca Guvernul sa vina si cu un pachet anticriza odata cu asumarea raspunderii.

Urban crede ca Guvernul va cadea

Senatorul Iulian Urban crede ca incapacitatea PDL de a-si impune in Parlament candidatii la CCR demonstreaza cat de "fragila" este majoritatea si opineaza ca Guvernul are sanse mari sa cada la motiune "pe mana" parlamentarilor democrat-liberali.

"Scandalul de azi (de marti) la Camera Deputatilor pe votul privind nominalizarea unui judecator la Curtea Constitutionala este extrem de interesant. Social-democratii au reusit sa obtina mai multe voturi pentru candidatul lor Valer Dorneanu (161), in defavoarea candidatului PDL, Mircea Stefan Minea (123). Chiar daca PSD a obtinut voturile deputatilor aflati la guvernare, Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru validarea pe post, avand nevoie de jumatate plus unu din numarul mandatelor, mai exact 168 de voturi. Sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. Insa iata ca se demonstreaza cat de fragil sta acest Guvern si ma intreb daca nu asistam cumva la un exercitiu pentru motiunea de cenzura....", scrie Urban pe blog.

Intr-un P.S., senatorul PDL spune ca Guvernul are sanse "mari" sa cada la motiune pe mana parlamentarilor PDL. "PS - spre deosebire de altii, eu nu bag mana in foc ca neaparat independentii si minoritatile au "tradat steagul". Ba dimpotriva, am sentimentul ferm ca este vorba de vot dat de deputati PDL!! Adica Guvernul PDL are sanse mari sa cada la motiunea de cenzura pe mana.....parlamentarilor PDL ! Adica cei care negociaza deja functii si posturi cu PSD si PNL si despre care vorbeam aici", conchide pedelistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.