Vezi aici discursurile celor doi candidati, modul in care vad acestia diverse aspecte economice, sociale si politice, reprosurile facute unul altuia, promisiunile fata de cetatenii acestei tari, dar si juramintele facute de cei doi cu mana pe Biblie.

Dezbaterea prezidentiala a inceput cu discursurile celor doi candidati in ordinea tragerii la sorti:


Mircea Geoana

"Mai sunt trei zile pana cand veti alege urmatorul presedinte al Romaniei intr-un moment greu politic, economic si social. Dupa modul in care veti alege va depinde viata fiecaruia dintre noi. Am demonstrat de fiecare data ca sunt un om care stie sa-i uneasca pe romani. Vorbesc despre o singura Romanie, ca o viziune despre o tara care trebuie sa isi stabileasca o sansa pentru un nou inceput. Trebuie sa avem in sfarsit o crestere economica care sa nu mai depinda de speculatii imobiliare sau credite cu buletinul", a declarat Geoana.

Mircea Geoana a tinut sa precizezee ca alianta sa cu PNL-ul si cu presedintele Crin Antonescu este una sincera si nu bazata pe interese politice. Social-democratul s-a mandrit ca in doar cateva zile a reusit sa stranga in jurul sau adversari politici cu care avea conflicte iremediabile. In final liderul PSD l-a rugat pe Traian Basescu sa duca o campanie curata si sa nu recurga la atacuri personale si murdare.

Traian Basescu

Actualul sef de stat si-a dedicat mare parte din timpul alocat discursului sau de inceput pentru a aduce acuzatii PSD-ului si pentru a face apel la spiritul revolutionar al romanilor amintindu-le de posibilitatea revenirii la guvernare a fostelor puteri comuniste.

"Presedintia este un privilegiu si o uriasa obligatie care m-a marcat zi de zi in cei 5 ani de mandat. Primul meu mandat imi arata ca pe 6 decembrie Romania se va afla in fata unei optiuni puternice, intre o societate moderna sau optiunea intoarcerii in timp prin revenirea la Cotroceni a PSD-ului si a lui Ion Iliescu. Romanii trebuie sa decida daca vor o Romanie care sa intre in proces de reforma accelerat, o Romanie in care vocea romanilor sa fie auzita sau vor o Romanie a trecutului, in care politicienii sa guverneze petnru ei si pentru grupurile lor de interese. 6 decembrie e un punct de cotitura. Ceea ce eu le propun romanilor este o guvernare a politicienilor pentru politicieni. Aceasta majoritate pe care Mircea Geoana o pregateste pentru guvernare a votat impotriva referendumului. Alianta sa a aratat ca nu intelege prioritatile romanilor si ca nu este in stare sa serveasca romanii. Alianta aceasta are ca unic scop pastrarea privilegiilor", a declarat Traian Basescu.

Dezbaterea a continuat cu intrebarile pentru fiecare candidat:

De ce nu ati vota cu Traian Basescu?

Mircea Geoana: Sunt convins ca romanii nu il vor vota pentru ca a fost o sursa permanenta de scandal. Pentru ca a esuat in toate promisiunile facute romanilor. Le-a promis romanilor ca vor trai bine si uitati unde ne aflam. Cel care cere astazi un nou mandat si-a injunghiat partenerii pe la spate. Nu s-a ridicat nicio clipa deasupra interesului propriu de putere. Nu ma duc la Cotroceni cu domnul Iliescu, nu trebuie sa luptati cu strigoii comunismului, trebuie sa priviti catre viitor. Domnul Basescu nu are ce sa mai caute la Cotroceni.

De ce nu ati vota cu Mircea Geoana?

Traian Basescu: Nu l-as vota dintr-un motiv foarte simplu: Mircea Geoana este un om slab. Este un om care are nevoie sa se mentina in functie de Vanghelie si de Hrebenciuc. Este un om care a fost sustinut in campanie de domni precum Patriciu, Vantu, Voiculescu. Este un om care pe picioarele lui nu poate fi partenerul poporului, el este partenerul celor amintiti. Romania are nevoie de un presedinte care sa infrunte rechinii din politica. Mircea Geoana nu poate fi presedinte si fiindca nu este un om sincer: O sa va dau un exemplu – Mircea Geoana a scris o carte in care facea praf cota unica, iar acum doua zile a semnat un pact cu PNL-ul pentru mentinerea cotei unice.

Relatia Presedintie-Parlament

Mircea Geoana: Continuitate in proiecte si nu scandal, aceasta este forma in care Romania trebuie condusa.
Traian Basescu:
Termenul de scandal v-a ramas in minte de la revolutie.
Mircea Geoana:
Nu stiu, eram prea tanar pe atunci.
Traian Basescu:
Atentie, cei care etichetau revolutiile drept scandal au pierdut puterea. Mircea Geoana: Dar dumneavoastra sunteti la putere, nu eu.

Politica externa

Mircea Geoana: Este un atribut important. In acest moment prestigiul Romaniei a fost sever afectat din cauza temelor interne de politica. Politica externa va trebui sa fie una mult mai pragmatica. Va trebuie sa acordam o atentie speciala Republicii Moldova.
Traian Basescu:
In politica externa este interesul national. Romania consolideaza continuu parteneriatul strategic cu Statele Unite. In interiorul UE e nevoie de o politica corelata, din acest motiv am reusit semnarea unui parteneriat cu Franta pentru a ne putea sustine interesele. In ceea ce priveste Republica Moldova, imediat dupa caderea fostei puteri am inceput deschiderea consulatelor, dar esential este sa dezvoltam o politica de consolidare a pacii la sud de Dunare.
Mircea Geoana: Protectia nationala este cel mai important aspect.
Traian Basescu: Ce-ar fi sa te calce cineva in picioare domnule Geoana.
Mircea Geoana: Sedinte de guvern cu guvernele externe sunt obligatorii, ne-am atins deja obiectivul de a intra in UE, de acum trebuie sa ne concentram pe politica externa si diplomatie, nu batand cu pumnul in masa.
Traian Basescu
: Nimeni nu bate cu pumnul in masa domnule Geoana, sunteti diplomat de cariera, eu nu sunt. Daca ati fi fost un adevarat diplomat nu mergeati pe furis la Moscova.
Mircea Geoana: A fost decizia mea sa repar relatia cu o tara la care platim factura la gaz aproape de cinci ori mai mult decat altii.
Traian Basescu: Domnule Geoana stiti care e cel mai important contract semnat in ultimele 30 de zile intre Romania si Rusia? Vreti sa va spun? Acum doua saptamani s-a semnat un contract de 250 milioane de dolari.
Mircea Geoana: Pentru domnul Cocos, domnul Videanu, Mantoc? Nu? Inseamna ca nu e energie.
Traian Basescu: Domnule Geoana poti sa-ti ascunzi incompetenta sub glume. S-a semnat constructia unei conducte submarine de 150 de km pentru racordarea la gaz a localitatii Soci, unde se vor desfasura jocurile Olimpice, contractul s-a semnat cu o firma romaneasca.
Mircea Geoana: Dumneavostra ne oferiti contracte cu firme, eu voi oferi factura la gaz mai ieftina.

Criza economica

Traian Basescu: Finantarea rezervei BNR si finantarea deficitului bugetului de stat, cei doi piloni ai contractului cu FMI sunt in continuare solutiile pentru criza economica.
Mircea Geoana: Nu sunt de acord. Avem cel mai prost program anti-criza din Europa, caruia i s-a dat nota 1,9.
Liderul PSD i-a reprosat presedintelui ca daca oamenii de afaceri din Romania nu sunt prieteni cu PDL-ul nu isi pot desfasura activitatea in conditii normale.

Justitie

Mircea Geoana: Nu mai intereseaza nume si prenume, ma intereseaza metoda. Ca presedinte voi acorda libertate justitiei. Vom acorda finantare justitiei pentru a putea accelera procesul juridic, pentru a avea justitie independenta si accesibila petnru romanul de rand.
Traian Basescu: Lupta impotriva coruptiei a fost una din prioritati inca din 2004. Victoria impotriva coruptiei se vede si acum.
Mircea Geoana: Coruptia este la cel mai inalt nivel din ultimii ani. Cum puteti vorbi despre lupta impotriva coruptiei cand doamna Udrea si doamna Ridzi sunt in Parlament?
Traian Basescu: Domnule Geoana, doamna Ridzi va intra in urmarire penala, dar dumneavostra cu domnul Nastase ce faceti?
Mircea Geoana: Domnule Basescu, eu candidez la presedintie fara a avea dosar penal, spre diferenta de dumneavostra.

In urmatorul pas al confruntarii, contracandidatii au avut posibilitatea de a-si adresa cate doua intrebari:

TB 1: Domnule Mircea Geoana, de ce ati mintit ca nu ati fost la domnul Vantu acasa?
MG: Nici mie nu imi place de domnul Vantu.
Ulterior Mircea Geoana a recunoscut ca s-a aflat acasa la S.O. Vantu doar pentru a discuta despre interviul sau din Gazeta Sporturilor.

MG 1: Ce ati facut in 5 ani de mandat?
TB: Multe. In timpul meu s-a intrat in UE. In timpul meu s-au condamnat crimele Comunismului.

TB 2: Ieri a fost arestat Nicolae Popa. Domnul Vantu are o mare probelma cu asta, mai ales acum ca a aparut martorul principal in dosarul sau. Are legatura asta cu motivul pentru care v-a chemat domnul Vantu aseara?
MG: Nu stiu cine este Popa. Dumneavoastra ii cunoasteti. Domnule Basescu nu puteti face asemenea acuzatii sfruntate.

MG 2: Sunteti de acord cu afirmatia: Strategia castigatoare in interesul romanilor poarta un singur nume: Romania puternica, Romania social-democrata?
TB: Aceasta replica s-a afirmat in perioada domnului Petre Roman si recunosc ca am adoptat-o si eu in acea perioada a Partidului Democrat.

Reforma Constitutionala

Traian Basescu: Sunt un sustinator al acestei Reforme cu atat mai mult cu cat pana acum am constatat foarte multe lacune. Romanii doresc reformarea clasei politice, reforma Parlamentului si asta se vede din rezultatele Referendumului. Aceasta realitate trebuie executata de catre politcieni. Trebuie renuntat total la sistemul de imunitati politice, dar dincolo de solicitarea de reforma, romanii mi-au spus despre reforma Statului. Romanii nu mai vor privilegii pentru politicieni.
Mircea Geoana: Ca presedinte voi declansa un amplu proces in care vom gandi impreuna tipul de republica, de model econimic pentru urmatorii 50 de ani. Voi declansa saptamana viitoare revizuirea Constitutiei. O simpla modificare fara sa ne gandim la modelul de Capitalism si descentralizare nu se poate face. Trebuie sa ne angajam apoi ca nu ne mai atingem de Constitutie cel putin doua generatii de acum inainte. Fara sa discutam despre raportul social al Constitutiei, ele nu vor putea fi aplicate bine.

TB:Va spun eu ce vor romanii. Vor un stat simplificat care sa nu mai fie o povara. Acum romanii sunt la dispozitia statului si nu invers.
MG: Romania este un stat social, Romania este un stat cu insule de saracie. Aici trebuie sa intervenim, la propriu nu numai pe foaie. Modificarea Constitutiei nu tine cont de salariile oamenilor, nu tine de foame, nu tine de pensii.

Protectie Sociala

Mircea Geoana: Este problema cea mai sensibila si din pacate dupa 20 de ani multe lucruri la care romanii au sperat nu se intampla. De aceea voi milita pentru adoptarea rapida a legii unitare a pensiilor. Vreau sa asigur bugetarii ca vreau sa limitez planul domunului Basescu de concediere a 20% din bugetari. Voi milita pentru medicamente pentru batrani, voi milita pentru ca pensionarii sa aiba mai multe bilete de tratament si mai mult respect in realtiile cu statul. Voi milita pentru sansele tinerilor romani, pentru locuinte.
Traian Basescu: Avem o problema: Risipa. Aproximativ 11 milioane de romani beneficiaza de protectie sociala si unul este cel de incalzire, unde subventia se da in mod egal desi unii au venituri mai mari decat ceilalti. Trebuie sa focusam resursele catre cei care intr-adevar au nevoie de ea.

Educatie si Tineri

Traian Basescu: Legea educatiei vizeaza categoric tinerii. Fara educatie viitorul nu se vede bine, din acest motiv am facut o prioritate din reforma sistemului educational. Din copiii din mediul rural doar 5% ajung la facultate, discrepanta intre urban si rural este prea mare. Solutia este sa directionam resurse catre mediul rural pentru a le creste sansele.
Mircea Geoana: Vom aloca cei 6% din PIB pentru educatie. Problema principala este sa avem in sfarsit o lege a educatiei. Voi fi garantul unei legi a educatiei astfel incat 20 de ani sa nu ne atingem de ea. In al doilea rand nu poti sa ai scoala fara dascali motivati. Nu sunt de acord cu cele 15 zile de concediu fara plata. Ii asigur pe dascali ca ii voi motiva. Nu putem vedea in Romania o simpla fabrica de diplome. Trebuie sa ne educam copiii din punct de vedere al descoperirii talentului si creativitatii. Am propus deja o lege pentru ca tinerii sa poata sa-si deschida o afacere pe internet scutita de taxe.

Sanatate

Mircea Geoana: Va trebuie sa alocam un procent mai mare din PIB pentru Sanatate. Banii trebuie sa mearga catre rural, catre zone sarace si periferice. Trebuie sa motivam tinerii medici care pleaca in strainatate. Trebuie sa promovam serviciul Smurd in toata tara. Trebuie sa avem spitale cu medici motivati si aparatura moderna. Trebuie sa infiintam un sistem farmaceutic intern pentru a nu mai cumpara medicamente la preturi exorbitante din strainatate.
Traian Basescu: Sanatatea e prioritara si am invitat pe langa presedintie un colectiv de medici pentru a pune un diagnostic sistemului de sanatate. In 2000 bugetul pentru sanatate era de 1 miliard de euro, in 2009 este de 5 miliarde de euro. Nu se simte in servicii pentru ca banii se pierd in sistemul birocratic astfel solutia este debirocratizarea si banii sa ajunga la cei care au nevoie si nu la un sistem de management care ii risipeste. Este o prioritate intocmirea bazelor de date pe cazuri de boala.

Dezvoltare rurala si agricultura

TB: Trebuie sa construim case pentru dascali si medici in mediul rural. Eu cer guvernului sa aiba in buget un astfel de program. Prioritare sunt mediul de afaceri si infrastructura in mediul rural.
MG: Principala problema este ca micul producator agricol nu are posibilitatea sa isi vanda produsele la un pret corect. Taranii romani ne reproseaza ca intre munca si vanzare exista prea multi intermediari. Le voi asigura acestora o pozitie de forta pentru a scapa de intermediari. Voi actiona pentru dezvoltarea industriei agro-alimentare. Voi dezvolta programul rabla petnru tractoare. Vom avea un program in care fiecare comuna sa aiba dispensar, pompieri, astfel incat sa ducem civilizatia la tara.

Rosia Montana

TB: Nu am o parere consolidata. In principiu mi-as dori ca Romania sa extraga resursele, dar trebuie sa avem o mare grija la decizie. Voi fi sustinatorul solutiei recomandate de specialisti si nu voi influenta politic, dar cred ca trebuie sa valorificam resursele atata timp cat nu cauzam daune mediului.
MG: Pana cand nu voi fi convins ca acest proiect nu dauneaza mediului voi fi impotriva acestuia.

Discursul final al candidatilor:

Traian Basescu: Se termina o campanie dificila. O campanie in care am vrut sa transmit ca i-am servit timp de 5 ani cu responsabilitate chiar daca am fost in situatia de a ma confrunta cu clasa politica petnru a-mi respecta angajamentele. In mandatul urmator obiectivul meu este ca Romania sa se modernizeze. Obiectivul meu e ca resurse statului sa fie utilizate acolo unde chiar este nevoie. Va asigur ca voi ramane un dusman fara compromisuri fata de Vantu, Patriciu si Voiculescu care cred ca isi pot continua accesul nelimitat catre resursele statului. Am convingerea ca impreuna vom reusi sa modernizam statul roman, vom reusi ca romanii sa traiasca mai bine si vom reusi sa stopam riscul de intoarce la putere a PSD-ului care are ca marca privatizarea institutiilor publice.

Mircea Geoana: Am avut privilegiul sa fiu in aceasta campanie cunoscandu-i pe romani. Am fost in ferme, in fabrici, printre tineri, cercetatori, am vazut Romania asa cum este ea la 5 ani de mandat a lui Traian Basescu. A fost un privilegiu sa va cunosc, sa va ascult si visele si necazurile, am avut ocazia sa spun tinerilor ca voi incerca sa scot din gandirea voastra ideea: Plec din Romania din cauza raului. Sa fac campanie cu Crin Antonescu a fost un privilegiu. Vreau sa ii multumesc lui Crin Antonescu. Am reusit sa adun in cateva zile formatiuni si lideri care vedeau in mine un adversar. Am demostrat ca pot aduce in jurul meu oameni care sa ma sustina, oameni de valoare ca Doina Cornea. Vom reusi sa aducem o noua guvernare inainte de Craciun. Voi fi garantul unui nou tip de politica. Ceea ce mi-a spus parintele Galeriu cand am plecat in America: Slujeste tara asa cum iti iubesti familia. Vreau sa multumesc intregii mele echipe.

In ultima parte a confruntarii, candidatii au avut ocazia sa adreseze cate un ultim mesaj alegatorilor. Iata ce au avut de spus romanilor cei doi.

Mircea Geoana: Voi incerca sa dau o sansa tinerilor acestei tari

Basescu: Obiectivul meu este ca Romania sa se modernizeze

Basescu si Geoana au jurat cu mana pe Biblie



Basescu si Geoana si-au oferit reciproc cadouri
. Traian Basescu le-a daruit sotiei si sustinatoarelor lui Mircea Geoana trandafiri albi, iar contracandidatului sau i-a oferit un cos cu produse romanesti, in timp ce Mircea Geoana i-a daruit lui Basescu "Codul bunelor maniere astazi", dar si o carte scrisa chiar de el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.