Toate cele patru exit poll-uri comandate de televiziuni arata ca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, din 6 decembrie, se vor confrunta Traian Basescu si Mircea Geoana, ambii obtinand peste 30% din voturile exprimate pana la ora 21, la o distanta de doar cateva procente.

  • Insomar: Basescu 32,8%, Geoana 31,2% si Antonescu 22,2%

Exit poll-ul Insomar cu rezultatele de la inchiderea urnelor mentine ordinea primilor trei candidati din sondajul de la ora 19, dar diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana s-a marit cu jumatate de procent, in timp ce Crin Antonescu se mentine in apropiere de 22%, relateaza NewsIn. Astfel, Traian Basescu, sustinut de PDL, este cotat tot cu 32,8%, insa Mircea Geoana (PSD) a pierdut 0,5%, la 31,2%, iar Crin Antonescu a avansat cu 0,4%, la 22,2%. Corneliu Vadim Tudor (PRM) este cotat in continuare cu 4%, pe urmatoarea pozitie.

  • CSOP: Diferenta intre Basescu (33,4%) si Geoana (30,1%) a crescut usor in ultimele 2 ore de vot

Traian Basescu si Mircea Geoana intra in turul doi al alegerilor prezidentiale, cu 33,4%, respectiv 30,1% din voturi, in timp ce Crin Antonescu a obtinut 22,5% din optiunile votantilor, arata exit poll-ul CSOP si IRES comandat de B1 TV si de Vox News, cu datele de la inchiderea urnelor. Diferenta dintre cei doi candidati s-a majorat, astfel, la 3,3% fata de rezultatele de la ora 19:00, care indicau un decalaj de 2,9%, conform aceluiasi exit poll, realizat de CSOP si IRES.

  • CURS: Traian Basescu obtine 33,59% din voturi, urmat de Mircea Geoana cu 31,20%

Diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana s-a marit usor in primul tur al alegerilor prezidentiale, la 2,39%, potrivit exit-poll-ului CURS cu rezultatele de la ora 21 comandat de TVR, dupa ce datele de la ora 19 aratau un avans de 2,28% pentru Traian Basescu in fata liderului social-democrat. Totodata, primii doi clasati au scazut fata de exit poll-ul cu datele de la ora 19. Astfel, Traian Basescu a coborat usor, pana la 33,59%, fata de de la 33,72%, in vreme ce Mircea Geoana a pierdut mai mult, de la 31,44%, la 31,20%. In schimb, liberalul Crin Antonescu a urcat usor potrivit rezultatelor de la ora 21, de la 21,53%, pana la 21,70%, dar se mentine la o distanta considerabila de primii doi clasati. Pe a patra pozitie in clasament se situeaza Corneliu Vadim Tudor, cu 4,20% din otiunile exprimate, urmat de candidatul independent Sorin Oprescu, cu 3,26% din voturi, in timp ce Kelemen Hunor captase doar 3,14% din voturi. De asemenea, potrivit datelor de la ora 21, George Becali obtinuse 1,81% din voturi.

  • CCSB: Basescu (34%) si Geoana (30,4%) intra in turul II, diferenta intre ei a crescut usor

Traian Basescu si Mircea Geoana intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, cu 34%, respectiv 30,4% din voturi, Crin Antonescu plasandu-se la o distanta apreciabila de locul II, cu 22,4% din optiuni, arata exit poll-ul CCSB, comandat de Antena3, de la inchiderea urnelor. Astfel, diferenta intre candidatii plasati pe primele doua locuri a crescut usor in ultimele doua ore de vot, la 3,6%, de la un decalaj de 3,2% la rezultatele exit poll-ului de la ora 19:00.

In cursa pentru Presedintie s-au aflat 12 candidati. Acestia au fost, in ordinea de pe buletinul de vot: Crin Antonescu (PNL), Mircea Geoana (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), Traian Basescu (sustinut de PDL), Sorin Oprescu (independent), George Becali (PNGCD), Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Roman), Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM) , Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potirca (independent) si Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista).

Reactii la cald:

  • Traian Basescu: "Dincolo de rezultatele estimative, cred ca avem cel mai mare motiv de satisfactie pentru ca referendumul a fost validat.(...) Astazi inregistram in primul tur un scor foarte apropiat cu acela pe care l-am obtinut in 2004 intr-o alianta ceea ce arata un extraordinar progres al nostru de-a lungul anilor. Constatam ca votul electoratului a fost unul profund de dreapta. Acesta este un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont de optiunea electoratului" ; "Daca privim cu atentie, constatam ca votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. Candidatul sustinut de PDL, PNTCD si alte formatiuni a obtinut impreuna cu candidatul PNL peste 50%, fata de aproape 34% cat am obtinut impreuna in 2004. Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc".
  • Mircea Geoana: "Este o noapte frumoasa pentru mine si pentru voi, colegii si colegele mele. Multumesc din inima celor care m-au votat. Am muncit din greu in acesti ultimi ani ca sa ajungem aici. Vom munci si mai mult in urmatoarele doua saptamani si pe 6 decembrie vom invinge impreuna. Le multumesc celor care au votat cu ceilalti candidati"; "A venit timpul sa ne unim cu totii pe 6 decembrie. Trebuie sa intelegem ca, dupa cinci ani de dezbinare, trebuie sa ne unim pentru a invinge criza. Daca suntem uniti nimic nu este imposibil pentru noi" ; "Chem partidele politice care astazi prin candidatii care s-au exprimat impotriva actualului presedinte reprezinta aproape 78% din populatia Romaniei, sa cream impreuna sansa unei bune guvernari, cu idei noi si sange proaspat, social-democrati si liberali, din mediul privat sau din mediul sindical, din tara sau din strainatate".
  • Crin Antonescu: "Le multumesc tuturor celor care au iesit la vot astazi. Va multumesc pentru ca am arata ca se poate. Nu vreau sa comentez in legatura cu manipularea uriasa a institutiilor publice"; "Pe cand autobuzele lui Geoana si Basescu votau, studentii stateau la cozi la urnele speciale si nu reuseau sa intre sa voteze"; "Avem sansa de a trece in turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vantu, nu e dat de Voiculescu, in complicitate cu Traian Basescu, ci e dat de votul miilor de oameni care stateau la cozi interminabile in sectiile de votare in marile orase la ora 21.00"
  • Sorin Oprescu: Nu si-a exprimat sprijinul politic pentru niciunul dintre cei doi candidati calificati in turul doi al alegerilor prezidentiale, sfatuindu-si alegatorii sa aleaga asa cum le dicteaza constiinta. "Voturile romanilor nu se cumpara", a spus Oprescu, adresandu-le romanilor care l-au ales indemnul de a-si da votul in turul doi al alegerilor cui le "dicteaza constiinta". "Am vorbit in aceasta campanie de Romania mea.Voi continua sa ma bat pentru ea, pentru ca este singura in care cred".
  • Corneliu Vadim Tudor: A acuzat ca alegerile au fost "furate la sase maini" de PDL, PSD si PNL, dar ca poate e mai bine ca se intampla asa, "daca vrem sa se sparga buboiul cat mai repede", sustinand ca a depus o cerere la CCR, pentru anularea scrutinului din 22 noiembrie, relateaza NewsIn. "Voturile de la Facultatea de Drept erau ale lui PRM si UDMR", a declarat Vadim Tudor, exprimandu-si stupoarea ca, desi potrivit unui sondaj 80% dintre romani apreciaza ca Romania merge intr-o directie gresita, acum 85% dintre ei au votat cu PDL, PSD si PNL. "Cum Doamne iarta-ma 85% i-au votat acum pe cei trei? Ce, romanii sunt sado-masochisti?", a continuat candidatul PRM, pentru care faptul ca nu avem o lege contra turismului electoral este un semn ca "au furat toti de la Vadim Tudor". Candidatul PRM nu a vrut sa se pronunte in privinta sustinerii vreunui candidat pentru turul II insa a declarat ca fara sustinerea sa Mircea Geoana va pierde alegerile, la fel cum s-a intamplat in cazul lui Adrian Nastase in 2004.
  • Kelemen Hunor: "Sunt convins ca in zilele urmatoare vom reusi sa stabilim o pozitie coerenta si foarte ferma pentru turul doi, care va aduce pentru Romania, pentru urmatorii 5 ani, o schimbare profunda in ceea ce priveste functionarea statului si Constitutia tarii. Avem nevoie de o reforma profunda si cel care va castiga alegerile prezidentiale va fi nevoit sa lanseze, sa fie catalizatorul reformelor sociale si sa gaseasca raspunsuri concrete la dezideratele comunitatii maghiare".
  • Gigi Becali: "Cel de-al doilea candidat este aproape de Traian Basescu si este o multumire sufleteasca pentru mine pentru ca, de fapt, eu cand mi-am depus candidatura am spus: candidez pentru ca nu vreau tiranul sa conduca tara romaneasca".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.