Populatia Romaniei este in continua crestere, mai ales in ultimele luni. Nu datorita unor cauze naturale, cum ar fi cresterea natalitatii, ci in urma cresterii numarului celor care redobandesc cetatenia romana.
„Fiecare vot conteaza“ sustin aproape toti analistii politici, in conditiile in care se anunta un tur I la prezidentiale echilibrat si un tur II pe muchie de cutit in ceea ce priveste rezultatul final. Tinand cont de aceste aspecte, voturile din diaspora vor fi la mare pret. Motiv pentru care, in acest an electoral, autoritatile - mai precis aripa PDL din fostul guvern Boc I - s-au dat peste cap si au solutionat cat mai multe cereri de redobandire a cetateniei romane pentru solicitantii care isi mentin domiciliul in alte tari.

O analiza atenta a documentelor oficiale ne prezinta urmatorul „tablou“: din anul 2007, de cand formalitatile privind redobandirea cetateniei romane s-au simplificat, mii de cetateni ai Republicii Moldova, dar si din alte tari au obtinut cetatenia romana (cu mentinerea domiciliului in tarile respective).

Cotidianul informeaza ca in 2007 au fost 9 hotarari ale Guvernului si 3 ordine ale ministrului Justitiei prin care s-a aprobat redobandirea cetateniei romane pentru circa 200 de persoane. In 2008, ministrul Justitiei a semnat 41 de ordine de redobandire a cetateniei pentru aproximativ 4.000-4.200 de persoane, cele mai multe din Republica Moldova, iar in 2009, 55 de ordine pentru 9.000-9.500 de persoane, de asemenea, cele mai multe solicitari venind de la cetateni cu domiciliul dincolo de Prut, dar si din Israel, Germania, SUA, Franta si Belgia. La prima vedere pare surprinzatoare „explozia“ de aprobari de redobandire a cetateniei romane in 2009. Tinand cont ca suntem in an electoral si ca un numar de cateva mii de voturi ar putea conta enorm in economia alegerilor, totul pare explicabil.

Peste 3.000 de „noi romani“ in septembrie si octombrie

In ultimele doua luni, 2.982 de basarabeni au redobandit cetatenia romana (e vorba despre persoane intre 19 si 45 de ani ai caror parinti au fost cetateni romani pana in 1944 - n.a.). Tot in septembrie si octombrie au mai redobandit cetatenia romana 480 de persoane domiciliate in Israel (cele mai multe), Franta, Germania, SUA si Belgia.

Citit mai multe in Cotidianul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.