Cei trei lideri ai opozitiei, Crin Antonescu, Mircea Geoana si Kelemen Hunor au urcat astazi la tribuna parlamentului pentru a-i transmite "urari de bine" guvernului Boc si pentru a-i garanta caderea.
Primul la microfon a fost Mircea Geoana care nu a avut decat reprosuri la adresa PDL si la felul in care acestia au guvernat tara in ultimele luni. "PDL este cel mai periculos partid care exista pe scena politica romaneasca, este nelegitim, incompetent in zona economica si pus pe furat. Aveti obligatia sa spuneti ca Guvernul Boc nu mai are ce cauta in fruntea Romaniei. Niciunul dintre noi nu am fost si nu suntem usa de biserica. Si noi cand am fost la guvernare am mai folosit parghiile puterii pentru a politiza administratia, sa nu fim nesinceri cu poporul roman. Dar niciodata din 1947, cand comunistii sprijiniti de sovietici au pus mana pe administratia din Romania, niciodata in 12 ore nu au fost matrasiti mii de oameni din administratia publica si au fost numita clientela de partid, capusele care vor sa faca bani pentru campanie. Acesta este cel mai periculos partid care exista pe scena politica romaneasca", a declarat Geoana.

"Decizia noastra de azi este in primul rand o decizie de revenire la normalitatea statului de drept in Republica Romania (...) Criza nu putea fi evitata in Romania dar adancirea crizei de la plus 8% in 2008, la minus 8% - 16 % intr-un singur an este vina echipei economice care se afla azi in rol de impostor in fata noastra", a spus Geoana, care a asigurat ca toti pesedistii vor vota motiunea de cenzura.

Antonescu: Guvernul Boc este esenta viciilor politice romanesti


Nici liderul PNL nu s-a lasat mai prejos, acesta sustinand ca guvernul trebuie sa cada pentru ca Romania sa mai aiba vreo sansa de salvare. Antonescu a tinut sa atraga atentia ca, daca pentru prima data in 20 de ani un Guvern va cadea, misiunea parlamentarilor este sa nu se multumeasca doar cu atat, pentru ca actualul Cabinet nu reprezinta decat esenta viciilor politicii romanesti. "Acest Guvern cade, dar sa folosim acest moment pentru un nou inceput. Romania are nevoie, dupa acrobatii politice, de un nou inceput, are sansa unui nou inceput, a unui nou premier, a unui nou Guvern. Sa nu lasam pentru anul viitor ce putem face azi, sa incepem de azi lucrurile, sa facem azi un pas simplu, onest", a cerut presedintele PNL, insistand ca trebuie facut in cursul acestei zile ceea ce "oricum" se va putea face dupa 6 decembrie.

Crin Antonescu a mentionat ca trebuie inlaturat un Guvern "care a consumat ultimele resurse de demagogie" si trebuie data sansa venirii unui Guvern responsabil. "Daca schimbam doar Guvernul Boc, ceea ce vom face azi, si nu schimbam ceva fundamental din modul de a face politica, nu am facut nimic", a afirmat liderul liberal. El a adaugat ca "bocii rasar" in continuare, pentru ca Boc este produs al clasei politice si a unui anumit mod de a face politica, transmite NewsIn.

Antonescu a criticat actualul Guvern" ca a batut orice record de demagogie pura" si de "incompetenta", dar si de "cinism". Lista a continuat cu acuzele de populism si coruptie. "Domnule prim-ministru, nu vorbiti ca privilegiile parlamentarilor incep cu posibilitatea de a fi cumparati de unii ca dumneavoastra", a continuat presedintele PNL, care a adaugat ca PDL a depasit limitele onoarei si face fatis "politica de cumparare".

"Va spun si dvs, si celor pe care i-ati cumparat: banii trec, onoarea ramane, pentru cine o are, iar dumneavoastra ca Guvern si ca partid sunteti cel mai lipsit de onoare, sunteti cel mai mare pericol pentru Romania", a afirmat Antonescu, care a amintit si el ca toti liberalii vor vota motiunea la vedere, iar daca vor exista absenti sau voturi impotriva din partea membrilor PNL, acestia vor fi dati afara din partid.

Hunor: Guvernul trebuia sa plece inainte de motiune


Kelemen Hunor le-a spus membrilor Executivului ca ar fi fost mai onorabil pentru ei daca ar fi facut asa cum in ultimele zile s-a zvonit in opinia publica, prezentandu-si mandatele dupa decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca motiunea de cenzura este in acord cu textul fundamental. "Ce frumos ar fi fost sa fie asa, sincer, mi-as fi dorit o asemena rezolvare. S-ar fi reparat si onoarea Guvernului si s-ar fi dat dovada de intelepciune si respect fata de cetateni. Din pacate aceasta jumatate de Guvern nu a inteles ca nu are legitimitatea de a conduce cu prerogative depline tara", a spus deputatul UDMR.

Hunor a subliniat ca din perspectiva partidului din care face parte, garantia unor alegeri corecte in acest moment ar fi un Guvern cu puteri limitate care sa gestioneze numai treburile curente, sau un nou Guvern stabil, majoritar, "care nu depinde de vointa viitorului presedinte, oricare va fi acela". "Noi, reprezentantii comunitatii maghiare suntem ferm convinsi ca avem nevoie de o guvernare stabila care nu se subordoneaza vointei catorva persoane si este controlata de Parlament", a subliniat liderul UDMR.

Boc se prezinta cu fruntea sus in fata calaului

Premierul Emil Boc a declarat, marti, pe holul Parlamentului, in timpul dezbaterilor pe marginea motiunii de cenzura, ca a facut un apel la rationalitate din partea parlamentarilor, dar ca fiecare va vota "asa cum este mai bine pentru Romania".

"Nu, eu nu am facut altceva decat sa ma adresez public de la tribuna Parlamentului si sa fac un apel la rationalitate si la constiinta si fiecare sa voteze asa cum este mai bine pentru Romania", a raspuns premierul, intrebat daca a reusit sa convinga alti parlamentari decat pe cei care fac parte din partidul sau sa voteze impotriva motiunii de cenzura.

Premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor, la finalul discursului sau de raspuns la acuzatiile din motiunea de cenzura, sa voteze pentru interesul national, si nu de partid, precizand ca se prezinta la demersul de demitere de catre Parlament "cu fruntea sus".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.