Presedintele PSD, Mircea Geoana, a replicat joi initiativei sefului statului de a organiza un referendum in aceeasi zi a alegerilor prezidentiale, spunand nu este "decat o alta dovada de demagogie si o scamatorie politica" si facand un apel la romani sa-i spuna "nu" lui Basescu la alegeri.
"Mai crede cineva ca anuntul legat de convocarea unui referendum pentru modificarea sistemului parlamentar romanesc, pentru ca a facut-o in urma cu jumatate de ora, reprezinta altceva decat o alta dovada de demagogie si de scamatorie politica din partea domnului Basescu? Pe 22 noiembrie, si apoi pe 6 decembrie exista un singur referendum din partea tuturor romanilor care sunt multumiti de mandatul actualului presedinte. Si sunt convins ca toti PSD-istii si alianta PSD+PC vor da un semnal de schimbare a actualului presedinte", a afirmat Geoana joi in fata social-democratilor din Ialomita, reuniti in Conferinta judeteana a partidului, transmite NewsIn.

"Apelul meu de aici, de la Slobozia, este pentru toti romanii care doresc sansa unei Romanii normale, echilibrate si prospere, ca la referendumul din 6 decembrie sa spuna <<nu>> lui Traian Basescu si sa spuna da sansei unei Romanii moderne, europene, pe care sunt convins ca pot sa o aduc acestei tari prin ceea ce sunt si prin ceea ce reprezint", a declarat liderul PSD, neprecizand daca raspunsul de "nu" pe care il recomanda este pentru referendum sau pentru candidatul la presedintie Traian Basescu.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca propunerea presedintelui de a organiza un referendum pentru un Parlamentul unicameral este o "idee nociva", o "obsesie periculoasa",o incercare de eliminare a Legislativului, si un gest care risca sa submineze alegerile.

Iliescu la atac

Iliescu sustine ca propunerea presedintelui Basescu de a se trece la Parlament unicameral este o idee menita sa distruga Legislativul, o institutie care l-a deranjat pe actualul sef al statului, care ar dori acum sa reinstaureze Marea Adunare Nationala. "Mi se pare periculoasa o asemenea chestiune si populista ideea domnului Basescu, care vrea practic sa elimine Parlamentul, sa-l inlocuiasca, cum bine spunea cineva, cu o Mare Adunare Nationala, ca asta inseamna un parlament unicameral", a declarat Iliescu.

"Stiu ca pe dansul il deranjeaza Parlamentul. De fapt, a fost una din temele pe care le-a tot abordat. Aceasta idee cu parlament unicameral nu se rezolva batand din palme. Tine de o analiza mai serioasa a Constitutiei si a prevederilor constitutionale si a institutiilor statului nostru, care nu se rezolva printr-o bataie de palme si printr-un referendum organizat ad-hoc. Cei care sunt deranjati de functionarea Parlamentului, sunt deranjati de democratie, pentru ca Parlamentul a fost si este institutia principala a democratiei. A submina locul, rolul si functiile parlamentului este un lucru periculos, de aceea mie mi se pare ca aceasta idee a domnului Basescu este nociva si trebuie respinsa cu vehementa", a mai aratat liderul social-democrat.

El a mai spus ca parlamentul unicameral este "o idee care-l obsedeaza pe domnul Basescu". "Este o obsesie personala care mie mi se pare suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca", a mai spus Iliescu, care a mai adaugat ca un referendum pe acest subiect este "o chestiune scoasa din palarie".

Ion Iliescu l-a mai acuzat pe Traian Basescu ca vrea sa submineze alegerile prezidentiale. "Incercarea de a submina alegerile prezidentiale, cu o alta actiune, cu un referendum, indiferent de tema, mi se pare putin cam suspecta si nu inteleg rolul si gandul care il anima pe domnul Basescu in aceasta propunere", a mai subliniat liderul onorific al PSD.

Fostul presedinte a insistat pe necesitatea unor dezbateri serioase despre modificarea Constitutiei si a spus ca Romaniei i se potriveste sistemul bicameral din cauza traditiei istorice. "O asemenea tema trebuie sa formeze obiectul unor dezbateri ample in societatea romaneasca, cu toti reprezentantii, nu numai ai fortelor politice, ai societatii civile. Sunt cateva tari care au parlamente monocameral, tari mai micute, dar regula in statele europene este Parlamentul bicameral si inainte de razboi Romania a avut parlament bicameral. De unde pana unde aceasta dorinta de dragul capriciilor cuiva?", a conchis Ion Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.