Monica Iacaob Ridzi nu este nici primul si cu singuranta nici ultimul ministru cercetat penal. Lista "suspectilor" se intinde pe parcursul multor ani si guvernari.
Va prezentam un top al fostilor ministri "infractori" si cateva detalii in privinta acuzatiilor si dosarelor acestora.

  • 1. ADRIAN NASTASE, prim-ministru 2000-2004; 4 dosare - fostul premier, actual deputat, nu pare sa fie aproape de "pedeapsa":

- Zambaccian 1: Fostul premier trebuie sa justifice provenienta unor geamuri de tip termopan si a mai multor materiale de constructie pentru locuintele sale.
- Zambaccian 2 (disjuns din primul): Nastase este cercetat alaturi de fostul ministru al transporturilor si constructiilor Miron Mitrea (PSD) si se refera la modul in care au fost facute anumite numiri in functii publice.
- Trofeul Calitatii: Acest dosar tocmai a fost blocat din motive procedurale in instanta si se refera la banii folositi de Nastase in cursa prezidentiala din 2004, pe care a pierdut-o in fata principalului sau adversar politic, Traian Basescu.
- Matusa Tamara: Fostul premier social-democrat este chemat sa dea explicatii in legatura cu o mostenire de 1 milion de dolari despre care a spus ca ar fi primit-o de la Tamara Cernasov, matusa sotiei sale.

  • 2. MIRON MITREA, ministrul Transporturilor 2000-2004; 3 dosare - cercetat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. Pe langa acestea, Mitrea e suspectat de implicare in afacerea "Necolaiciuc". In cel de-al treilea dosar, "Caltabosul", Mitrea este acuzat de trafic de influenta.

  • 3. CODRUT SERES, ministrul Economiei 2004-2007; 2 dosare - cercetat pentru complot si subminarea economiei nationale in dosarele Electrica Muntenia Sud si Hidroelectrica.

  • 4. GEORGE COPOS, fost vicepremier 2004-2006; 1 dosar - cercetat in dosarul Loteria, alaturi de presedintele fondator al PC Dan Voiculescu si de fiica acestuia Camelia Voiculescu, pentru spalare de bani si fals.

  • 5. NAGY ZSOLT, ministrul Comunicatiilor 2004-2007; 1 dosar - DNA a deschis in septembrie 2006 un dosar penal cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

  • 6. PAUL PACURARU, ministrul Muncii 2007-2008; 1 dosar – suspectat de DNA pntru luare de mita, deoarece l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina pe linga directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si complexurilor energetice Turceni si Rovinari sa-i acorde contracte pentru perfectionare profesionala societatii Intratest, firma lui Mihnea Pacuraru, fiul ministrului.

  • 7. TUDOR CHIUARIU, ministrul Justitiei aprilie-decembrie 2007; 1 dosar - este acuzat in dosarul "Posta" ca ar fi avizat Ordonanta prin care un teren din patrimoniul public al statului a fost trecut in cel privat, in scopul facilitarii asocierii Postei Romane cu societati comerciale in vederea vinzarii respectivului treren. Procurorii banuiesc ca avizarea a avut ca efect posibila fraudare a patrimoniului statului.

  • 8. DECEBAL TRAIAN REMES, ministrul Agriculturii 2007; 1 dosar - "Caltabosii si palinca" - acuzat de luare de mita. Remes este acuzat de procurori ca a luat mita 15.000 euro, caltabosi si palinca de la Ioan Muresan, pentru a aranja o serie de licitatii in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Remes a fost filmat in timp ce lua plicul cu bani.

  • 9. VICTOR BABIUC, ministrul Apararii Nationale 1996-2000; 1 dosar - dosarul in care este acuzat de mita si abuz in serviciu are ca obiect doua schimburi de terenuri dintre MApN-ul condus de Babiuc si Gigi Becali, care s-a ales cu 30 de ha in cartierul Pipera, parte din acestea fiind vindute ulterior fiicei lui Babiuc.

  • 10. NICOLAE VACAROIU, prim-ministru 1992-1996; A fost cercetat in dosarul Jimbolia deschis de Parchetul General in 2000 privind incalcarea embargoului asupra carburantilor, impus de ONU Iugoslaviei. Cercetarea nu a putut progresa pentru ca Vacaroiu avea imunitate parlamentara. Dupa alegerile din 2000 dosarul Jimbolia a fost inchis.

Facem exceptie de la "regula" si va oferim un loc in plus in top, in persoana ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi.


Guvernul Boc - ministrii cu "fals in declaratii"


ANI investigheaza 8 ministrii din Cabinetul Boc, verificand modul de dobandire a averii de catre acestia. Potrivit Coalitiei pentru Romania Curata acesti ministrii sunt: ministrul Economiei, Adriean Videanu (PD-L), ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (PD-L), ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu (PSD), ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea (PD-L), ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (independent), ministrul Apararii, Mihai Stanisoara (PD-L), ministrul de Interne, Dan Nica (PSD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.