Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu, Mihai Chitac, Victor Stanculescu si Virgil Magureanu, in cazul Mineriada, din 13-15 iunie 1990.
Potrivit procurorilor, Ion Iliescu a scapat de toate acuzatiile pe urmatoarele motive:

  • acuzatia de propaganda pentru razboi - lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii;
  • acuzatia de genocid - procurorii au decis ca aceasta fapta nu exista;
  • tratamente neomenoase - lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii;
  • complicitate la tortura - fapta nu era prevazuta de legea penala la momentul savarsirii acestora.

Aceleasi elemente sunt valabile si pentru Magureanu, Chitac si Stanculescu.

Asta nu este prima "sentinta" a procurorilor in cazul fostului presedinte. Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in al doilea dosar al Mineriadei in urma cu trei luni pentru acuzatiile de subminare a puterii de stat, acte de diversiune si comunicarea de informatii false. Pentru mai multe detalii, click aici.

De asemenea, aici puteti vedea "Rezolutia evenimentelor 13 - 15 iunie 1990", prezentat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lista persoanelor scoase de sub urmarire penala si acuzatiile din dosarul Mineriada:
  • Iliescu Ion - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere, favorizarea infractorului si complicitate la savarsirea infractiunii de supunere la rele tratamente;
  • Chitac Mihai - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat;
  • Stanculescu Victor-Atanase - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat;
  • Dobrinoiu Vasile Atanase - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat;
  • Diamandescu Corneliu - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat;
  • Peter Petre - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat;
  • Dumitrescu Emil - sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere calificata si omor calificat.


Nemultumiri si contestatii


Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca va face plangere impotriva deciziei de scoatere de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu, in dosarul din 13-15 iunie 1990, si ca va ajunge pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), daca va fi nevoie.

"Sigur o sa vedem decizia si dupa care oricum o sa facem recurs impotriva acestei ordonante, pentru ca e vorba de o ordonanta probabil a procurorilor", a spus Maries care a insinuat ca in spatele deciziei s-ar afla procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, si seful sectiei Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, Marius Iacob.

Totodata, Maries a spus ca daca este nevoie va ajunge pana la CEDO. "Daca nu mai avem ce face aici in tara o sa mergem pana la Curtea Europeana. Ma surprinde ca Ion Iliescu spune ca nu e pus sub urmarire si de fapt este scos pentru a treia oara de sub urmarire. Vad ca mai trece un 13 iunie si mai scapa Iliescu de un dosar", a mai spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.