Politica 19 Mai 2009 16:17
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor in care solicita repunerea in analiza a dosarului Zambaccian 1, in care este implicat deputatul PSD Adrian Nastase, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale privind regulamentul Camerei.
In scrisoare, care se afla pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, procurorul general solicita deputatilor reanalizarea primului dosar in cazul lui Nastase, in care acesta este acuzat de luare de mita, trafic de influenta, participatie improprie la fals material in inscrisuri sub semnatura privata, transmite NewsIn.

Cererea de reanalizare vine ca urmare a constatarii Curtii Constitutionale privind regulamentul Camerei in baza caruia deputatii au acordat votul asupra solicitarii de incepere a urmaririi penale.

Kovesi aminteste de alte doua dosare ce-l vizeaza pe Adrian Nastase si pentru care Camera Deptutatilor a votat inceperea urmaririi penale, sustinand ca exista o stransa legatura intre acestea si dosarul pentru care cere reluarea votului, ceea ce impune ca "cercetarile sa vizeze toate faptele cu care au fost sesizate organele de urmaririe penala". "Prin Hotararea din 4 martie 2009, Camera Deputatilor a cerut inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase pentru faptele care fac obiectul dosarelor 68/P/2008 si 227/P/2006 ale DNA. Intre faptele pentru care solicitam reluarea procedurii si faptele pentru care s-a cerut inceperea urmaririi penale exista o stransa legatura deoarece au fost savarsite de aceleasi persoane, in aceeasi perioada, cu privire la acelasi imobil, in acelasi scop. Din acest motiv, aflarea adevarului ca scop al procesului penal impune ca cercetarile sa vizeze toate faptele cu care au fost sesizate organele de urmaririe penala, care pot constitui acte materiale ale aceleiasi infractiuni in forma continuata, savarsita in baza unei rezolutii unice.Unitatea legala de infractiune presupune aplicarea aceluiasi tratament juridic pentru toate actele materiale care o compun si inlatura posibilitatea ca pentru unele din aceste acte sa fie aplicabila o cauza ce impiedica punerea in miscare a actiunii penale, iar pentru celelalte procedurile judiciare sa fie in curs de desfasurare" se arata in document.

Potrivit solicitarii Procurorului general, se cere inceperea urmaririi penale a deputatului Adrian Nastase pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la fals material in inscrisuri sub semnatura privata. Faptele cu care a fost sesizata DNA constau in aceea ca in intervalul 2001- 2004 Adrian Nastase, cu ajutorul invinuitei Daniela Nastase, a pretins si primit de la invinuita Irina Jianu Paula, in scopul de a o numi si mentine in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, foloase necuvenite constand in lucrari de constructie, amenajare si dotare, a caror contravaloare urmeaza sa fie stabilita pe parcursul urmaririi penale, executate de SC Conimpuls SA; SC Vertcon SA si SC Regal Glass SRL la un imobil situat in Bucuresti , precum si suma de 1.025.445.378 ROL achitata de SC Vertcon SA pentru lucrarile executate de SC Infcon SA si SC UTI Systems SA la acelasi imobil.

Totodata, DNA a fost sesizata cu privire la faptul ca, in cursul anului 2003, Adrian Nastase a pretins si primit de la Ion Vlasceanu foloase materiale, evaluate la peste 6 miliarde ROL, constand in lucrari executate de SC UTI Instal Construct SA la trei imobile situate in municipiul Bucuresti si in localitatea Cornu, "pentru a-si folosi influenta si autoritatea decurgand din functia de prim ministru al Guvernului Romaniei in scopul de a favoriza grupul de firme UTI in incheierea si derularea unor contracte cu mai multe autoritati publice". "Pentru a disimula fapta descrisa anterior, Adrian Nastase, prin intermediul invinuitei Daniela Nastase, i-a determinat pe angajatii SC UTI Instal Construct SA sa intocmeasca sapte contracte in care au inserat date nereale cu privire la beneficiarul, valoarea, locatia si obiectul lucrarilor", se aminteste in scrisoare.

Potrivit scrisorii, Procurorul a trimis Camerei si copia dosarului 33/P/2009 care contine 8 volume.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se va pronunta in sedinta de miercuri asupra scrisorii in care procurorul general al Romaniei solicita reluarea votului in ceea ce priveste primul dosar al lui Adrian Nastase, Zambaccian 1, amanarea fiind solicitata de reprezentantii PSD si aprobata prin vot.

Secretarul Biroului Permanent Sever Voinescu a declarat, la finalul sedintei care a durat putin peste 20 de minute, ca, desi presedintele Camerei Roberta Anastase a propus trimiterea solicitarii procurorului general la Comisia juridica, sase dintre deputatii prezenti la sedinta au votat pentru o alta varianta, si anume pentru propunerea social-democratilor de amanare a unei decizii pana in sedinta de miercuri.

"A existat propunerea, din partea doamnei presedinte, de a trimite, in mod normal, la Comisia juridica aceasta scrisoare. Pana la urma mai multi membri ai Biroului Permanent au solicitat timp pentru studierea acestui document si decizia s-a amanat pentru miercuri. S-a supus la vot si cu sase voturi contra cinci s-a decis sa se amane pana miercuri. Va puteti da seama de apartenenta politica a celor care au propus", a precizat Sever Voinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.