Deputatii PSD din Comisia juridica s-au certat aprins cu presedintele Daniel Buda, membru PD-L, anuntand ca se opun deciziei acestuia de a trimite catre Conducerea Camerei un raport negativ cu privire la inceperea urmaririi penale a lui Nastase.

Deputatii PSD Florin Iordache, Florina Jipa si Lup Silvestru au sustinut pe rand ca probele din dosarele pe numele lui Nastase venite de la Parchet nu sunt valabile, fiind declarate nule de instanta si au solicitat trimiterea dosarelor social-democratului la Biroul Permanent, care sa stabileasca o corespondenta cu Parchetul General, iar acesta sa inainteze acele acte care nu a fost lovite de nulitate. La randul sau, pesedistul Eugen Nicolicea a propus fie infiintarea unei subcomisii de ancheta care sa elaboreze un raport privind dosarele lui Nastase, fie retrimitrea dosarelor la Parchetul General si solicitarea unor probe care nu au fost declarate nule, relateaza NewsIn.

In replica, democrat-liberalul Cornel Stirbet a precizat ca probele respective nu trebuie sa foloseasca deputatilor decat ca indicii, si, in plus, ca acestea nu au fost declarate nule. "Colegii de la PSD sustin ca trebuie sa stabilim daca exista probe temeinice ca sa fie trimis in judecta si sustin ca probele prezentate care au ajuns de Parchet au fost declarate nule. De fapt s-a declarat nula inceperea urmaririi penale datorita neindeplinirii conditiilor esentiale legate de cererea urmaririi. Nu probele sunt nule. Iar daca sunt, ele sunt declarate nule ca probe juridice, nu sunt nule faptele si actele ce stau la baza acestei urmariri penale efectuate deja si nu pot sa nu fie luate in considerare ca indicii de catre plenul Camerei Deputatilor, ce pot conduce la concluzia de cerere a urmaririi penale. Aceste maldare de dosare nu trebuie sa aiba calitatea de probe juridice, ci doar de indicii", a subliniat Stirbet.

Neconvins de argumentele pedelistului, Iordache a reiterat cererea: "Propun trimtierea dosarelor la Biroul Permanent; care sa stabileasca o corespondenta cu Parchetul General, iar acesta sa ne inainteze acele acte care nu a fost lovite de nulitate. Asa vom putea sa ne pronuntam", a sustinut Iordache, insa presedintele Comisiei nu a supus la vot propunerea sa.

"S-a facut o propunere cu care suntem obsinuti, de a solicita Biroului sa ceara Parchetului noi documente. Ma bucur ca Florin Iordache a spus ca a mai facut aceste solicitari si ca vechea comisie a decis, iar raspunsul formulat de Parchet a fost clar si invariant: aveti la dispozitie materialele, pe baza lor trebuie sa va pronuntati. Nu voi supune azi votului propunerea lui Iordache. Vom da astazi un raport privind inceperea sau nu a urmaririi penale. Dumneavoastra nu vreti sa aprobati azi urmarirea penala pe motiv de probe, dar ele nu pot fi adminsitrate- altele decit cele din dosar- pentru ca nu este inceputa urmarirea penala. Faceti un efort si nu va descalificati ca juristi, nicaieri nu sunt invocate incidenta care sa le declare nule.", si-a justificat Buda gestul.

In continuare, el a supus votului propunerea PDL de a inainta un raport favorabil catre Biroul Permanent, iar dupa respingerea acesteia a conchis ca forul juridic va transmite Conducerii Camerei un raport de neincepere a urmaririi penale si a reluat afirmatia ca nu va supune la vot celelalte soclitari ale PSD."Am inteles din votul dumneavoastra ca nu sunt elemente suficiente pentru a solicita plenului urmariea penala, astfel ca va merge in Camera Deputatilor recomandarea de a nu incepe urmarirea", a sustinut Buda. Nicolicea a replicat ca ar trebui supus votului si varianta de trimitere a unui raport negativ, insa fara succes.

Ca urmare, deputatii PSD s-au certat violent cu presedintele de Comisie pe aceasta tema. "Nu puteti singur sa impuneti Comisiei un punct de vedere al dumneavoastra!", a sustinut deputata PSD Florina Jipa, care i-a atras atentia lui Buda ca votul anterior nu fusese consemnat."Se va ajunge la Biroul Permanent cu acest raport, nu in plenul Camerei" adaugat ea. "Exista o propunere a mea de a solicita noi precizari Parchetului, sunteti obligat procedural sa o supuneti la vot" a insistat si Iordache. Acesta a anuntat ca PSD va contesta votul dat de Comisie. El a acuzat PDL ca a avut sarcina de la partid sa voteze raport.

De la dezbaterile aprinse au lipsit atat reprezentantii PNL cat si udemeristul Mate Andras Levente. Liberalii s-au retras din sedinta invocand desfasurarea la acea ora a Delegatiei Permanente a partidului, insa au sustinut la randul lor necesitatea trimiterii de catre parchet a unor probe noi.

Liberalul Gheorghe Gabor a criticat Procurorul General Laura Codruta Kovesi, sustinand ca aceasta ar trebui sa se conformeze solicitari initiale a Biroului Permanent al Camerei de a trimite doar acele probe care nu au fost declarate nule. "Acest dosar a mai fost de doua ori la Comisie, a fost si in plenul Camerei, s-a solicitat de fiecare data sa ne trimita noua doar acele probe care n-au fost declarate nule. Ne-au retrimis inapoi toate dosarele, 25 volume cu 900 declaratii ale martorilor. Nici unul dintre noi nu le-am citit. va inchipuiti. Pentru ca nu avem timpul necesar, desi ar fi interesant. Dar ca sa le citesti cu atentie, sa pui probele cap la cap, ne-ar trebui cel putin doua saptamani. Ceea ce e imposibil, timpul nu ne permite. Si atunci, de ce doamna procuror nu se conformeaza cererii formulate de Biroul Permanent de a ne trimite doar acele probe care nu au fost declarate nule?", a spus deputatul. Din sala a plecat si reprezentanta minoritatilor, Liana Dumitrescu, ea solicitand anterior un timp pentru stuiderea dosarelor.
Deputatul UDMR Mate Andras Levente a anuntat case va abtine de la vot. "Constiinta nu ma lasa nici sa votez pro, nici contra, nu stiu care acte au fost declarate nule si care nu, juridic nu pot da o decizie, niciodata nu am dat solutii politice, e posibil ca noi sa nu participam la acest vot", a conchis udemeristul.

Propunerea PDL de a inainta plenului un raport favorabil inceperii urmaririi penale a lui Nastase a fost respinsa de Comisia juridica, presedintele Comisiei Daniel Buda conchide ca s-a adoptat un raport negativ, dar refuza sa supuna la vot propunerile PSD de retrimitere a solicitarilor la BP.

Democrat-liberalul Daniel Buda a supus votului Comisiei propunerea PDL de a intocmi raport favorabil solicitarii Procurorului General in privinta lui Nastase, care a intrunit noua voturi favorabile (PDL) si 10 "impotriva", ale PSD si reprezentantului minoritatilor, Mircea Grosaru.

Dupa vot, presedintele forului a sustinut ca in acest caz, Comisia va intocmi un raport negativ inceperii urmarii penale, insa a refuzat sa supuna la vot propunerea pesedistului Florin Iordache privind retrimiterea la Biroul Permanent a scrisorii lui Kovesi pentru ca acesta sa solicite Parchetului General noi probe.

Pesedistii au catalogat refuzul lui Buda drept un abuz si au anuntat ca vor sesiza Biroul Permanent.

Daniel Morar a declarat, miercuri, la CSM, ca asteapta decizia plenului Camerei Deputatilor in cazul lui Adrian Nastase, pentru ca in plen trebuie sa se hotarasca soarta dosarelor. Morar s-a abtinut de la alte comentarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.