Executivul a decis ieri reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central. Decizia vizeaza ministerele si agentiile guvernamentale.

Liderii PD-L si PSD au luat in calcul reducerea cu 20% a personalului din intregul sistem bugetar, astfel incat salariile angajatilor sa poata fi majorate in raport cu inflatia fara a afecta tinta de deficit bugetar, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse din conducerea celor doua partide. "Cele mai aprinse discutii din sedinta de aseara (n.r. miercuri) a coalitiei au vizat reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, intrucat niciun ministru nu este dispus sa anunte ca urmeaza disponibilizari. Executivul este, insa, nevoit sa reduca cu aproape 20% personalul angajat la stat pentru a putea majora salariile bugetarilor astfel incat sa nu fie afectata tinta de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut".

Numarul de posturi din aparatul central vizate de restructurarea decisa de Guvern e de circa 2.000, iar institutiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale.

Potrivit acelorasi surse, decizia a fost una politica, urmand ca ministrii sa vina ulterior cu propuneri, care se vor concretiza in acte normative. Posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante.

Ce parere aveti de aceasta masura luata de noua administratie? Este ea una politica? Asteptam parerile voastre pe forum!

Masura are in vedere reducerea cu circa 20% a numarului total de posturi, astfel incat unele ministere ar putea sa reduca posturile cu mai putin de 20%, altele cu mai mult.

"Guvernul nu si-a fixat o tinta de reducere de 20%, ci a vrut sa taie cat mai mult posibil din personalul aparatului de stat fara sa afecteze functionarea normala a ministerelor", a declarat pentru Cotidianul consilierul de stat pe probleme economice, Ionut Popescu. "Nu va putem spune cat vom economisi din aceste taieri. Asta pentru ca ministerele trebuie sa vada acum la cati oameni pot renunta. Apoi, centralizam propunerile lor. 20% nu este o tinta. In unele ministere se poate taia mai mult, in altele mai putin. Ca sa putem face economii de miliarde de euro, asa cum impune situatia, trebuie sa ne uitam la toate posibilitatile de reducere a cheltuielilor", a explicat Popescu.

Cotidianul a mers mai departe si a calculat cat ar economisi Guvernul in urma reducerii cu 20% a personalului. Astfel, daca in tot aparatul central (Guvern, ministere, autoritati si agentii din subordine) sunt in jur de 14.000 de posturi, dintre care ocupate sub aproximativ 11.500, indicele de 20% se va aplica doar posturilor ocupate - deci vor fi dati afara circa 2.000 de oameni. In plus, nu vor fi luati in calcul cei care vor trebui sa iasa din sistem la 1 februarie, obligati sa se pensioneze. Luand in calcul salariul mediu brut lunar din noiembrie de la INS, de 3.205 lei, care se castiga in administratia publica (probabil cifra din administratia centrala este mult mai mare), Guvernul ar reusi sa scoata din reducerea cu 20% a personalului circa 22,5 milioane de euro.

Abordare diferita la nivelul MAI, MAp si Justitie

Ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat intr-o conferinsa de presa, ca in perioada urmatoare ministerele vor trebui sa identifice compartimentele in care se poate face aceasta reducere de personal. Ministrul de Interne a mai spus ca aceste masuri vizeaza nu doar disponibilizari de personal, ci si reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii.

Liviu Dragnea a precizat insa ca sunt trei ministere "cu un statut mai special unde abordarea va fi putin diferita", adica Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii si cel al Justitiei. "Cred ca nu-si permite nimeni ca actiunile pe care le desfasoara ministerele efective sa fie puse in pericol. La MAI nu se pune problema restructurarii operative, noi avem un deficit de personal, o sa vedem la ce concluzie ajungem", a explicat Dragnea.

Cancelaria Primului-Ministru, printre cele mai afectate institutii de reducerea posturilor

Cancelaria Primului - Ministru va fi printre structurile cel mai afectate de decizia Guvernului de a reduce personalul din administratia centrala, urmand ca numarul de posturi sa fie diminuat cu circa 40%, conform unor reprezentanti ai Executivului, citati de NewsIn.

Potrivit unei decizii luate de premierul Emil Boc in ultimele zile ale anului trecut, numarul maxim de posturi alocat Cancelariei Primului-Ministru este in prezent de 304, inclusiv demnitarii si posturile aferente Cabinetului primului-ministru, Cabinetului sefului Cancelariei Primului-Ministru si Cabinetului secretarului de stat pentru autoritati de reglementare. Din structura Cancelariei fac parte 21 de compartimente sau departamente, printre care Cabinetul Primului-ministru, Departamentul pentru Dialog Social, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Departamentul Purtatorului de Cuvant al Guvernului.

Potrivit Wall-Street, singurele doua masuri acceptate atat de liderii PD-L, cat si de cei ai PSD vizeaza alocarea a cel putin 18% din cheltuielile bugetare pe anul 2009 pentru investitii si reducerea la jumatate a cheltuielilor destinate achizitiilor de bunuri si servicii.

O alta decizie cu impact bugetar asupra cheltuielilor, insa ce are mari sanse sa se regaseasca in noul proiect de buget, vizeaza majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Oficialii ministerului Muncii sustin ca aceasta crestere de aproape 9% a pensiilor nu necesita un efort bugetar foarte mare, insa este o masura absolut necesara pentru a mentine puterea de cumparare a pensionarilor afectati de cresterea preturilor.

De cealalta parte, reprezentantii Ministerului de Finante afirma ca, in cazul in care va fi aprobata aceasta noua majorare a pensiilor, bugetul alocat pentru plata acestora va depasi 8% din produsul intern brut (PIB).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.