Nu este o afacere sa fii membru in Parlamentul European. Lefuri OK daca luam ca punct de referinta salariile din Romania, dar munca este infernala

O saptamana sesiune la Strasbourg. O saptamana intalniri in grupul politic. Doua saptamani munca in comisii. In Parlamentul de acasa, leafa merge, timpul trece, ei se fac ca muncesc. In Parlamentul European, cei care lipsesc de la serviciu pierd bani.

Cine, cum si cat va plati pentru cei 35 de parlamentari romani care vor deveni membri ai PE incepand cu 2007? Este o intrebare care-i framanta in special pe alesii din Legislativul de la Bucuresti. Sunt unii care se gandesc ca vor impusca mii de euro daca vor alege o cariera europeana. Altii sunt mai pragmatici si considera ca este mult mai rentabil sa fii politician la tine acasa decat sa te duci la Strasbourg, unde munca seamana cu cea a unui functionar.

Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana ne-a precizat ca, pentru observatori si, mai tarziu, pentru europarlamentari, Parlamentul European acopera diurna si indemnizatia pentru transport si cazare. Atat membrii plini, cat si observatorii isi rezerva direct (cu sprijinul serviciilor specializate ale Parlamentului European) transportul si cazarea, "si nu prin intermediul misiunilor la Bruxelles sau Strasbourg ale statelor membre sau in curs de aderare". Dincolo de contactele pe care le vor stabili, ce alte beneficii vor avea cei care se decid sa candideze in 2006 pentru un loc de europarlamentar?

Salarii intre 1.000 si 12.000 de euro

Salariile europarlamentarilor sunt platite de tarile din care fac parte. De aici si discrepantele uriase dintre lefurile lor. Un deputat italian castiga 12.000 de euro pe luna. La polul opus sunt parlamentarii din tarile nou-intrate in Uniunea Europeana, care iau salarii lunare in jur de 1.000 de euro. Lituanienii primesc cei mai putini bani, 800 de euro.

De precizat ca in perioada in care vor fi observatori pe langa Parlamentul European, romanii si bulgarii vor lua aceiasi bani care li se cuvin ca alesi in parlamentele nationale. De obicei, cumulul de functii nu este permis: nu poti fi si europarlamentar, si parlamentar in legislativul national. Majoritatea tarilor au legi care interzic cumulul de functii. O situatie mai speciala gasim in Marea Britanie. De pilda, baroneasa Emma Nicholson are birou parlamentar si la Londra, si la Bruxelles. Salariul "full" ii vine de la parlamentul national, plus o treime din acesta, care se adauga pentru calitatea de membru al PE. De adaugat ca, in plus, pe ziua de sesiune parlamentara un eurodeputat ia in jur de 250 de euro.

Hoteluri de lux

Cei 35 de parlamentari romani care vor merge la Bruxelles si Strasbourg vor avea cheltuielile de cazare acoperite din alocatia zilnica pe care o vor primi din partea Parlamentului European. "Cine se duce sa-si faca treaba nu se imbogateste din diurna", spune fostul ministru de Externe, Adrian Severin. O diurna "romaneasca" este acum de 50 de euro pe zi. O data intrati in circuitul institutiilor europene sau internationale, romanii au parte de diurne consistente. De pilda, un raportor special ONU ia 500 de euro pe zi, bani din care-si plateste hotelul. Diurna unui europarlamentar se ridica la cateva sute de euro - bani meniti sa acopere costurile unei camere intr-un hotel respectabil. Unul dintre parlamentarii care au facut in ultimii ani frecvent naveta Bucuresti-Strasbourg ne-a declarat ca romanii trag la hotelurile cunoscute, Hilton, Sofitel, Maison Rouge.

Un bilet la business class

Europutatii primesc 1.000 de euro pe saptamana pentru deplasari. La Bruxelles si Strasbourg, problema cheltuielilor de deplasare s-a transformat in ultimele luni intr-un mare scandal, in conditiile in care eurodeputatii pot cere decontarea unui bilet de avion la business class (la care au dreptul o data pe saptamana), chiar daca au folosit o cursa low cost. Nimeni, in afara de propria constiinta, nu-i opreste sa ia acesti bani; ei pot, astfel, sa ajunga la zeci de mii de euro annual, in conditiile in care nu sunt obligati sa prezinte chitante doveditoare. Organizatia Transparency International, care se preocupa de cazurile de coruptie, a acuzat recent acest system, care lasa loc de abuzuri. Laurence Cockcroft, expert al Transparency International, spunea ca "standardele Parlamentului European in materie de coruptie sunt mult mai scazute decat cele din multe tari care se uita la Uniunea Europeana ca la un exemplu pozitiv".

Buget pentru secretara

3.700 de euro pe luna. Atat au dreptul eurodeputatii sa cheltuiasca pentru logistica si secretariat. Fiecare parlamentar va avea un cabinet la Parlamentul European in care va lucra un asa-numit staff tehnic. El va fi filtrat dupa regulile Uniunii Europene, conditiile de angajare fiind stricte: cunoasterea a doua limbi straine de circulatie internationala si o buna insusire a practicilor europene. Si observatorii vor avea drept la un staff tehnic, cheltuielile pentru acesta urmand a fi stabilite in viitor.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.