Plenul Parlamentului a votat marti raportul Comisiei de ancheta pentru investigari si clarificari referitoare la conturile lui Nicolae Ceausescu, ale carui concluzii sunt ca fostul sef de stat nu a depozitat bani in afara tarii, interventiile de la tribuna referindu-se la cinstea fostului dictator, transmite NewsIn.

Potrivit raportului Comisiei, citit de presedintele acesteia, conservatorul Sabin Cutas, concluzia comuna este ca "Nicolae Ceausescu nu a avut conturi in afara tarii". Senatorul PC a explicat ca, in cei doi ani de activitate ai Comisiei, au fost audiate o serie de persoane, ale caror marturii au exprimat faptul ca Ceausescu "nu vedea niciun motiv pentru care sa depoziteze banii in afara tarii, atata timp cat era convins ca are controlul total asupra situatiei".

Cutas a mentionat declaratia data de Constantin Anghelache, fost sef al unitatii de aport special valutar: "Ceausescu nu avea in cap sa mute banii tarii in alta parte, banii erau ai lui, tara era a lui, muncitorii erau ai lui". Presedintele Comisiei a prezentat plenului si afirmatiile jurnalistului Petre Mihai Bacanu: "contrar parerii generale ca mai toti disctatorii au avut averi personale foarte mari puse deoaparte, cred ca Ceausescu nu a avut". "Au avut altii…", a comentat Cutas, care s-a limitat insa la citirea raportului organismului parlamentar pe care l-a condus.

In urma prezentarii concluziilor raportului, deputatul PC Dragos Dumitriu a tinut sa intervina de la tribuna si sa felicite, in nume personal, comisia "pentru ca este prima pe care o aud ca are curajul sa afirme ca Nicolae Ceausescu nu a avut conturi si averi ascunse prin strainatate". "Cand se vor pune pe tapet cheltuielile facute in aproape 20 de ani cu cautarea acestor fantome numite averile lui Ceausescu? Reiese si din acest raport ca Ceausescu a fost un om mai mult decat cinstit in comparatie cu hotii din ziua de astazi", a mentionat Dumitriu. "In realitate, acesti hoti misuna printre noi, se bucura de privilegii, se vor bucura si de imunitate dupa urmatoarele alegeri si de laudele presei", a precizat el.

La randul sau, deputatul PRM Anca Petrescu, tot intr-o interventie in nume personal, a felicitat Comisia pentru "un raport foarte obiectiv". "Intr-adevar, Ceausescu a fost un om foarte cinstit si totodata a fost un mare patriot. Cladirea in care ne gasim (Casa Poporului – n.r.) este rezultatul unei initiative mari de investitii care dorea ca sa aduca Romania in vizorul Europei si a lumii intregi, pentru demnitatea nationala", a afirmat ea. In opinia arhitectului Palatului Parlamentului, s-au spus "numai prostii", cum ca intreaga cladire ar fi "un apartament imens al grandomanului Ceausescu", iar raportul nu face decat sa dovedeasca faptul ca "acest om (...) a fost un om serios si a dorit ca Romania sa fie respectata in lume".

Raportul a fost adoptat cu 97 de voturi pentru, 13 impotriva si 58 de abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.