SUA, Rusia si tari europene, inclusiv din Est, au furnizat armament guvernelor represive din O.Mijlociu si Africa de Nord inainte de revolutiile din 2011, desi au avut dovezi privind posibilitatea incalcarii grave a drepturilor omului, arata un raport al Amnesty International (AI) publicat miercuri.

"Aceste constatari subliniaza esecul controalelor existente asupra exporturilor de armament, cu toate lacunele lor, si subliniaza necesitatea unui Tratat privind comertul cu arme global si eficient, care sa tina seama pe deplin de necesitatea respectarii drepturilor omului", a declarat Helen Hughes, coordonatorul acestui raport, intitulat "Transferuri de armament in Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Lectii pentru un Tratat privind comertul cu arme eficient" (Arms Transfers To The Middle East And North Africa: Lessons For An Effective Arms Trade Treaty), relateaza MEDIAFAX.

"Guverne care isi exprima acum solidaritatea cu popoare din Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt exact aceleasi care au furnizat pana de curand arme, munitie si echipamente militare si de politie utilizate pentru a ucide, rani si detine arbitrar mii de protestatari pasnici din state ca Tunisia si Egipt si care sunt utilizate in prezent de fortele de securitate din Siria si Yemen", a subliniat Hughes. Cu toate acestea, comunitatea internationala a realizat, in 2011, "niste pasi" spre restrictionarea furnizarii de armament in Bahrain, Egipt, Libia, Siria si Yemen, recunoaste organizatia.

Principalii furnizori de armament catre aceste cinci tari, citati in raport, sunt Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Italia, Germania, Franta, Austria, Belgia, Bulgaria si Cehia.

De asemenea, cel putin 11 tari au oferit asistenta militara sau au efectuat exporturi de armament, munitie si echipamente in Yemen, unde, in 2011, au fost ucise aproximativ 200 de persoane. Intre aceste tari, AI citeaza Bulgaria, Cehia, Germania, Italia, Rusia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie si Statele Unite.

  • Armament pentru Gaddafi

Expertii AI au identificat, totodata, zece state ale caror Guverne au autorizat, incepand din 2005, furnizarea de armament, munitie si echipament catre regimul lui Muammar Gaddafi, intre care Belgia, Franta, Germania, Italia, Rusia, Spania si Marea Britanie. Organizatia a descoperit la Misrata proiectile spaniole cu submunitie si obuze de tip MAT-120, a caror vanzare a fost autorizata in 2007, dupa ce au fost utilizate de fortele pro-Kadhafi. Acest tip de armament este interzis acum, printr-o conventie semnata de Spania la aproximativ un an de la furnizarea de submunitie Libiei.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

  • Arme furnizate Egiptului

Cel putin 20 de state au vandut si furnizat Egiptului arme de calibru mic, munitie, gaze lacrimogene, agenti de control in timpul revoltelor si alte echipamente. Statele Unite, cu livrari de 1,3 miliarde de dolari, au fost cel mai mare furnizor. Intre alti furnizori de acest tip, Amnesty citeaza Austria, Belgia, Bulgaria, Italia si Elvetia. "Embargoul asupra armelor vine, de obicei, «putin cam prea tarziu», atunci cand este vorba despre crize implicand drepturile omului", a conchis Helen Hughes.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.