Parlamentul European a aprobat, joi, rezolutia care cere Consiliului European sa permita aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

"Plenul a votat cu o larga majoritate o rezolutie care cere Consiliului European sa permita accesul Romaniei si al Bulgariei la Schengen intrucat cele doua tari au pus in aplicare acquis-ul din acest domeniu. Nu s-a cerut o inregistrare a votului, asa ca nu se poate sti daca au fost mai multi sau mai putini votanti decat in iunie. Semnalul politic e clar: PE sustine aderarea noastra la Schengen", anunta europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul sau.

De asemenea, intr-o declaratie remisa MEDIAFAX, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, initiatorul rezolutiei, apreciaza ca Parlamentul European, "gardianul respectarii regulilor comunitare", demonsteaza inca o data ca sustine aderarea cat mai rapida la Spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.

"Spatiul Schengen este una dintre cele mai importante realizari ale proiectului European. Securizarea frontierelor Uniunii este prioritara. Nivelul de securitate al zonei de frontiera externa aferenta Romaniei si Bulgariei este in acest moment corespunzator, granitele UE fiind cele mai sigure in urma investitiilor facute recent in cele doua state", adauga Marinescu.

El sustine ca pozitia negativa a unora dintre statele membre nu se bazeaza pe argumente sau criterii incluse in aquis-ul Schengen.

"Rezolutia de astazi reprezinta practic inca un apel al Parlamentului European la respectarea regulilor europene", a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

"Uniunea Europeana este bazata, printre altele, pe incredere, dar si pe respect reciproc. Abordarea acestui subiect in cadrul urmatorului Consiliul European este necesara. Consiliul European trebuie sa ia o decizie corecta bazata pe propriile merite ale celor doua state, in beneficiul tuturor statelor membre si al Uniunii Europene", a mai declarat europarlamemtarul PDL.

Parlamentul European ne vrea in Schengen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.