Trei persoane au fost ucise in confruntarile din cursul noptii dintre manifestantii egipteni si politie, in fata ambasadei Israelului la Cairo, in timp ce o a patra persoana, ranita, a decedat in urma unei crize cardiace, potrivit unor surse spitalicesti.

Cadavrele a trei persoane au fost transportate la trei spitale, au afirmat sambata oficiali din aceste institutii, fara sa precizeze insa identitatea victimelor sau modul in care au murit acestea.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate si medicale, confruntarile care au durat toata noaptea in apropierea ambasadei s-au soldat cu ranirea a 1.000 de persoane, dintre care 300 de politisti, relateaza MEDIAFAX.

Ministerul Sanatatii anuntase in cursul noptii aproximativ 450 de raniti, dintre care un mort din cauza unei crize cardiace.

Politia a arestat 19 manifestanti care au fost deferiti justitiei militare, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

Confruntarile au izbucnit dupa sosirea intaririlor din cadrul politiei in scopul dispersarii manifestantilor care atacau cladirea ambasadei Israelului. Politistii au tras focuri de arma in aer pentru a indeparta manifestantii.

  • Ambasadorul israelian in Egipt, Yitzhak Levanon, a parasit sambata dimineata Egiptul la bordul unui avion care a decolat din Cairo.

Numarul doi al ambasadei Israelului in Egipt va ramane in misiune la Cairo in pofida atacului impotriva acestei reprezentante diplomatice, simbol al pacii intre cele doua tari, incheiata in 1979, a declarat sambata un oficial de rang inalt din cadrul Guvernului israelian.

"Il lasam (in post) pe numarul doi al ambasadei pentru a continua contactele cu Guvernul egiptean", a declarat acest oficial pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, la o zi de la invadarea ambasadei de la Cairo, in cadrul unei manifestatii soldate cu sute de raniti.

  • Manifestantii au aruncat documente confidentiale instrada

Agentia oficiala egipteana Mena a declarat ca ambasada, instalata la ultimele etaje ale unei cladiri din cartierul Giza, din Cairo, a fost invadata de manifestanti, care au aruncat documente "confidentiale" in strada.
Citeste si:
Manifestatia `Toti pentru Europa`, in Piata Victoriei. Concerte si...
Manifestatia `Toti pentru...

Numerosi manifestanti violenti au demolat o parte a zidului din jurul ambasadei Israelului de la Cairo, informeaza AFP.

Aproximativ 1.000 de manifestanti s-au adunat in fata sediului ambasadei israeliene din Cairo si au inceput demolarea zidului cu ciocane si bare metalice, fara ca politia sa intervina.

Zidul cu inaltimea de 2,5 metri a fost construit de curand in jurul ambasadei israeliene din Cairo, pe fondul manifestatiilor din ultimele saptamani.

  • Relatiile dintre Israel si Egipt trec printr-o perioada delicata, dupa uciderea a cinci politisti egipteni de serviciile de securitate israeliene intr-o operatiune desfasurata in zona orasului Eilat, situat la frontiera cu Egiptul.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat vineri "marea sa ingrijorare" fata de premierul Benjamin Netanyahu dupa invadarea ambasadei, si a somat autoritatile egiptene sa protejeze reprezentanta diplomatica.
Citeste si:
Ambasada Israelului: Ii solicitam public domnului Bacalbasa sa-si...
Ambasada Israelului: Ii...

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat sambata ca un "dezastru" a fost evitat in Egipt.

"Atacul violent asupra ambasadei israeliene este un incident grav dar ar fi putut fi mai rau daca manifestantii ar fi reusit sa treaca de ultima usa si sa raneasca personalul nostru"
, a declarat Natanyahu citat de site-ul Ynet.

"Sunt bucuros ca am reusit sa evitam un dezastru si as vrea sa ii multumesc presedintelui american Barack Obama pentru ajutorul sau", a declarat Netanyahu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.