Statele Unite continua sa refuze sa garanteze ca scutul antiracheta de aparare din Europa nu va fi indreptat catre Rusia, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov.

"Ei nu vor sa ne dea nicio garantie ca scutul de aparare antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei", a declarat Lavrov in timpul unui discurs in fata studentilor si profesorilor de la Universitatea de Stat din Moscova pentru Relatii Internationale, potrivit Ria Novosti.

Lavrov a spus ca, in iulie 2009, presedintele rus Dmitri Medvedev si presedintele american Barack Obama au convenit asupra eforturilor comune de instituire a unui sistem de aparare antiracheta de catre primul pornind de la o analiza generala a provocarilor si amenintarilor.

"Noi am facut propuneri concrete legate de parametrii pentru un astfel de sistem si au existat consultari lungi in cadrul unor discutii bilaterale si in cadrul Consiliului Rusia-NATO. Din pacate, nu am ajuns la un acord. Cu toate acestea, un scut antiracheta european este creat in conformitate cu parametrii pe care Washingtonul i-a definit si ar putea crea o amenintare la adresa fortelor nucleare strategice ale Rusiei", a spus mai spus Lavrov.


"Expertii militari considera ca ca extinderea nelimitata de catre una dintre parti duce la luarea unor masuri asemanatoare si din partea celeilalte, in scopul de a-si proteja potentialul sau strategic de aparare", a adaugat el.

Rusia are nevoie de asigurari ca nicio actiune militara nu va fi indreptata impotriva ei din vreo tara euro-atlantica, altfel “se va intoarce la stereotipurile ideologice din secolele XIX si XX, fapt care ar insemna o mare greseala”.

Rusia se simte din ce in ce mai amenintata de scutul antiracheta, iar aceste discursuri pot fi pregatitoare pentru o eventuala actiune similara a Moscovei ca cea a Statelor Unite, mai precis constructia unui sistem de aparare impotriva scutului antiracheta pe teritoriul rusesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.