Dependentii de heroina din Danemarca sunt finantati de stat cu doua doze de heroina pe zi, intr-un program pus in practica de autoritati, ce vizeaza combaterea infractionalitatii si a traficului de droguri, dar si imbunatatirea calitatii vietii in randul consumatorilor.

De la inceputul anului, sute de dependenti din Danemarca au dreptul la doua doze de heroina, platite de sistemul de sanatate. De noua "oferta" vor beneficia adultii, consumatori si dependenti de droguri pe termen lung, in al caror caz tratamente precum metadona sau subutex nu au dat roade.

Asigurarea dozelor de heroina devine astfel o practica reala si legala in Danemarca, ultima din numarul mic, dar in continua crestere, al tarilor din Europa, precum Marea Britanie, care se ocupa cu imbunatatirea stilului de viata a consumatorilor de droguri, dar si cu reducerea criminalitatii stradale.

"Obiectivul este imbunatatirea starii de sanatate a acestor oameni, sprijinul lor pentru a nu fi nevoiti sa recurga la crime", explica aceasta schema Anne Mette Doms, doctor in Comisia de Sanatate daneaza, care supervizeaza proiectul. "A renunta complet la acest viciu nu este o optiune realista pentru majoritatea pacientilor. Pentru ei, acesta va fi un tratament cronic, pentru o boala cronica", a adaugat aceasta.

Dependentii vor frecventa una dintre cele cinci clinici de dezintoxicare specializate din tara, unde isi vor injecta heroina sub supravegherea doctorilor. Drogurile nu vor fi valabile cu prescriptie, pentru a se evita traficul de droguri.

Autoritatile daneze se ocupa in prezent cu inregistrarea personalului care va lucra in clinici, in cadrul noului program, cautand in paralel companii producatoare de droguri.

Proiectul de 7,2 milioane de lire sterline a fost adoptat in urma acordului din februarie 2008, cand toate partidele din Parlamentul danez, mai putin unul, au votat in favoarea programului.

Initiativa nu este surprinzatoare din punct de vedere al traditiei din Danemarca in ceea ce priveste politicile social-democrate progresive. Insa avand in vedere faptul ca heroina, ca si paliativ, a fost interzis in aceasta tara, in timp ce in Marea Britanie drogul este valabil in serviciul national de sanatate in randul bolnavilor de cancer, dezbaterea a provocat uimire si controverse.

"In urma cu cinci ani, am decis ca nu voi participa la o dezbatere despre droguri", isi aminteste Preben Brandt, presedintele consiliului pentru persoanele marginalizate si sustinator al noii politici.

"Subiectul era prea emotional, cu diferite grupuri si opinii agresive. Argumentul contra a fost ca voi ucide oameni daca le dau heriona, dar si ca, prin aceasta initiativa, ma declar in favoarea consumului de heroina. Este greu sa intreprinzi o dezbatere rationala cand te impotrivesti acestor conceptii", a mai declarat acesta.

Lucrurile au luat o intorsatura favorabila cand s-au emis rezultate pozitive in urma unor experimente cu privire la noua "provocare", in alte tari europene precum Elvetia si Olanda. Politicienii din aceste tari au fost convinsi ca astfel de programe i-ar putea ajuta pe cei care au probleme grave de dependenta. Descoperirile nu au putut fi contestate deoarece nu se mai punea problema moralitatii, ci mai degraba demonstrarea functionalitatii proiectelor.

Cercetatorii au constatat si imbunatatirea atitudinii fata de de dependentii de droguri. "Acestia sunt mai putin stigmatizat, nu mai sunt perceputi ca niste criminali care reprezinta un pericol pentru societate, ci sunt vazuti ca simpli pacienti care sufera de o boala si au nevoie de ajutor", spun sustinatorii programului.

O initiativa similara se afla in curs de derulare si in Marea Britanie, mai exact in Brighton, Dalington si sudul Londrei, unde consumatorii de heroina beneficiaza de asemenea de "tratament" gratuit cu heroina, in clinici specializate.

Crimele comise de catre dependentii implicati in programe au scazut de la 40 la 6, intr-o luna, dupa sase luni de tratament. Totodata, o treime dintre dependenti au incetat sa se mai drogheze pe strazi, potrivit celor mai recente rezultate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.