V-ati intrebat de ce grecii sunt atat de revoltati dupa ce noi masuri de austeritate au fost aprobate? Iata povestea unui popor ce nu plateste taxe si impozite sau cartela de metrou.

  • Metroul din Atena este o placere, gratuita
Metroul din Atena este o placere, scriu jurnalistii britanici de la DailyMail. Acesta este dotat cu aer conditionat, cu plasme ce intretin buna dispozitie a pasagerilor, iar trenurile vin si pleaca intotdeauna la timp. Iar totul este gratuit pentru toti cei 5 milioane de locuitori ai Atenei, capitala Greciei.

“O cultura a lacomiei, a evaziunii si a risipei scandaloase”, asa caracterizeaza ziaristii din regatul unit principala cauza care a dus la dezastrul financiar din Grecia.

  • De ce este gratuit transportul cu metroul?
Adevarul este ca transportul cu metroul in capitala Greciei nu este unul gratuit prin lege. Problema este faptul ca nu exista turnicheti care sa blocheze intrarea sau sa permita iesirea din impresionanta retea subterana, iar cetatenii sunt in schimb sa “valideze” tichetele inainte de imbarcarea in trenuri. Putini sunt cei care au spirit civic si frica de fiscalitate, mai ales pentru ca nimeni si nimic nu-i obliga.

Mai mult decat atat, pe langa faptul ca nu platesc nimic pentru biletele de metrou, grecii nu au platit niciun penny din pretul de 1,5 miliarde de lire sterline (aprox. 1,6 miliarde de euro) cat a costat construirea metroului. Iar acesta a fost practic “un cadou” din partea Uniunii Europene pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2004.

  • Salarii de 65 de mii de euro pentru un lucrator la cai ferate

Pe langa aceste mici “cadouri”, grecii s-au mai bucurat si de alte facilitati ce in final au dus la acesta criza economica. Salariul mediu al angajatilor de la caile ferate grecesti este de 60.000 de lire sterline (aprox. 66,788 de euro). Desi, din vanzarea de tichete si bilete se obtin 80 de milioane de lire (aprox. 89,05 milioane de euro) iar cheltuielile companiei se ridica la 500 de milioane de lire anual (aprox. 556,6 milioane de euro).
Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

  • Bucatarii si cofetarii, maseurii sau crainicii radio se pensioneaza la 50 de ani

La fel de socant si revoltator este faptul ca maestrii cofetari, prezentatorii de radio, frizerii si maseurii din baile cu abur se numara printre cele 600 de profesii in care este permisa pensionarea la 50 de ani, cu o pensie de stat care reprezinta 95% din salariul anual castigat in ultimele 12 luni de munca.

  • Evaziunea fiscala, vazuta din avion

Mii de locuitori din nordul Atenei au fost identificati cu ajutorul elicopterului ca detin piscine si nu platesc niciun impozit, cum ar trebui. Oficial, doar 300 de cetateni au declarat ca detin astfel de proprietati. Si uluitor, doar 5.000 dintre cei 12 milioane de greci admit ca au salarii anuale de peste 90.000 de lire sterline (aprox. 100.000 de euro).

De curand, guvernul grec a publicat chiar o lista cu 70 de doctori care au inselat statul cu sume uriase. Iar intre timp, cei care colecteaza taxele se plang ca datornicii platesc 20% din sume si apoi dispar. Economistii estimeaza ca cei din sectorul privat suporta greul, in timp ce angajatii de la stat scapa fara sa plateasca.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.