Reprezentantii Fondului Monetar Intrnational (FMI) si ai Comisiei Europene (UE) au suspendat sambata discutiile cu autoritatile ungare pentru acordul stand-by de finantare, precizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa ia masuri drastice de reducere a deficitului bugetar.

Astfel, misiunea FMI condusa de Christoph Rosenberg a purtat discutii cu autoritatile ungare in perioada 6-17 iulie 2010, in cadrul celei de-a sasea si celei dea saptea revizii a acordului stand-by, aprobat de boardul FMI pe 6 noiembrie 2008.

Discutiile ar fi trebuit sa aiba loc si luni, dar reprezentantii FMI au anuntat ca se intorc la Washington deoarece, desi "exista multe puncte comune" intre abordarile avute in vedere de autoritatile ungare si FMI, "multe probleme raman nerezolvate", relateaza portfolio.hu.

FMI a precizat ca va incerca sa gaseasca o solutionare a acestor divergente, transmite NewsIn.

Oficialii Comisiei Europene au derulat, la randul lor, cea de-a cincea revizie, desfasurata in cadrul asistentei acordate Ungariei de Uniunea Europeana (UE) pentru balanta de plati.

Acestia au precizat ca sunt "o serie de intrebari pentru care guvernul are nevoie de mai mult timp ca sa poata da clarificari". Drept urmare, executivul european a hotarat sa amane concluziile reviziei si ca "ar fi de preferat sa revina ulterior pentru discutii suplimentare".

"Economia Ungariei a inceput sa isi revina din criza profunda din 2008-2009, in special datorita exporturilor puternice. Cu toate acestea, cererea interna a ramas slaba, ca urmare a conditiilor dificile de creditare si a unei piete a muncii slabe. Per ansamblu, produsul intern brut (PIB) real ar putea creste cu 0,6% in 2010. Inflatia a fost in scadere si deficitele mari de cont curent din 2008 si anterior au fost eliminate. Estimarile pentru 2011 au in vedere o continua redresare a PIB-ului real - la 2,5-2,75%, in functie de mediul extern si de amploarea politicilor - si continuarea temperarii inflatiei spre tinta bancii centrale", a declarat Rosenberg la finalul vizitei.

FMI a adaugat, insa, ca, in pofida anumitor progrese, tintele de deficit fiscal anuntate anterior, de 3,8% din PIB in 2010 si sub 3% din PIB in 2011, raman niste puncte de ancorare adecvate pentru procesul de consolidare necesar si sustenabilitatea datoriei, si ar trebui sa fie respectate, dar pentru atingerea acestor obiective vor trebui adoptate masuri suplimentare.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.