Deputatii au aprobat TAXA PE SOLIDARITATE, sau taxa pe lux, ce urmeaza sa se aplice averilor mai mari de 900.000 euro. Tu esti de acord cu aceasta initiativa?

  • Ce inseamna TAXA PE LUX?

"Persoanele fizice care detin bunuri imobile, precum si bunuri mobile constand in mijloace de transport aerian, mijloace de transport naval, precum si mijloace de transport terestru, a caror valoare individuala este mai mare de 1.000 de euro si valoarea lor insumata este mai mare de 900.000 de euro, vor achita anual o taxa de solidaritate in cuantumul de 1,25% din valoarea acestora, care se face venit la bugetul de stat", se arata in modificarea aprobata de plenul Camerei. In forma initiala, taxa de solidaritate era de doar 1% si se aplica averilor de peste 450.000 de euro, scrie jurnalul.

Taxa de solidaritate, potrivit legii, se instituie pe o perioada de trei ani si se stabileste de catre directiile de taxe si impozite locale. Legea se aplica si persoanelor fizice straine pentru bunurile detinute in Romania.

  • Cine face exceptie de la regula?

Exceptie de la regula fac romanii persoane fizice care, pe perioada aplicarii prezentei legi, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au calitatea de pensionari, nu au alte venituri in afara pensiei, iar bunurile detinute nu sunt generatoare de venituri, informeaza manager.ro.

De asemenea, un alt amendament adoptat de plen stabileste taxa de solidaritate se calculeaza pe baza declaratiei de impunere.

Legea initiata de UNPR urmeaza sa intre la votul final intr-o sedinta viitoare a Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Senatul a respins initiativa, informeaza finantistii.

  • Cum au reactionat politicienii la aceasta initiativa?

"Taxa de solidaritate este primul nostru proiect politic. Taxarea marilor averi este o initiativa UNPR inca din mai 2010, este o lege care nu are culoare politica. Este omeneste ca intr-o perioada de criza economica mondiala sa taxam marile averi. Este normal ca cei care au mai mult sa dea mai mult. Estimam ca se strang 3 miliarde de euro anual care vor merge la bugetul de stat. Sute de oameni de afaceri sunt de acord cu acest efort de solidaritate. Este o problema de interes national. Cred ca in Romania exista solidaritate si vom demonstra acest lucru'', a spus Gabriel Oprea, presedintele UNPR, citat de realitatea.
Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Citeste si: UNPR vrea introducerea impozitului pe bogatia afisata

''Vorbesc in numele PSD. Este nevoie si in Romania asa cum este nevoie in America sau Franta de masuri de solidaritate. Cred ca putem sa discutam faptul ca in Romania diferentele si polarizarea au pornit odata cu cota unica. A avut si ea avantajele sale. (...) Daca e o lege buna de ce sa nu o votam? Eu cred ca se poate mai mult de 1%. Am vazut ca legea promovata de Obama prevede niste cresteri mai mari. (...). Ideile bune merita aplicate in practica, trebuie promovate. PSD sprijina ideile bune'', a precizat liderul PSD, Victor Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.