Economia Romaniei ar putea creste in 2011 in medie cu 0,7%, dar iesirea din recesiune va fi conditionata, pentru al treilea an consecutiv, de eventualele masuri de politica fiscala adoptate pe plan intern si de evolutia celorlalte state europene, apreciaza analistii economici.

Estimarile analistilor intervievati de Mediafax privind evolutia PIB in 2011 variaza intre o stagnare a economiei si o crestere de 1,7%, iar media este de 0,7%.

Analistii au anticipat la finele anilor 2008 si 2009 ca economia va creste in anii urmatori, dar si-au revizuit estimarile in repetate randuri din cauza incertitudinilor legate de mediul macroeconomic intern si de evolutia crizei internationale, si modificarilor frecvente ale contextului economic international.

In decembrie 2009, estimarile analistilor indicau pentru acest an o crestere economica cuprinsa intre 0,6% si 2%, dar acestea au fost revizuite in scadere de mai multe ori in principal din cauza masurilor de austeritate anuntate si implementate pe parcursul anului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, si reducerea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu 25%. In prezent majoritatea prognozelor indica pentru acest an o contractie a PIB-ului situata in jurul a 2%.

De asemenea, la finele anului 2008 anticipatiile privind evolutia economiei in 2009 vizau un avans real al PIB si se concentrau in intervalul 3-4%, dar acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar PIB-ul a scazut cu 7,1% la nivelul intregului an.

Pentru 2011, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca economia va avansa modest, cu 0,2%, in conditiile in care doar a doua jumatate a anului va marca inceputul reluarii cresterii economice.

"Probabilitatea unei contractii economice in 2011 este destul de ridicata, de circa 35-45% in opinia mea, insa inferioara celei care indica trecerea pe plus a economiei. Economia ar putea ramane in recesiune daca instabilitatea politica se accentueaza, daca arieratele sectorului public fata de cel privat vor creste, daca problemele tarilor din periferia zonei euro se accentueaza, cu impact asupra cererii externe, dar si asupra bancilor europene", a declarat Chidesciuc.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Cum vad ceilalti economisti economia in 2011 afla de pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.