Senatorul PDL Petru Filip a sustinut ca "majoritatea clauzelor" din contractul semnat de Guvernul Nastase cu Bechtel pentru lucrarile la Autostrada Transilvania sunt "in defavoarea Romaniei", afirmand, totodata, ca "statul plateste catre Bechtel inclusiv nemunca".

"Este evident ca pentru Bihor si pentru celelalte judete finalizarea acestei autostrazi este un lucru absolut important si sunt convins ca atat eu, cat si ceilalti colegi parlamentari vom face demersuri pentru aceasta", a declarat senatorul.

Filip a spus insa ca demersurile legate de finantarea si finalizarea lucrarilor la autostrada vor fi "foarte dificile", deoarece o "mare problema" este contractul incheiat de Guvernul Nastase cu firma Bechtel, care executa lucrarile la autostrada, transmite MEDIAFAX.

"Marea problema a acestui contract cu Bechtel, de care s-a vorbit atata vreme, si care s-a facut printr-o Ordonanta de Guvern care s-a transformat intr-o lege, este ca are un caracter cu totul atipic. Parerea mea este ca Guvernul de la vremea respectiva, PSD, manat de dorinta de a face cu orice pret aceasta investitie, a incalcat foarte mult din ceea ce inseamna aceasta lege si cheltuirea banilor publici", a afirmat Filip.

Senatorul a explicat ca, desi constructia autostrazii este un lucru bun pentru romani, prin contract statul "este in situatia ingrata" de a nu putea sa faca aproape nicio modificare.

"In primul rand, nu s-au respectat legile europene vizavi de achizitiile publice, prin incredintarea directa unui executant care nu aduce finantare. Finantarea atostrazii este facuta de Guvern din bugetul propriu", a afirmat Filip.

Vicepresedintele Senatului a spus ca acest contract este impotriva statului si prin penalizarile foarte mari pe care trebuie sa le plateasca in caz de nerespectare a acestuia.

"Majoritatea clauzelor sunt in defavoarea Romaniei. Sunt foarte multe ( caluze - n.r.) in care se da mana libera antreprenorului si vor ridica mari probleme de finantarea lucrarilor in aceste conditii si la aceste costuri. Sumele sunt foarte mari si vor angrena bugetul propriu al Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi. Vom fi pusi in situatia sa fortam sa cheltuim in conditii total dezavantajoase banii Romaniei", a spus Filip.

Citeste si:
Necropola celtica, descoperita la lucrarile de la Autostrada...
Necropola celtica,...

Filip a subliniat ca va face front comun cu parlamentarii bihoreni pentru ca lucrarile la autostrada sa continue, mentionand ca principala sarcina a parlamentarilor este finalizarea tronsonului Bors-Cluj, care este absolut necesar pentru dezvoltarea economica a acestei zone, dar si identificarea unor solutii prin care contractul cu Bechtel sa fie analizat din punct de vedere juridic, pentru "reasezarea contractului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.