Probabil ca Romania va majora in viitor impozitele, dar pana atunci trebuie extinsa baza de impozitare, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a adaugat ca este nevoie de reducerea cheltuielilor.

"Daca nu am fi taiat cheltuielile, majorarea impozitelor nu era decat o solutie temporara si tot la taieri de chetuieli ajungeam", a mentionat Isarescu in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest., relateaza NewsIn.

De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca nefiscalizarea pamantului a fost una din cauzele boomului imobiliar, precizand ca impozitarea pamantului are si rolul de aduce active in circuitul economic.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca masurile de austeritate ale Guvernului se vor aplica pana pe 31 decembrie 2010, precizand ca fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi.

Astfel, coalitia de guvernare a hotarat miercuri ca toate pensiile vor scadea, mai putin pensia sociala minima de 350 de lei, iar salariile bugetarilor se reduc. Drept urmare, toate salariile mai mari de 600 de lei vor scadea cu 25%.

"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune!"

Isarescu a avertizat ca Romania are probleme sociale nesustenabile din punct de vedere financiar, iar dezechilibrul dintre numarul de contribuabili la buget si numarul de pensionari trebuie reparat cat mai curand.

"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune!", a parafrazat Isarescu incercand sa explice ca masurile de crestere a cheltuielilor publice din trecut au efecte grave in prezent, desi ele au fost adoptate, spre exemplu, pentru cresterea pensiilor, scrie Wall-Street.ro.

"Avem problem sociale nesustenabile financiar. Este ca si intr-o familie unde singurul vinovat este care vine cu banii, dar la un moment dat nu mai vine cu banii, pentru ca nevoile familiei sunt de neatacat", a declarat Isarescu, care a spus ca cel care incearca sa faca un echilibru financiar devine un cinic.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

BNR, "watchdog"-ul deficitului bugetar din Romania

Guvernatorul Bancii Nationale a adaugat ca se va aflat in pozitia de "watchdog" fata de deficitul bugetar, insa a subliniat ca nu banca centrala este cea care face politica fiscala.

"Romania a avut deficite structurale mari. Chiar in 2007, cand deficitul bugetar a fost de 2%, deficitul structural era in jur de 5% pentru ca se baza pe venituri mari realizate intr-o perioada in care economia era supraincalzita. [...] Si Banca Nationala a Romaniei are un rol in aceasta chestiune. Rolul unei banci centrale este de watch dog in ceea ce priveste echilibrarea fiscala si probabil ne vom implica si noi in asta cu toate ca nu facem politica fiscala in Romania", a explicat Mugur Isarescu, potrivit Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.