Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2009, in termeni reali, cu 6,5% fata de trimestrul similar din 2008, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele initiale, ce indicau o contractie de 6,6%.

Valoarea PIB din ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, este estimata la 152,295 miliarde lei (35,7 miliarde euro). In perioada octombrie-decembrie 2009, cursul mediu a fost de 4,2659 lei/euro, potrivit datelor BNR.

Statistica a mentinut, insa, datele privind contractia economica din trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, la 1,5%. Produsul intern brut din trimestrul IV a fost estimat la 122,3 miliarde lei, in preturi curente.

INS a imbunatatit datele privind scaderea economica din 2009 de la 7,2% la 7,1%, mai mica decat cea inregistrata la noua luni, de 7,4%, valoarea PIB fiind de 491,27 miliarde lei (115,9 miliarde euro).

Pe partea de formare a PIB, statisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al patrulea indica o contractie in aproape toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti fata de trimestrul similar din 2008, singurele exceptii fiind industria, cu un avans de 4%, si agricultura, cu 0,7%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca industria sa revina pe crestere in ultimul trimestru al anului trecut si anticipau efecte negative asupra evolutiei economiei dinspre constructii, agricultura si servicii.

Cea mai importanta scadere - de 15,9% - a avut loc in constructii. De asemenea, a fost inregistrata o scadere de 12,5% in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii.

Volumul valorii adaugate brute s-a mai diminuat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-9,3%) si in alte activitati de servicii (-0,8%), potrivit INS.

"Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%", se mai arata in comunicat.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate astazi arata o contractie de 9,9% a cererii interne comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu mai mult de un sfert a formarii brute de capital fix. Astfel, formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, s-a micsorat cu 25,2%.

Consumul final a scazut cu 4%, mai ales ca urmare a diminuarii cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cu 5,8%, generate de declinul desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-13,7%) si al serviciilor prestate populatiei (-14,9%).
In schimb, exportul net s-a imbunatatit, ca urmare a cresterii cu 2,9% a exportului de bunuri si servicii si scaderii cu 11,1% a importurilor de bunuri si servicii.

Contractia economica de anul trecut de 7,1% a fost determinata, potrivit datelor INS, de reducerea volumului valorii adaugate brute din toate sectoarele de activitate si, in mod deosebit, din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-11,2%), precum si din constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea PIB a fost de 31,1%.

Anul trecut, consumul final total a avut o scadere de 8,2% fata de 2008, mai ales ca urmare a diminuarii cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Totodata, formarea bruta de capital fix s-a micsorat cu 25,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.