Business 11 Mai 2009 16:40
Ministrul IMM-urilor Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, sustine ca impozitul minim (forfetar) este o masura temporara si ar putea fi anulat din toamna, in functie de performantele economice.
Impozitul forfetar ar putea fi anulat din toamna Guvernul a introdus, la rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lui aprilie, modificari la Codul Fiscal, cea mai importanta constand in introducerea unui impozit minim pentru firme incepand cu 1 mai. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual, si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere, masura prin care Guvernul vrea sa atraga in plus 357 milioane lei la bugetul de stat in acest an.

Totusi, firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar. De asemenea, statul ar putea sa scoata de la plata acestui impozit si firmele care s-au infiintat anul trecut pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru investitii.

De asemenea, ministrul afirma recent ca impozitul forfetar este o masura eficienta de scoatere a economiei gri la suprafata, insa acesta ar trebui aplicat de anul viitor. "Este bine stiut ca peste 200.000 de firme din Romania nu platesc impozite. Tocmai de aceea, impozitul forfetar ar trebui aplicat, dar nu anul acesta, ci poate din 2010, pentru ca acest impozit ar putea omori respectivele IMM-uri in actualele conditii economice", preciza Nita, potrivit Wall-Street.


Milut: IMM-urile vor intra in zona gri a economiei

Potrivit liderului taranist, Guvernul a actionat prin taierea oricarei parghii de supravietuire pentru micii intreprinzatori. "Guvernul practica o politica de asistenta sociala, potrivita unei perioade de campanie electorala, nu uneia de criza economica. Rezultatele acestei politici vor fi scaderea nivelului de trai al populatiei pe termen lung si distrugerea micilor intreprinzatori", a declarat presedintele PNTCD, citat de NewsIn.

Marian Petre Milut sustine ca IMM-urile se vor confrunta cu grave probleme financiare in perioada urmatoare. "Fara acces la credite, fara posibilitatea de a obtine finantari europene din cauza coruptiei institutionale, fara facilitati fiscale si impovarati de impozite, intreprinzatorii se vor orienta spre economia la negru pentru a putea supravietui", a mai precizat presedintele PNTCD.


Ministrul IMM-urilor: Introducerea impozitului forfetar in perioada de criza nu este oportuna

Ministrul IMM-urilor a precizat ca in Romania nu se aplica un impozit forfetar, ci un impozit minim obligatoriu, adaugand ca se face o mare confuzie intre cele doua notiuni. "Impozitarea trebuie privita intr-o anumita forma. Se face o confuzie puternica.

Impozitul forfetar nu este ceea ce aplicam noi acum. Impozitul forfetar ca definitie este cu totul altceva. Acesta este un impozit minim obligatoriu pe care l-a impus Guvernul si Ministerul de Finante“, a declarat ministrul IMM-urilor, in cadrul unei conferinte de presa.


Victimele impozitului forfetar? Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea, in crestere cu peste 1000%

Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut cu 1330,3% in luna aprile 2009, comparativ cu aprilie 2008, de la 1.055 de suspendari de activitatea la nivelul intregii tari la 14.035, a anuntat Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Peste 600 de patroni brasoveni au decis, in luna aprilie, sa-si "inghete" activitatea firmelor pe care le conduc, de teama impozitului forfetar. Insa cele mai multe suspendari de firme ale lunii aprilie 2009, s-au inregistrat in Bucuresti (3.152), cu peste 400% mai multe decat in aceiasi perioada a lui 2008.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a solicitat modificarea codului fiscal prin introducerea in legislatiei a unui an fiscal, altul decat cel calendaristic, si posibilitatea agentilor economici de a beneficia de rambursarea taxelor si impozitelor in termen legal.


Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010

Guvernul a introdus, de la 1 mai, un impozit minim anual pe cifra de afaceri. Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat, pe 9 aprilie, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta.

"Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele", a precizat Pogea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.