Noul evaluator al performantelor economice ale Romaniei, olandezul Erik de Vrijer, a punctat cu ocazia unei conferinte de presa riscurile la care este supusa economia locala si aspectele ingrijoratoare care tin atat de factorii locali, cat si de cei internationali.

Activitatea economica ramane sub potential

Potrivit declaratiei finale a misiunii FMI, activitatea economica este preconizata sa ramana una redusa in urmatoarea perioada, ca urmare a increderii diminuate, recesiunii din Europa, investitiilor reduse din fonduri europene, precum si datorita efectelor secetei asupra agriculturii, relateaza wall-street.ro.

Iesirile de capital au precipitat deprecierea leului

Desi nu era foarte clar daca deprecierea puternica a leului avea la baza iesiri de capital sau era conjuncturala, ca urmare a crizei politice, Fondul Monetar International (FMI) recunoaste in mod oficial, in cadrul declaratiei finale a misiunii de evaluare, ca "iesirile de capital din ultimele luni au precipitat deprecierea ratei de schimb cu peste 5 la suta pana acum in acest an".

Riscul de contagiune se mentine ridicat

Potrivit analizei FMI, riscurile de contagiune din zona euro se mentin inca la cote ridicate, ceea ce ameninta stabilitatea macroeconomica.

De asemenea, sectorul bancar este expus incetitudinii de pe plan intern si contagiunii din zona euro.

Citeste restul motivelor pentru care FMI nu a plecat cu inima usoara din Romania, pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.