Puternicul cutremur din Japonica nu a afectat doar populatia statului nipon, din cauza numarului de morti, raniti si pagube materiale, ci a avut repercusiuni asupra cresterii economice.

Astfel, pentru anul fiscal 2011-2012, guverul japonez a revizuit in scadere cu un punct procentual prognoza de crestere economica de la 1,5% la 0,5%, transmite Reuters.

Estimarea este similara cu proiectia inaintata in iulie de Banca Japoniei, care anticipeaza o crestere economica de 0,4% in anul fiscal curent, inceput in luna aprilie.

Guvernul a avertizat totodata ca revenirea economiei in urma dezastrelor naturale este tot mai vulnerabila la problemele globale si la aprecierea yenului, informeaza MEDIAFAX.

Deficitul de energie reprezinta, de asemenea, un risc, deoarece ar putea creste costurile si ar putea determina unele companii sa relocheze productia in alte tari, apreciaza executivul nipon.

Totusi, guvernul a prognozat o crestere economica de 2,7-2,9% pentru anul fiscal 2012-2013, dependenta de ritmul cheltuielilor publice de reconstructie a numeroaselor orase de pe coasta de nord-est distruse, in martie, de valul tsunami care a urmat cutremurului cu magnitudinea record de 9 grade pe scara Richter.

Si Banca Japoniei anticipeaza o crestere economica de 2,9% pentru urmatorul an fiscal.

Autoritatile japoneze se confrunta cu probleme grave, fiind nevoite sa investeasca sume uriase in reconstructie in contextul unei datorii de stat care depaseste de peste doua ori PIB-ul de 5.000 miliarde de dolari al tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.