Factura pe care o platim in prezent la serviciile de telefonie mobila ar putea sa scada cu 25-30% in urmatorii trei ani daca intentiile Autoritatii Nationale pentru Comunicatii de reducere a tarifelor de interconectare practicate de operatorii din Romania vor intra in vigoare.

Tarifele pe care le percep operatorii mobili pentru apelurile venite din alte retele, care se reflecta in pretul final al utilizatorilor, vor scadea de la 6,4 eurocenti/minut, cat este in prezent, la 5,03 eurocenti/minut din ianuarie 2009, in cazul Orange si Vodafone, informeaza Romania Libera. In cazul Cosmote si Telemobil, reducerea se va aplica din februarie 2009, acestia urmand sa perceapa 6,4 eurocenti/minut, fata de 8,20 si, respectiv, 8,01 eurocenti/minut, cat incaseaza acum. Ceea ce ar insemna ca primele reduceri ar putea aparea din primavara.

In ceea ce-i priveste pe operatori, reprezentantii Cosmote s-au multumit deocamdata sa spuna ca vor analiza aceste propuneri ale arbitrului telecom si impactul acestora asupra operatiunilor companiei si numai dupa aceea vor fi in masura sa faca comentarii. In schimb, Orange Romania si-a manifestat de la inceput totala dezaprobare fata de modul in care a fost conceput acest proiect, oficialii companiei declarand ca tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator, in conditiile in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori.

Potrivit Wall-Street, reprezentantii Vodafone considera ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii.

"Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine", au declarat reprezentantii Vodafone Romania.

ANC a inclus si RCS&RDS pe lista operatorilor care trebuie reglementati, insa ii permite sa ceara un tarif de 7,21 eurocenti/minut (fata de 7,43 eurocenti) din februarie 2009.

RCS&RDS considera ca pozitia ANC in legatura cu tarifele de interconectare este una de deplina normalitate, in directia respectarii si aplicarii legii si va avea un impact pozitiv, important in favoarea consumatorilor.

"Compania noastra este decisa ca tarifele practicate catre clientii sai, pentru apeluri catre clienti din reteaua oricarui alt operator, sa fie egale cu tarifele de interconectare, fara a adauga nici un alt tarif suplimentar", au mai spus oficialii RCS&RDS, citati de Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.