Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) ii va audia, maine, pe reprezentantii presedintelui Traian Basescu si pe cei ai Uniunii Armenilor din Romania in cazul afirmatiilor facute de presedinte la adresa persoanelor de etnie armeana si considerate discriminatorii de catre Uniune

Uniunea Armenilor din Romania (UAR) a decis, in 12 septembrie, sa sesizeze CNCD, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut, la externarea din spital, dupa operatia la tiroida, cateva afirmatii considerate discriminatorii de catre UAR. Basescu a spus, in momentul in care isi lua ramas bun de la medicii care l-au operat, ca, in sfarsit, intalneste un armean bun, dupa care a revenit cu precizarea ca, in sfarsit, intalneste un armean competent. Presedintele i se adresa doctorului Mircea Ghemigian, seful echipei de medici.

Presedintele Uniunii Armenilor din Romania, Varujan Vosganian, a apreciat ca declaratia presedintelui este "o insulta deosebit de grava adresata comunitatii armene din Romania" si "un genocid moral".
Traian Basescu a spus ulterior ca declaratia sa trebuie legata de o alta in care il facuse incompetent pe ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "Declaratia mea a avut un singur obiectiv: dupa ce ii spusesem incompetent lui Varujan Vosganian, am vrut sa subliniez ca un medic armean competent m-a operat si ca-i multumesc public", a explicat Basescu fraza rostita la externare.

Presedintele a fost, initial, reclamat la CNCD de un jurnalist, dupa care UAR a depus, de asemenea, o sesizare la Consiliu, dosar care va fi discutat maine, informeaza NewsIn.

Basescu nu este la prima confruntare cu CNCD, el fiind in proces cu aceasta institutie. Curtea de Apel Bucuresti a amanat cu o luna, in 27 septembrie, procesul lui Traian Basescu impotriva CNCD, care l-a sanctionat cu avertisment public pentru atitudinea fata de o ziarista in legatura cu care presedintele a folosit cuvintele "tiganca imputita".

Colegiul Director al CNCD a hotarat, in 23 mai, ca folosirea de catre presedintele Traian Basescu a sintagmei "tiganca imputita" la adresa jurnalistei de la Antena 1 este discriminare, iar folosirea apelativului "pasarica" atinge demnitatea umana. CNCD a hotarat ca atitudinea lui Traian Basescu in disputa cu jurnalista Antenei 1 nu este de natura contraventionala si a ales dintre verdictele pe care le putea aplica formula avertismentului.

CNCD i-a aplicat astfel, lui Traian Basescu cea mai usoara sanctiune pe care o avea la dispozitie, dintre cele prevazute de legea care reglementeaza domeniul combaterii discriminarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.