Uniunea Armenilor din Romania (UAR) a decis, in 12 septembrie, sa sesizeze CNCD, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut, la externarea din spital, dupa operatia la tiroida, cateva afirmatii considerate discriminatorii de catre UAR. Basescu a spus, in momentul in care isi lua ramas bun de la medicii care l-au operat, ca, in sfarsit, intalneste un armean bun, dupa care a revenit cu precizarea ca, in sfarsit, intalneste un armean competent. Presedintele i se adresa doctorului Mircea Ghemigian, seful echipei de medici.

Presedintele Uniunii Armenilor din Romania, Varujan Vosganian, a apreciat ca declaratia presedintelui este "o insulta deosebit de grava adresata comunitatii armene din Romania" si "un genocid moral".
Traian Basescu a spus ulterior ca declaratia sa trebuie legata de o alta in care il facuse incompetent pe ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "Declaratia mea a avut un singur obiectiv: dupa ce ii spusesem incompetent lui Varujan Vosganian, am vrut sa subliniez ca un medic armean competent m-a operat si ca-i multumesc public", a explicat Basescu fraza rostita la externare.

Presedintele a fost, initial, reclamat la CNCD de un jurnalist, dupa care UAR a depus, de asemenea, o sesizare la Consiliu, dosar care va fi discutat maine, informeaza NewsIn.

Basescu nu este la prima confruntare cu CNCD, el fiind in proces cu aceasta institutie. Curtea de Apel Bucuresti a amanat cu o luna, in 27 septembrie, procesul lui Traian Basescu impotriva CNCD, care l-a sanctionat cu avertisment public pentru atitudinea fata de o ziarista in legatura cu care presedintele a folosit cuvintele "tiganca imputita".

Colegiul Director al CNCD a hotarat, in 23 mai, ca folosirea de catre presedintele Traian Basescu a sintagmei "tiganca imputita" la adresa jurnalistei de la Antena 1 este discriminare, iar folosirea apelativului "pasarica" atinge demnitatea umana. CNCD a hotarat ca atitudinea lui Traian Basescu in disputa cu jurnalista Antenei 1 nu este de natura contraventionala si a ales dintre verdictele pe care le putea aplica formula avertismentului.

CNCD i-a aplicat astfel, lui Traian Basescu cea mai usoara sanctiune pe care o avea la dispozitie, dintre cele prevazute de legea care reglementeaza domeniul combaterii discriminarii.