Biserica va reactiona astazi la documentul considerat drept un produs mistificator care reflecta interese de grup potrivnice ortodoxiei

Raportul Tismaneanu este dezavuat de reprezentantii bisericii care il considera drept un produs mistificator care reflecta interese de grup potrivnice ortodoxiei. Pe o asemenea lucrare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie, cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass-media Romaniei trebuie sa isi rezerve dreptul de a corecta Raportul Tismaneanu, se arata si intr-o luare de pozitie a societatii academice romanesti.

Prezentarea in Raportul Tismaneanu a Bisericii Ortodoxe Romane drept o biserica "colaborationista" si a Patriarhului Romaniei, PF Teoctist, drept un stalp al Partidului Comunist si al Securitatii a starnit proteste in sanul Bisericii, care considera aceasta descriere drept un nou atac murdar la adresa celei mai importante institutii a natiunii romane. Voci ale Patriarhiei si ale Mitropoliilor din intreaga tara vor interveni astazi pentru a atrage atentia asupra mistificarii realitatii, ne-au informat surse avizate. Pretinsul text academic cuprinde referiri bizare la Biserica, cum ar fi aceea ca "a facut pactul cu diavolul, caci evident despre asta este vorba".

Altele sunt evident partinice, comenteaza sursele bisericesti. Spre exemplificare, analiza situatiei cultelor religioase in timpul regimului comunist reprezinta o abordare partizana din perspectiva punctelor de vedere personale ale unora dintre reprezentantii Comisiei Tismaneanu. Luandu-se ca paravan prezenta unui ierarh ortodox, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Nicolae - care in mod bizar a anuntat de abia pe 19 decembrie ca habar nu are cine l-a numit in aceasta comisie si ce a facut aceasta Comisie, din care s-a retras in urma cu cateva zile -, reprezentantii de confesiune greco-catolica din aceasta comisie au reusit sa-si impuna un punct de vedere personal, tendentios la adresa Bisericii Ortodoxe Romane si in flagranta contradictie cu adevarul istoric, acuza fetele preotesti.

Folosindu-se ca baza de documentare o serie de lucrari discutabile si eludandu-se altele, inclusiv cele publicate de Academia Romana, autorii capitolului ce priveste Cultele se straduiesc din rasputeri sa prezinte Biserica Ortodoxa Romana drept o Biserica colaborationista a fostului regim comunist.

Fara argumente incontestabile si folosindu-se exemple irelevante pentru tema de cercetare a Comisiei Tismaneanu, colportandu-se zvonuri niciodata probate, fara a fi consultati istorici de recunoscuta probitate profesionala, autorii acestui capitol incearca din rasputeri sa diminueze presiunea infernala la care a fost supusa Biserica Ortodoxa Romana, precum si suferinta acesteia, cu mii de clerici ortodocsi care au facut temnita politica. Aprecierile la adresa perioadei contemporane, de dupa 1989, exced atributiile Comisiei si se transforma in insulte la adresa Ortodoxiei. BOR a condamnat oficial comunismul inca din 1990.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.