Majoritatea romanilor nu au plecat in concediu si nici nu intentioneaza sa il petreaca departe de casa in viitorul apropiat.

In timp ce europenii cheltuiesc peste 2.000 de euro in vacanta, cei mai multi romani stau acasa in aceeasi per
Majoritatea romanilor nu au plecat in concediu si nici nu intentioneaza sa il petreaca departe de casa in viitorul apropiat.

In timp ce europenii cheltuiesc peste 2.000 de euro in vacanta, cei mai multi romani stau acasa in aceeasi perioada. Cei 28% care si-au facut planuri de concediu cheltuiesc in medie 400 de euro daca ramin in tara si 700 de euro daca trec granita. Dar cei mai multi, peste 70% adica, nu au plecat in vacanta in anul acesta si nici nu intentioneaza sa mearga undeva, arata una dintre concluziile sondajului national realizat in luna august de Gallup Organization Romania la cererea Agentiei de Strategii Guvernamentale. Institutul de cercetare a intervievat 1.161 de persoane de peste 17 ani, esantion considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de 2,9%.

Studiul a luat in calcul intreaga populatie adulta, nu doar pe cea care lucreaza, explica rezultatul sociologul Gallup Alexandru Toth: "Aici intra si mediul rural, si pensionarii. Din mediul rural, 90% nu pleaca aproape niciodata in concediu. Numarul pensionarilor care isi fac vacanta este foarte redus si in Romania nici nu exista programe turistice care sa le ofere aceasta oportunitate, cum sint in afara, unde poti vedea autocare pline cu pensionari. La noi mai organizeaza astfel de vacante unele biserici, dar acestea nu acopera nici pe departe cele patru milioane de virstnici, cit are populatia Romaniei".

Psihologul Anda Pacurar aduce alte citeva posibile explicatii pentru procentul mare de romani lipsiti de concediu: "O excursie in strainatate trece in citeva zile, dar obiectele achizitionate le au ani intregi. Asa ajung sa investeasca in aparatura electrocasnica, in mobilier si in masini. In subiectivitatea lor simt ca asa se vad rezultatele muncii. As zice ca este o mentalitate paguboasa pentru ca nu ajung sa se relaxeze, sa-si largeasca orizonturile, sa cunoasca alte culturi, sa aiba, altfel spus, si o viata psihica, intelectuala, bogata. Sint prinsi in rutina zilnica, cauta vacante la indemina, devin stresati, obositi, nemultumiti". De asemenea, psihologul mai gaseste o explicatie: "Teama, adesea neconstientizata, ca ar putea pierde contactul cu munca, ritmul de lucru, eventual clientii". Ea crede ca in Romania, mai mult decit in alte tari, sarcina muncii este extrem de importanta, "aproape mereu inaintea altor sarcini ale vietii, precum relatiile sociale sau relatiile intime si familia". Psihologul sustine ca interesul romanilor fata de obtinerea unei pozitii la locul de munca si a unui venit cit mai mare ii face sa-si neglijeze propriile nevoi. "Cei mai multi spun ca nu au timp de concediu, ca nu este un moment bun si asa ajung sa munceasca ani intregi fara un concediu real. Obisnuim sa-i etichetam pe americani ca fiind workaholici, insa din ce in ce mai mult termenul se potriveste si romanilor. Aceasta atitudine duce la scaderea calitatii vietii, a randamentului, la o sanatate psihica si fizica precara, la o degradare rapida", avertizeaza Anda Pacurar.

8% dintre romani si-au luat totusi citeva zile libere, iar alti 20% vor pleca in vacanta in curind, releva studiul comandat de Guvern. 80% dintre acestia insa au optat pentru un concediu petrecut in tara, 10% au plecat in strainatate si 7% au petrecut atit in statiunile romanesti, cit si in cele din afara granitelor. Autohtonii care si-au petrecut concediul din tara nu au oscilat numai intre mare si munte: o treime dintre ei s-au dus la rude, intr-o alta localitate. Cei care au ramas in tara au cheltuit, in medie, 1.300 de lei, iar pe cei care s-au relaxat in afara, vacanta i-a costat in jur de 2.300 de lei. Cei mai multi turisti romani au ales ca destinatii Italia, Grecia si Germania. O parte dintre ei au vizitat insa si Ungaria, Spania, Bulgaria, Turcia si Austria.

Banii pe care ii cheltuiesc romanii in vacanta sint mult sub media europeana de 2.145 de euro. Potrivit unui sondaj recent, britanicii sint cei mai cheltuitori in concediu (pentru care platesc peste 2.500 de euro) si isi iau vacanta si cel mai frecvent. 74% dintre ei si-au propus sa plece undeva in vara asta, in comparatie cu media de 66% din Europa. La capatul celalalt, spaniolii si francezii cheltuiesc cel mai putin - in jur de 2.000 de euro pe familie. In schimb, locuitorii Hexagonului recupereaza la timp: in timp ce majoritatea europenilor isi iau maximum doua saptamini vacanta, francezii se bucura de trei-patru saptamini de concediu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.