La Galeria SENSO din capitala pictorul Corneliu Vasilescu si-a reunit creatiile realizate in ultimii doi ani intr-o expozitie intitulata sugestiv "NIRVANA". Sunt expuse 43 de lucrari de mari dimensiuni, in exclusivitate uleiuri pe panza de factura a
La Galeria SENSO din capitala pictorul Corneliu Vasilescu si-a reunit creatiile realizate in ultimii doi ani intr-o expozitie intitulata sugestiv "NIRVANA". Sunt expuse 43 de lucrari de mari dimensiuni, in exclusivitate uleiuri pe panza de factura abstracta.
La 73 de ani, Corneliu Vasilescu este un artist special. Cu o biografie artistica aparte, datorata dosarului de familie, neagreat de autoritatile epocii, pictorul devine membru al U.A.P in 1968 pentru ca apoi, urmand meandrele istoriei, sa-si faca studiile la Academia Nationala de Arta mult mai tarziu.
A avut numeroase expozitii personale in tara si in strainatate unde s-a bucurat de un remarcabil succes, luand de asemenea o serie importanta de premii. In acelasi timp de retinut este activitatea didactica sustinuta o perioada importanta in Germania.
Corneliu Vasilescu lucreaza scriind ceea ce nu poate fi lesne definit. Acolo unde altii isi dau mana, acest artist ramane relativ izolat. Patruns de dorinta de a trezi nelinistea, compozitiile sale poarta in ele zbuciumul autorului. Fiind expresia exterioara a unei presiuni interne spirituale, creatia sa este un joc spatial in etajari ce opereaza rupturi in canoane. De aceea opera sa nu e usor accesibila.
Nu se regaseste in ea niciunul din cliseele artei si daca se mai gasesc lucruri ce s-au mai vazut, cel putin nu se gasesc din acelea ce au fost pe deplin spuse. Pictorul si-a creat astfel propriul univers, ici si colo o hieroglifa, fie indicatii cu valoare sintetica, fie semne, care totusi nu sunt cu totul fixe.
De altfel, autorul precizeaza fara echivoc: "Cea mai recenta etapa a creatiei mele restrange suma de mijloace in evolutia semnului la sinteza intre gest si semn, reducand la maximum suportul cromatic inspre un minimal".
Limbajul picturii sale este intotdeauna acela al posibilitatilor optice si transcedentale. Aflat in deplina maturitate a realizarii operei sale, pictorul subliniaza cu claritate: "Preocuparile mele urmaresc dezvoltarea traseului abstract, inaugurat la inceputul secolului trecut, mai deschis la aspectele complexe ale sensibilitatii in relationarea dintre semn ca element determinant si constructiv si expresivitatea cromatica.
Am urmarit dezvoltarea acestei problematici pe filiera abstractionismului liric (expresionism informal gestualist) concentrandu-ma asupra constantei fizice a semnului, ca determinant al stilului decantand mereu un repertoriu de semne personale". In viziunea acestui artist zburda un spiridus ce trage de sfori.
Din imaginatia lui vagabonda acest spiridus scoate ici si colo tot felul de minunatii. Din aceste forme intr-adevar originale care tin in acelasi timp de desenele animate dar si de feerie se desprinde un fel de misticism laic. Ce reprezinta pentru Corneliu Vasilescu acest mod de exprimare?! Raspunsul este elocvent: "Arta in decantarea ei de orice naratie se poate constitui ca un sistem, o strategie paralela in sensul filozofic si cel teologic pentru a atinge absolutul.(NIRVANA)."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.