Inspectorul principal de politie Ionut Bratu (foto), de la Directia de Cercetari Penale din cadrul IGPR, a fost gasit, in urma cu mai multe zile, la marginea unei paduri din comuna Voluntari, dupa o disparitie de cateva zile. Bratu era gol, intr-o st
Inspectorul principal de politie Ionut Bratu (foto), de la Directia de Cercetari Penale din cadrul IGPR, a fost gasit, in urma cu mai multe zile, la marginea unei paduri din comuna Voluntari, dupa o disparitie de cateva zile. Bratu era gol, intr-o stare de epuizare maxima, prezenta urme de lovituri pe corp si vorbea incoerent. Era cu mintile ratacite. Ionut Bratu este principalul politist care lucra in dosarele celebrului inculpat Stefan Radulescu (acuzat de mai multe persoane ca a furat mai multe firme, cauzand prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro), alaturi de procurorul Constantin Gherta, din Parchetul Inaltei Curti. Activitatea celor doi anchetatori, inceputa in 2004, a dus la inceperea urmaririi penale a lui Radulescu, in opt dosare penale, din care unul s-a finalizat la un moment dat cu rechizitoriu. Cateva luni, Radulescu a fost si arestat.
Isi aminteste doar lovitura
Ionut Bratu este in prezent o "leguma". Nu-si aminteste aproape nimic despre agresiune si agresori. Vorbeste incoerent si este tinut sub sedative de doctorii Spitalului 9. In putinele clipe de luciditate a declarat celor din jur ca a fost lovit in fata si tarat intr-o masina. Isi mai aminteste ca a stat cateva zile intr-un frig cumplit. Cand a fost gasit la marginea padurii, despuiat, prezenta urme de lovituri si o pata rosie pe frunte. Politistii din Voluntari nu au crezut pe moment ca este ofiter de politie si l-au tratat ca pe un vagabond. Salvarea chemata initial nu a vrut sa-l duca la spital. Apropiatii sai ne-au declarat ca acesta a fost disparut mai multe zile. In dimineata zilei de luni, 5 martie, a fost gasit gol, la marginea Padurii Stefanesti din comuna Voluntari. Batut, incoerent in exprimare, epuizat si cu privirea ratacita. A fost internat saptamana trecuta la Spitalul nr. 9. In primele doua zile nu si-a recunoscut nici mama. Aceleasi persoane ne-au atras atentia ca, in mod suspect, colegii de serviciu n-au venit sa-l viziteze. Si ca nimeni nu a deschis o ancheta.
Apropiatii ofiterului ne-au relatat ca acesta era surescitat si s-ar fi plans mamei sale, in urma cu doua saptamani, ca i se va inscena o arestare, pentru a fi compromis, datorita cazurilor grele la care lucra. De asemenea, doua persoane ne-au declarat ca Bratu le-ar fi spus inainte de incident ca seful sau, comisarul Constantin Duvac (seful DCP din IGPR) i-ar fi ordonat sa "uite" de dosarele lui Radulescu, dupa ce a facut o descindere la un imobil si ar fi descoperit probe extrem de compromitatoare. Contactat telefonic, Duvac a negat acuzatiile.
"Vor sa-l scoata nebun!"
In mod ciudat, IGPR nu a dat nici un comunicat, din proprie initiativa, despre aceasta agresiune de o gravitate exceptionala. Bratu zace in spital fara macar sa-i fie asigurata paza. Colegii nu au venit sa-l vada spun apropiatii sai si nici nu s-au apucat sa investigheze agresiunea.
Surse apropiate ofiterului ne-au declarat ca se urmareste sa fie declarat nebun, pentru a fi scos din dosare. Colegul sau din dosarele Radulescu, procurorul Constantin Gherta, ne-a declarat ieri ca nu-l mai mira nimic din ceea ce se intampla cu cei care ancheteaza dosarele Radulescu si ca "sigur vor sa-l scoata nebun". De altfel, in urma celor, atentie, 164 de plangeri penale formulate de inculpatul Radulescu impotriva procurorului Gherta, acesta a fost scos de curand din dosarele lui Radulescu. Ca atare, dupa agresarea lui Bratu, nimeni nu mai lucreaza in aceste dosare. Seful Sectiei I din Parchetul Inaltei Curti, Marius Iacob, ne-a declarat ca in locul lui Gherta a fost numit un alt procuror Francisc Hirsman. Acesta mai are un pic si iese la pensie si este vestit pentru NUP-urile sale.
Ieri am incercat sa aflam de la Biroul de Presa al IGPR un punct de vedere vizavi de acest caz, in special in legatura cu acuzele aduse comisarului Duvac, seful DCP. Pana la inchiderea editiei, nu am primit nici un raspuns. (Razvan SAVALIUC)
"Cine are interes sa-l tina ca o leguma?"
Reporterii ZIUA l-au vizitat ieri pe ofiterul Ionut Bratu la Spitalul 9 - "Prof. dr. Alexandru Obregia" din Capitala. La etajul 1 al Pavilionului 10, in spatele unei usi zabrelite, inspectorul principal Ionut Bratu este de nerecunoscut.
Imbracat intr-un halat albastru, tanarul de doar 28 de ani (sef de promotie la absolvirea Academiei de Politie) abia poate vorbi. Cu ochii intredeschisi, murmura sacadat: "Sa stiti, va pot spune ca aici s-au purtat bine cu mine, da, nu m-a batut nimeni, nu m-a batut nimeni". Ionut Bratu abia merge. Miscarile ii sunt lente, de om sedat. De fapt, tanarul ofiter spune ca "in fiecare zi imi dau un pumn de medicamente".
Cum a ajuns omul acesta intr-un astfel de loc? Ce diagnostic a avut la internare? Sunt intrebari la care nu am gasit raspuns de la medicii de pe salon. Am incercat in repetate randuri sa-l contactam pe directorul Dan Mihailescu insa, in cursul zilei de ieri, nu am reusit sa vorbim cu domnia sa. Alte informatii despre Ionut Bratu nu am putut afla, personalul medical invocand dreptul la intimitate al pacientului si secretul medical. Nu am reusit sa contactam telefonic nici un membru al familiei Bratu.
In incaperea de dincolo de gratii, in jurul inspectorului se afla internati oameni afectati psihic, poate chiar periculosi. Apropiati ai inspectorului ne-au declarat ca, de la internarea sa, colegii sau superiorii nu s-au interesat de starea in care se afla. "Se trezeste, umbla ca un somnanbul, vorbeste cate ceva, dar greu, nu-si aduce aminte precis ce i s-a intamplat. Tine minte doar ca cineva l-a lovit extrem de puternic in zona fetei. Ii tot dau medicamente, nu stim de ce!? Dar pana acum nu i s-a facut nici o analiza, o tomografie, ceva, pentru ca a fost lovit si la cap. Nu stim de ce e tinut in starea asta, ca o leguma, cine are interesul?", ne-au declarat aceleasi surse.
Inspectorul Bratu mai face un semn, cum ca ar vrea sa mai spuna ceva, dar renunta imediat. Usa de fier se inchide cu lacatul. (Tudor BORCEA)
Alte agresiuni suspecte
In cazul dosarelor afaceristului Radulescu au mai existat doua agresiuni suspecte, cu autori necunoscuti. In ianuarie 2006, omul de afaceri Gelu Tofan a fost lovit cu o ranga in cap, scapand de la moarte ca prin minune. Tofan il acuzase pe Radulescu ca i-a furat firmele prin diverse fraude. De asemenea, in vara anului trecut, doctorul Stan Anton, din Germania, fost partener de afaceri cu Radulescu si unul dintre cei care au formulat plangeri penale impotriva acestuia, a fost batut de necunoscuti in Parcul Tineretului. Sotia lui Stan Anton era sa fie calcata cu masina, scapand doar cu o mana fracturata. (R.S.)
Filat de "Vulpea"
De cel putin un an, Ionut Bratu era filat de serviciul secret al MAI, condus de generalul Ardelean, zis "Vulpea". Ofiterul ni s-a plans explicit de acest lucru anul trecut, inclusiv ca i se asculta telefoanele, in perioada cand ZIUA publica un serial despre "afacerile" lui Stefan Radulescu. La cei 28 de ani ai sai, Ionut Bratu era un ofiter de o inteligenta sclipitoare, pe care reporterii ZIUA l-au cunoscut personal. In urma cu cativa ani, in 2004, el si procurorul Gherta au reusit sa instituie un sechestru pe activele de la diverse intreprinderi acaparate de Radulescu, reusind sa stopeze vanzarea acestora. Datorita acestui sechestru, atat Bratu, cat si Gherta au fost subiectul a sute de plangeri penale intentate de Radulescu si avocatii acestuia. Amandoi sunt cercetati de DNA, in scop de presiune, intr-un dosar deschis la plangerea afaceristului Radulescu, care nu se mai finalizeaza de cativa ani. ZIUA a scris pe larg despre acest dosar mai mult decat dubios. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.