Ziarul ZIUA si presa centrala au dezvaluit in repetate randuri, in ultimele saptamani, amanunte despre tentativele disperate ale unor indivizi pusi pe capatuiala, de a pune mana cu orice pret pe actiunile fabricii de echipament militar MFA Mizil, soc
Ziarul ZIUA si presa centrala au dezvaluit in repetate randuri, in ultimele saptamani, amanunte despre tentativele disperate ale unor indivizi pusi pe capatuiala, de a pune mana cu orice pret pe actiunile fabricii de echipament militar MFA Mizil, societate privatizata in luna mai 2003, prin cumpararea de catre Asociatia Salariatilor MFA Mizil a pachetului integral de actiuni al societatii.
Salariatii MFA Mizil au intrat de aproape doi ani intr-un conflict deschis cu doi afaceristi (Nicolae si Deugene Baiculescu), dupa ce acestia, impreuna cu firma Hidro Salt B29 SRL, pe care tot ei o pastoreau, au incercat sa puna mana pe pachetul majoritar de actiuni printr-o inginerie juridico-financiara grosolana. Sub pretextul existentei unui imprumut de 11,47 miliarde de lei, intre Hidro Salt SRL si Nicolae Baiculescu (imprumut derulat doar pe hartie), cel din urma a incercat sa acrediteze ideea ca deoarece firma Hidro Salt i-ar fi ramas datoare, ar avea dreptul in schimbul acestei creante sa puna mana pe pachetul majoritar de actiuni, pe motiv ca aceeasi Hidro Salt ar fi platit la momentul privatizarii, garantia de 11,47 miliarde de lei de participare. Manevra, deloc subtila, i-a scandalizat pe salariati, deoarece, prin lege, singurul mod posibil de schimbare a proprietarului unor actiuni este prin contract de cesiune. In urma unor adunari generale ale asociatilor, salariatii au decis in unanimitate excluderea din asociatie a celor doi Baiculesti si deferirea lor Parchetului, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune. Dosarul penal este in prezent instrumentat la nivelul Biroului Teritorial de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Ploiesti.
Alba-neagra la Judecatoria Mizil
Baiculestii nu au stat cu mainile in san si au incercat, prin intermediul unor actiuni civile, introduse anul trecut pe rolul Judecatoriei Mizil, sa li se recunoasca in contul celor 11,47 miliarde lei - platiti de Hidro Salt SRL cu titlu de garantie de participare la privatizare in favoarea Asociatiei Salariatilor MFA Mizil - ca ei ar fi proprietarii majoritatii actiunilor. Intrand in jocul Baiculestilor, firma Hidro Salt SRL (controlata de rubedeniile celor doi Baiculesti) i-a sustinut fatis, ai a refuzat sa mai recunoasca faptul ca salariatii i-ar datora cele 11,47 miliarde lei (garantia pentru privatizare), invocand ca imprumutul mentionat mai sus ar consitui o "novatie" care l-ar indreptati pe Nicolae Baiculescu sa devina proprietarul de drept al majoritatii actiunilor MFA Mizil SA. Dar, pe cat de deplasata a fost aceasta manevra, in mod inexplicabil, contrar probelor administrate in cauza, presedintele Judecatoriei Mizil, Alexandru Cretu, i-a "miluit" pe Baiculesti, prin sentinta civila nr. 920 din 11.10.2004, declarandu-i proprietari ai actiunilor, in contul imprumutului. Aberatie juridica de zile mari, deoarece, pe langa smecheria cu imprumutul, conform contractului de privatizare nimeni nu putea fi declarat posesor de actiuni mai devreme de 2008, cand se finalizau conditiile ce trebuiau indeplinite in procesul de privatizare.
Intr-un alt proces, similar, deschis de Baiculesti tot la Judecatoria Mizil (indivizii jucau la doua capete), pe baza acelorasi probe care au existat si in primul proces, o judecatoare (subalterna a presedintelui Cretu) s-a dovedit mai competenta si a dat dreptate salariatilor de la MFA Mizil, respingand actiunea Baiculestilor, demonstrand astfel ca primul proces nu a fost impartial si echitabil.
Baiculestii au fost demolati in caile de atac
Asa-zisa "eroare judiciara" a presedintelui Judecatoriei Mizil, Alexandru Cretu, a fost dovedita in apelul declarat de salariatii MFA Mizil, de catre Curtea de Apel Ploiesti. Instanta de control judiciar a admis apelul salariatilor si, prin decizia civila nr. 142 din 31 ianuarie 2005, a respins actiunea Baiculestilor, sentinta fiind definitiva.
In celalalt dosar, in care s-a dat dreptate salariatilor MFA Mizil, dar care a fost atacat cu recurs de Baiculesti, Tribunalul Prahova, recursul acestora a fost respins prin decizia civila nr. 81 din 1 februarie 2005. Decizia este de asemenea definitiva.
Multumiti de ambele verdicte, salariatii de la MFA Mizil spera ca pe viitor Justitia sa nu mai faca jocul unora si sa judece numai pe baza probele din dosar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.