Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate legume la noi in tara, datorita fructului care este un aliment foarte valoros plin de substante hranitoare. Intr-un kilogram de rosii se gasesc zaharuru, vitamina A, C, calciu si fier. Pentru ca proprietatile terapeutice ale rosiei sa fie complete aceassta trebuie crescuta in gradina. Peste 90% din continutul rosiei este apa biologica, ce alcatuieste suportul ideal pentru administrarea unei colectii de vitamine, minerale, enzime si alte substante active. De asemenea rosia contine si vitamina K, o vitamina foarte importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui.
Castravetele este bun in orice anotimp daca este cules din gradina fara alti adaosi chimici. Consumul de castravete te poate ajuta sa-ti mentii corpul revigorat deoarece are un continut ridicat de apa. Castravetele joaca un rol important intr-o dieta de vara deoarece are multe beneficii medicinale. Acesta contine cantitati mici de zahar, carbohidrati si grasimi si in schimb are cantitati mari de vitamina B, fosfor, calciu, zinc si alte minerale. Are proprietati diuretice, ajutand organismul sa elimine toxinele si mentinand tesuturile si pielea sanatoase. Sucul de castravete ajuta la cresterea parului si previne ruperea si exfolierea unghiilor daca este consumat regulat. De asemenea castrevetele are proprietati benefice si pentru piele si pentru ochi.
Hreanul este un inamic al sinuzitei, reumatismului, paradontoze si altor boli. De asemenea el stimuleaza pofta de mancare si alunga raceala si griipa. Este considerat un antibiotic natural, un anti-inflamator si un afrodisiac la indemana oricui. In trecut acesta era numit usturoinila si era folosit pentru o multime de afectiuni. Radacina hreanului, pentru ca e iute e foarte buna impotriva reumatismului si benefica pentru caile respiratorii superioare. Hreanul contine vitamina C, B, calciu, potasiu, minerale dar si antibiotice natural, enzime si fitohormoni. Hreanul trateaza infectiile respiratorii si actioneaza ca stimulent al vaselor de sange, tinand sub control circulatia periferice. Insa, consumul exagerat de hrean poate duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.
Varza este considerata aproape o minune. Este una dintre cele mai vechi legume si poate fi considerata un medicament naturist anticanceigen. Aceasta este recomandata in orice sezon deoarece este foarte bogata in vitamine si are un rol terapeutic extraordinar. Varza contine vitaminele A, E, B, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier si nu are colesterol deloc. Este recomandata in curele de slabire dar trebuie consumata cu atentie deoarece consumul exagerat de varza poate stopa ca iodul sa fie absorbit de organism. Este indicat ca varza sa fie consumata de doua ori pe saptamana, varza rosie continand mai multe vitamine decat cea verde. Varza poate reduce riscul aparitiei cancerului la san datorita efectului sau asupra estrogenului.
Cartoful contine amidon, un carbohidrat complex a carui digerare eliberea lent glucidele, ce nu vor duce la o crestere rapida a glicemiei. De asemenea cartoful mentine senzatie de satietate mai mul timp si este o sursa de energie extrapordinara. Un cartof contine 12% din necesarul de fibre ce au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal. Un cartof are doar 85 kcal,deci nu ingrasa asa cum se zvoneste peste tot. Cartoful abunda in vitamine si minerale precum vitamniele B, C, fier, potasiu si magneziu. Este un lucru clar faptul ca un cartof poate alunga monotonia alimentara deoarece il putem prepara in foarte multe feluri, fie copti, fierti, prajiti etc
Morcovul nu este deloc o leguma banala. El contine foarte multe substante benefice pentru corp. Are un continut ridicat de vitamina A si de beta-caroten ce este un pretios compus anticancerigen. Morcovul este o leguma cu mireasma dulce si neutra ce are calitati diuretice si digestive si actioneaza benefic asupra plamanilor si splinei. Daca vom consuma morcovi regulat putem preveni pierderea vederii in intuneric numita si orbul gainii. Cu ajutorul morcovului putem trata tusea, varicela, asrusrile pielii, edemele, urinarile dese. Poate fi folosit ca tonic al sangelui, pentru prevenirea ridurilor si reglarea glandelor sudoripare si sebacee si poate interveni favorabil in functiile musculaturii netede.
Salata este un element de revigorare si curatire a organismului. Este un stimulent al poftei de mancare si contribuie la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobina, continutului in vitamine si saruri minerale. Se spune ca salata combate chiar si stresul. Salata stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia organelor interne, curata vasele de sangge si regleaza activitatea anumitor glande endocrine. De asemena salata contine numeroase saruri minerale precum iodul, magneziul, fosforul, cuprul, arsenicul si zincul, toate contribuind la desfasurarea normala a proceselor metabolice. De asemenea salata este un stimulent al celulelor, un reechilibrant nervos si un drenor hepatic, actionand chiar si impotriva cancerului si a imbatranirii.
Ridichile sunt apreciate inca de pe vremea egiptenilor care le apreciau foarte multe pentru efectele lor terapeutice. Ridichile sunt folosite pentur imbunatatirea digestiei, impotriva depresiei si a oboselii, contra tusei, in insuficienta hepatica, boli reumatice, paraziti intestinali, astm, alergii si pietre la rinichi. Acestea au actiune antiinfectioasa si favorizeaza degajarea cailor respiratorii, au un efect vitaminizant si detoxifiant.
Chiar daca la inceput ceapa poate parea un aliment neplacut din cauza gustului si mirosului, trebuie sa stim ca aceasta are niste proprietati foarte impotrante. Ceapa are proprietati tonice, terapeutice si antiinfectioase si se recomanda ca factor de sanatate si longevitate. Ceapa contine glucide, vitaminele A, B, C si E, numeroase substante precum sodiul, potasiul, calciul, saliciul, iodul, fosforul, carbonul, clorul, magneziul, zincul si cuprul. De asemenea ceapa contine uleiuri volatile, lipide, proteine, acid fosforic si acetic si alte substante naturale cu proprietati antispetice. Ceapa este un stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, vermifug, hipoglicemiant, afrodisiac, antispetic, antiinfectios si antireumatic.
Usturoiul era pe vremuri in special consumat de populatia saraca si de soldati pentru ca se credea ca sporeste puterea si curajul in lupta. Acesta are in compozitie ulei eteric, sulf, glucide, protide, lipid, vitaminele B, C si E, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod si zinc. Usturoiul este considerat un medicament minune datorita proprietatilor sale nutritice si curative putand distruge anumiti agenti patogeni precum cei care produc febra tifoida, difteria sau holera. De asemenea este recomandat consumul de usturoi pentru a preveni gripa fiind un excelent tonifiant si stimulent al productiei de anticorpi.
Intotdeauna legumele au avut un rol important intr-o alimentatie sanatoasa. Indiferent sub ce forma le mancam, legumele vor aduce corpului nostru multe substante nutritive. Iata mai jos o lista de zece legume ce au efecte benefice asupra corpului tau: