Valoare nutritionala
1/10
Fructele kiwi contin proteine, fibre, vitaminele A, C, E si K, fier, magneziu, potasiu, arginina, luteina, fosfor, acid folic, colina. Un fruct de marime medie contine aproximativ 42 de calorii. Inglobeaza o cantitate considerabila de vitamina C si minerale. Este fructul numarul unu in ceea ce priveste continutul de potasiu, avand mai mult decat o banana sau decat citricele. De asemenea, este printre primele trei fructe cu un continut scazut de sodiu si printre primele patru, dupa fructele rosii, cu un continut ridicat de betacaroten.
Imbunatateste aspectul pielii
2/10
Colagenul este dependent de vitamina C, un nutrient esential care lucreaza in organism ca un antioxidant pentru a preveni daunele cauzate de soare, poluare si fum, riduri fine, imbunatatind textura pielii in general. Kiwi este si o sursa buna de vitamina E, un antioxidant cunoscut pentru a proteja pielea de degenerare
Mentine sanatatea inimii
3/10
Fibrele si potasiul inglobate de kiwi reprezinta un sprijin in mentinerea unei inimi sanatoase. O crestere a aportului de potasiu asociata cu o scadere a nivelului de sodiu este una din schimbarile dietetice esentiale pentru a se reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. S-a dovedit ca un consum de 2-3 kiwi/zi reduce potentialul de coagulare a sangelui cu 18% si nivelul trigliceridelor cu 15%. Majoritatea persoanelor prefera sa ia o aspirina pentru a reduce coagularea sangelui, insa aceasta are efecte secundare, cum ar fi, inflamatiile. Kiwi are aceleasi beneficii anti-coagulare, numai ca fara efecte secundare.
Sustine lupta impotriva cancerului
4/10
Studiile au aratat ca fructul kiwi contine o componenta antimutagenica, ajutand la prevenirea mutatiile de gene care pot initia procesul de cancer:
- Kiwi ajuta la prevenirea fenomenului de nitrozare. Nitrati cancerigeni se formeaza in timpul gratarului sau a fumatului de pilda, iar ingerarea acestora poate conduce la aparitia cancerului gastric sau de alta natura.
- Arginina, un aminoacid pe care acest fruct il contine, este privita de cardiologi ca un element care imbunatateste fluxul sangelui si previne formarea de placi in artere.
- Luteina, un fitochimic important, de asemenea, prezent in continutul kiwi-ului a fost legata de prevenirea cancerului pulmonar si de prostata.
- Fructele kiwi sunt unul dintre putinele fructe care sunt verzi la maturitate, responsabila pentru aceasta culoare fiind clorofila. Mai multe studii au sugerat ca clorofilina, un derivat de clorofila, este un inhibitor al carcinogenezei hepatice.
- Un test in vitro a relevat ca extractul de kiwi inhiba melanomul sau cancerul de piele.
Regleaza tranzitul intestinal
5/10
Fiind o sursa excelenta de fibre dietetice, kiwi are un efect usor laxativ, accelerand tranzitul intestinal. El poate fi folosit ca supliment alimentar in special de persoanele care se confrunta cu constipatia, contribuind, totodata, la prevenirea cancerului colorectal.
Creeaza o balanta alcalina
6/10
Kiwi se incadreaza in categoria "cel mai alcalin" fruct, ceea ce inseamna ca are o sursa bogata de minerale pentru a inlocui excesul de alimente acide consumate. Cateva dintre beneficiile unui corp alcalin echilibrat sunt: piele tinereasca, somn profund (potrivit unui studiu, kiwi imbunatateste calitatea si durata somnului adultilor care au raportat tulburari de acest gen), energia fizica, mai putine raceli, reducerea riscului aparitiei artritei si osteoporozei.
Scade tensiunea arteriala
7/10
Nivelul ridicat de potasiu anuleaza efectele sodiului in organism, ajuntandu-ne sa mentinem un echilibru al electrolitilor. Aportul scazut de potasiu este un risc la fel de mare ca nivelul crescut de sodiu atunci cand se pune problema tensiunii arteriale. Un nivel optim de potasiu in organism asigura un risc scazut cu 20% de a muri de toate cauzele.
Protejeaza impotriva degenerarii maculare si a altor probleme oculare
8/10
Degenerarea maculara este una din principalele cauze ale pierderii vederii persoanelor in varsta. Asadar, protejati-va din timp vederea! Studiile au aratat ca persoanele care au servit trei sau mai multe portii pe zi de fructe au prezentat un risc cu 36% mai mic de a dezvolta aceasta boala. Acest lucru a fost asociat cu nivelul ridicat de luteina si zeaxantina din kiwi, ambele substante chimice acumulandu-se in retina ochiului.
Ajuta la mentinerea greutatii
9/10
Avand putine calorii si fiind bogat in fibre, kiwi ajuta la mentinerea greutatii. Ai cel mai bun echilibru de nutrienti/calorie! In egala masura, kiwi ajuta la completarea mineralelor (electrolitilor) pe care le pierdem in timpul exercitiilor la sala de fitness.
- Nivelul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, protectie impotriva pierderii masei musculare, mentinerea densitatii minerale osoase si reducerea formarii de pietre la rinichi.
- Stimuleaza sistemul imunitar.
- Este potrivit pentru diabetici, inozitolul pe care il contine avand un rol pozitiv in reglementarea acestei boli.
- Continutul de arginina ajuta in tratarea impotentei barbatilor.
- Este un organic natural, numarandu-se printre cele mai sigure zece alimente.
- Contine un nivel ridicat de serotonina, care contribuie la reducerea stresului.
- Este eficient in tratarea depresiei.
- Kiwi contine pectina, benefica in scaderea colesterolului.
Oamenii sunt atrasi de fructele kiwi, in pricipal din pricina culorii intense si a gustului exotic. Unicitatatea reala a acestui fruct provine insa din beneficiile pe care le furnizeaza sanatatii. Mai mult, kiwi este cel mai nutritiv din topul primelor 26 de fructe consumate astazi. Care2.com, mnt.com si calharvest.com ne ajuta sa decoperim multiplele beneficii ale acestui fruct uimitor.