Anul care tocmai a trecut a prins Romania in diverse forme de criza. De la criza economica ce a lasat urme in mai toate domeniile de activitate, la criza resurselor umane si mai nou la criza energetica. Astfel si la capitolul proteste romanii au fost foarte inventivi. Propunem mai jos o scurta trecere in revista a celor mai specatculoase forme de protest care au marcat tara noastra in 2010.

Copyright main : © INTACT IMAGES/Jurnalul National/Christian Silva

Un loc aparte in acest top il reprezinta gestul de “mahala” – asa cum a fost catalogat - pe care parlamentarul Teo Trandafir(PDL) l-a facut dupa ce a votat in luna iunie pentru caderea Guvernului din care si ea facea parte. Teo a sustinut motiunea de cenzura pe care Opozitia a inaintat-o deoarece nu a fost de acord cu sacaderea pensiilor.

Locul 5 il ocupa profesoara Cristina Anghel care a rezistat 70 de zile in greva foamei. Crisitna Anghel a protestat astfel fiind nemultumita de de diminuãrile salariale din sistemul bugetar. In perioada de cele 70 de zile de greva a foamei profesoara a salbit aproximativ 20 de kilograme, starea de sanatate fiind in permanenta sub semnul intrebarii.

“Marele Protest” din Bucuresti ocupa locul 4 in acest top. Astfel aproximativ 30.000 de oameni (80.000 anuntati initial) au protestat pasnic in Bucuresti pe 27 octombrie. Oamenii prezenti la manifestatie erau nemultumiti de “masurile anti-criza” adoptate de Guvern, scaderile salariale si cele de personal. Multi protestatari au fost surprinsi la colt de strada stand la discutii la … o bere.

Mamele care au protestat cu scutece folosite in fata Parlamentului reprezinta o alta dovada de inventivitate de care dau dovada romanii. Mai in gluma , mai in serios, aproximativ 200 de mamici nemultumite de diminuarea indeminizatiei de nou-nascut au venit in fata Parlamentului cu odraslele din dotare si cu scutecele folosite ale acestora pentru a le face “cadou” parlamentarilor.

Protestul de la benzinariile din tara, inceput la sfarsitul anului 2010 si care prinde din ce in ce mai mult teren si la inceputul acestui an, ocupa locul 2 in top. Plusul de originalitate il obtin cativa tineri care s-au gandit ca daca blocheaza benzinariile alimentand doar cativa litri si platind doar cu marunt pot sa induplece mogulii petrolului sa nu mai scumpeasca carburantii la pompe. Ramane de vazut!

Incontestabil, locul 1 este ocupat de un electrician al TVR-ului, domnul Adrian Sobaru, care s-a aruncat de la balconul Palatului Parlamentului fix cand premierul Emil Boc se pregatea sa-si sustina discursul. Adrian Sobaru a vrut sa se sinucida pentru ca nu mai suporta noi scaderi salariale. Potrivit TVR, situatia lui Adrian Sobaru in cadrul companiei nu era instabila, ci din contra. In prezent Adrian Sobaru se recupereaza la domiciliu si sustine ca nu va mai repeta niciodata gestul care l-a consacrat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.