Cele mai puternice brand-uri de vodca de import din Romania.

Vodca este una dintre cele mai populare bauturi spirtoase din lume. Notorietatea acesteia se datoreaza si faptului ca reprezinta baza celor mai multe retete de cocktail. O vodca de calitate reuseste sa valorifice la maximum aromele produselor cu care este combinata, pentru a satisface pe deplin simturile celui care o savureaza. Nu degeaba termenul „vodka” se traduce in ruseste prin expresia „apa vietii”.

Conform unui studiu, primele trei branduri pe piata importurilor de vodca sunt Finlandia (distribuit de BDG Import), Absolut (achizitionat de Pernod Ricard) si Smirnoff (din portofoliul Sollers PPD). Piata bauturilor alcoolice importate este estimata la 45-50 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Cristalex, Pernod Ricard Romania, Sollers si BDG Import.

Vodca Absolut a luat nastere in Suedia si a fost exportata prima data in 1979. Dupa succesul din SUA, a fost introdusa in cele mai multe tari din Europa, Asia si Pacific incepand cu mijlocul anilor ‘80.

Vodca Absolut este realizata printr-o metoda care presupune distilarea de cateva sute de ori pana la obtinerea produsului final. Absolut este produsa intr-un singur loc: distileriile din Åhus, sudul Suediei, o regiune cu traditie recunoscuta in fabricarea acestui tip de bautura. Zilnic, in fabrica din Åhus se produc circa 500.000 de sticle de vodca.

Plecand de la forma unei sticlute traditionale suedeze de medicamente din secolul al XVIII-lea, design-ul usor de recunoscut al sticlei, a inspirat artisti din intreaga lume, care au contribuit la construirea identitatii brandului.

Din 15 septembrie, vodca Absolut s-a alaturat celor 37 de marci din portofoliul Pernod Ricard Romania, compania devenind astfel lider al categoriei imported vodka pe piata locala. Pernod Ricard, al doilea producator de bauturi alcoolice din lume, a achizitionat la sfarsitul lunii martie compania suedeza Vin & Sprit, producatorul marcii Absolut, al treilea cel mai mare brand de bauturi spirtoase din lume si lider mondial in categoria premium vodka, fiind disponibil in 126 de tari.

Citeste si:
Corpuri scanate: O femeie de 114 kg vs. o femeie de 54 kg
Corpuri scanate: O femeie de...

Daca in 1979, cand a fost pentru prima data exportata, se vindeau 100.000 de litri de vodca Absolut la nivel mondial, in 2003 vanzarile au ajuns la 72 milioane litri, iar in prezent volumele depasesc 90 de milioane de litri. In Romania, brand-ul ocupa locul al doilea in categoria imported vodka conform datelor International Wine and Spirit Record, cu un volum de circa 211.000 litri vanduti in 2007 si o cota de piata de aproximativ 24%.

Brand-ul Finlandia a fost lansat in 1970 in Scandinavia si in 1971 in Statele Unite. Vodca finlandeza este produsa de distileria Altia din Ilmajoki, iar continutul sau alcoolic este de 40%. Pentru a produce vodca Finlandia se foloseste apa pura si fermenti (drojdie) special cultivati, apoi are loc dubla distilare si se continua cu purificarea. Finlandia este al saptelea cel mai vandut brand de vodca din lume. In 1994 a fost introdusa pe piata versiunea Finlandia Cranberry, iar in 1999 a debutat seria Finlandia Lime.

Citeste si:
RIEJU - un nou brand moto isi face intrarea in Romania in forta...
RIEJU - un nou brand moto isi...

Finlandia Vodka Worldwide Ltd. este detinuta in proportie de 100% de Brown-Forman Corporation, una dintre cele mai mari companii americane producatoare si distribuitoare de bauturi spirtoase si vinuri, cu vanzari anuale de 2,7 miliarde USD. Portofoliul companiei detine si alte marci de bauturi spirtoase cunoscute si apreciate in lume, printre care Jack Daniel’s, Southern Comfort si Woodford Reserve, prezente si pe piata romaneasca.

Brandul de vodca rusesc Smirnoff este momentan detinut de compania britanica Diageo, iar produsele marcii sunt distribuite in 130 de tari. In 2004, brand-ul Smirnoff a vandut peste 24 de milioane de produse in intreaga lume.

Vodca Smirnoff a devenit cunoscuta incepand cu anii 1860, cand Piotr Smirnov, a infiintat o distilerie in Moscova. Mai tarziu, in 1917, fiul acestuia, Vladimir Smirnov, a ajuns la Paris si a adaptat denumirea brand-ului limbii franceze, Smirnoff, pentru ca apoi sa infiinteze o afacere cu vodca in Statele Unite.

Citeste si:
Nou brand anti-îmbătrânire lansat în industria frumuseții
Nou brand anti-îmbătrânire...

Desi gustul neobisnuit al vodcii Smirnoff s-a dovedit a nu fi foarte apreciat in randul americanilor, popularitatea acestei bauturi a crescut cand Diageo a inceput sa o promoveze ca ingredientul de baza perfect pentru cocktail-uri.

Versiunea ruseasca a vodcii se numeste Smirnov. In urma cu cativa ani, compania rusa chiar a intentat o actiune juridica la Curtea pentru Arbitraj din Moscova, incercand sa impiedice comercializarea in Rusia a brand-ului produs de Diagero. Mentionam ca 80% din consumul mondial de vodca apartine Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.