Mass-media reprezinta un domeniu de activitate care starneste pasiuni, ambitii si care se afla intr-o continua expansiune.

Mass-media reprezinta un domeniu de activitate care starneste pasiuni, ambitii si care se afla intr-o continua expansiune. Acum 17 ani in Romania exista doar o televiziune si cateva ziare, astazi, asistam la (r)evolutia mass-media. Din ce in ce mai multe televizuni de nisa sunt lansate, unele ajung sa aiba succes altele nu. Buticul de ziare devine neincapator, in timp ce rasfoitul presei on-line a devenit treptat motivant pentru cei care dezvolta industria de profil.

Dar mass-media nu inseamna doar atat, ci reprezinta si domeniul in care sume fabuloase sunt investite pentru ca apoi profiturile sa se ridice la milioane de euro anual.

“Capital” a realizat un top al celor mai bogati oameni din mass-media romaneasca la ora actuala.

1. Pozitia fruntasa este detinuta de Sorin Ovidiu Vantu, cu o avere estimata la 850-900 milioane de dolari. Un personaj extrem de controversat, acesta considera presa ca fiind doar o afacere al carei produs trebuie sa ii multumeasca pe consumatori si in acelasi timp sa aduca un castig cat mai mare. Momentan “mogulul” mass-mediei romanesti controleaza trustul de presa Realitatea - Catavencu. O parte dintre proiectele pe care acesta le detine sunt: televiziunile Romantica si The Money Channel, agentia de presa NewsIn, reteaua Radio Guerrilla si publicatiile "Cotidianul" si "Le Monde Diplomatique", carora li se adauga evident postul Realitatea TV.

2. Locul 2 in clasament este ocupat de familia Paunescu cu o avere de 830-850 milioane de dolari. Afacerile lor includ mai multe domenii printre care: mass-media, imobiliare si industrie. In ceea ce priveste mass-media sunt actionarii majoritari ai postului de televiziune B1 TV si ai cotidianului “Curierul National”.

3. Pe locul 3 se afla fratii Micula. Averea estimativa a acestora este de 750-770 milioane de euro. Mass-media nu reprezinta singura afacere a familiei, desi sunt detinatorii Centrului National Media care include posturile National TV, N24, National FM, Favorit TV si ziarul Realitatea Romaneasca. Cele mai importante investitii ale celor doi frati sunt in domeniul alimentatiei, fiind detinatorii European Drinks, Scandic Distilleries si European Foods.

4. Urmatorul loc in clasament apartine familiei Voiculescu, cu o avere estimata la 500 de milioane de dolari. Acestia detin pachetul majoritar de actiuni a mai multor televiziuni, inclusiv Antena 1. Printre proiectele noi cu care se lauda trustul de presa se numara posturile Euforia TV, Antena 2 si Antena 3, precum si si un numar de publicatii noi.

5. Ultimul, dar nu cel din urma este Adrian Sarbu, renumit pentru actiunile pe care le detine in cadrul trustului Media Pro. Acesta se poate lauda cu o avere de 97-100 milioane de dolari. Trustul detine mai multe televiziuni, posturi de radio si publicatii. Sarbu s-a implicat si in conducerea operatiunilor companiei americane Central European Media Enterprises (CME) pentru Romania, Cehia si Slovacia. CME este de asemenea detinatoare de actiuni la trustul Media Pro.


Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Personalitati: Bill Gates versus cel mai bogat om din lume
2. 10 locuri speciale in Bucuresti
3. Banii ca afrodisiac


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.