Cunoscand care sunt cele mai intalnite motive pentru care o relatie se sfarseste, iti va fi mai usor sa intelegi de ce s-a terminat in cazul tau.

Conflictele, stresul si dezamagirile fac parte si ele dintr-o relatie. Cunoscand care sunt cele mai intalnite motive pentru care o relatie se sfarseste, iti va fi mai usor sa intelegi de ce s-a terminat in cazul tau si vei putea avea din nou incredere sa iubesti.

Inselarea asteptarilor, minciuna sau infidelitatea. Daca de-a lungul relatiei increderea dintre cei doi este afectata in felul acesta, scade motivatia de a merge mai departe impreuna. Intr-o relatie echilibrata respectarea promisiunilor da forta cuplului.

Dezechilibrul puterii. Acest dezechilibru apare atunci cand unul dintre parteneri are mai multa putere de decizie decat cealalt si implicit ia toate deciziile importante. Cand doar unul dintre parteneri decide in privinta tuturor activitatilor, a prietenilor, a timpului liber, a concediilor, asupra finantelor etc., relatia devine instabila. Daca nu exista un echilibru al luarii deciziilor, relatia nu va supravietui.

Acceptarea stereotipurilor. Printre miturile despre femei si barbati exista si acelea cum ca barbatilor le place sa faca sex mai mult decat femeilor sau ca femeile sunt mai pasive in pat. Daca partenerul crede in aceste mituri implicit are si false asteptari in sensul acesta, ceea ce in timp va conduce la o comunicare deficitara si la incheierea relatiei.

Izolarea. Cand cei doi sunt la inceput, foarte indragostiti, au tendinta de a se izola de prieteni si familie. Insa relatiile care se bazeaza pe teama si insecuritate nu sunt stabile si au tendinta de a exagera pericolele la care considera partenerii ca s-ar supune relatia.

Stima de sine scazuta, insecuritatea si lipsa de incredere in sine. Unele relatii se incheie pentru ca unul dintre parteneri nu se simte iubit de celalalt. Aceasta insecuritate duce la posesivitate si la dependenta, ceea ce nu este sanatos pentru relatie. Stima de sine sanatoasa sta la baza unei relatii echilibrate.

Citeste si:
Manifestările profunde ale iubirii: 20 de gesturi ale unui bărbat...
Manifestările profunde ale...

Gelozia exagerata. Roger Hock in “Sexualitatea umana” afirma ca gelozia este una dintre frecventele cauze ale despartirilor. Aceasta poate conduce la abuz si violenta.

Comunicarea defectuoasa. Daca partenerii nu-si pot face intelese gandurile, sentimentele, valorile, nevoile, frustrarile, bucuriile, rezultatul va fi o relationare defectuoasa. Daca acesta a fost motivul despartirii tale, este necesar sa inveti sa comunici eficient.

Tendinta de control. Daca unul dintre parteneri are tendinta de a-l controla si manipula pe celalalt, relatia nu va rezista. Controlul intr-o relatie se poate manifesta in diferite moduri, dar aceasta nu este o dovada de iubire, iar relatia se va incheia mai devreme sau mai tarziu .

Violenta. Violenta fizica, sexuala sau emotionala reprezinta o modalitate prin care o relatie se poate indrepta cu pasi repezi catre final. Desi violenta de orice natura ar trebui sa intrerupa imediat o relatie multe persoane continua dintr-o sumedenie de motive.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

Nu uita ca indiferent de motivul pentru care s-a sfarsit relatia ta, cu siguranta ai invatat ceva despre tine, iar data viitoare cand te vei indragosti vei incerca sa nu mai repeti greselile.

Autor: Psiholog Loredana Ionascu
Institut: Clinica TerapiaM

Sursa: psiholife.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.