Multi barbati si multe femei au aptitudini de comunicare destul de limitate si aproape toti se simt incomod cand negociaza conflicte incarcate emotional in relatii personale.

Multi barbati si multe femei au aptitudini de comunicare destul de limitate si aproape toti se simt incomod cand negociaza conflicte incarcate emotional in relatii personale.

Cuplurile in divort sunt confruntate cu o sarcina extraordinar de solicitanta. Trebuie sa fie capabili sa comunice si sa rezolve conflictele legate de lucrurile cele mai importante din viata lor - copiii lor - cu cineva in care nu au incredere, de care le e teama sau pe care il urasc. Totusi, parintii trebuie sa coopereze si sa comunice unul cu celalalt despre numeroase probleme legate de copii. Cine va lua copiii de la scoala? Cand vor merge in tabara de vara? Cum si cand vor participa la sedintele cu parintii? Cine ii va duce la cumparaturi pentru lucrurile de scoala?

Parintii divortati sunt confruntati permanent cu necesitatea de a lua hotarari in comun legate de activitatile zilnice ale copiilor si sa discute valorile dupa care doresc sa-si educe copiii. Nu exista raspunsuri usoare la o astfel de sarcina serioasa, dar ghiduri la indemana le sunt la dispozitie pentru structurarea si organizarea negocierilor dificile carora le fac fata cuplurile aflate in divort. Lista urmatoare prezinta 10 dintre principiile de baza ale comunicarii eficiente:

1. Stabiliti un semnal facut cu mana pentru a pune capat unei conversatii care poate degenera intr-un conflict. Nu continuati sa va certati in momentul in care celalalt trimite semnalul pentru incetarea conversatiei timp de 5 minute.

2. Nu va abateti de la problema in discutie si operati cu o problema o data. Nu aduceti la suprafata discutii anterioare si nu extindeti conflictul actual pe alte subiecte.

3. Pastrati limitele conflictului intre participanti. Nu aduceti in discutie prieteni sau rude care ar fi de acord cu dumneavoastra. De exemplu, abtineti-va de la a spune: “Chiar si mama ta spune...”

4. Tratati-va fostul sot cu respect si abtineti-va de la provocari. Nu tipati, nu insultati, nu folositi un limbaj obscen si nu recurgenti la jigniri. Jignirea celeilalte persoane va crea doar probleme.

5. Implica-te fizic si emotional in discutia inceputa pana la capat. Nu te retrage sau parasi camera pentru a evita conflictul fara a-ti anunta fostul sot mai intai. Retragerea este de multe ori o strategie manipulativa. Daca alegi sa iesi, mai intai ofera-i celeilalte persoane sansa sa schimbe subiectul. De exemplu, “Invoc semnalul acum si tu nu raspunzi. Daca nu te opresti din discutie acum, plec.” sau “Nu imi place cum ma tratezi acum. Opreste-te imediat ori plec.”

6. Hotarati amandoi momentele potrivite pentru discutie. Nu negociati sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

7. Concentrati-va doar asupra problemelor care trebuie rezolvate. Nu incerca sa iti intimidezi fizic fosta partenera sau sa exploatezi nesigurantele ei.

8. Asculta cu atentie punctul celuilalt de vedere. Nu pretinde ca asculti cand de fapt tipi si iti formulezi propria contrazicere.

9. Comunicati despre comportamente specifice fara a face uz de etichete peiorative. De exemplu: “Ai intarziat 20 de minute sa o / il iei de la scoala azi” este mult mai eficient decat a spune “Tot timpul intarzii sa o/ il iei de la scoala; esti mult prea egoist ca sa iti pese de nevoile altora.” Nu folositi generalizari de tipul “tu intotdeauna” sau “tu niciodata”.

10. Accepta responsabilitatea pentru ce ai facut gresit. Nu pasa vina, rezista la punctului de vedere al fostului sot si nu insista asupra faptului ca perceptia ta asupra evenimentelor este unica versiune a adevarului.

Aplicand aceste zece reguli, cuplurile aflate in divort vor ocoli cele mai comune capcane ale negocierii conflictelor. Bineinteles, succesul acestor reguli depinde de conditia ca ambele parti sa fie de acord sa se supuna lor cat de mult cu putinta.

Autor: Psiholog Iulia Florea
Sursa: psiholife.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.