O societate se schimba in functie chiar de relatiile dintre barbati si femei.

O societate se schimba in functie chiar de relatiile dintre barbati si femei. Daca inainte de '90 relatiile erau mai... relaxate, conturate pe modelul solidaritatii legate de supravietuire care depasea leagatura sexuala, ceea ce a urmat a adus o reinterpretare a masculinitatii si feminitatii, o “refulare sexuala”.

Mesaj din Amazonia

Schimbarea sociala a produs si una afectiva, legata in special de faptul ca feminitatea a inceput sa fie definita asemenea unui produs mercantil, a aparut valul tentatiilor, al preocuparilor narcisiste si tendinta spre individualism, intr-un cuvant metrosexualitatea, cu toate derivatele ei. Aceasta schimbare a facut ca o parte dintre femei sa fie preocupate de construirea unei cariere, de castig si, implicit, de un soi de independenta sentimentala.

In ultimul timp se tot nasc 'femei pe cal', iar mediul lor de dezvoltare le permite si chiar le invata sa apuce rapid haturile. Ele au realizat avantajele feminitatii si au exploatat-o la miximum, sub privirile usor mirate ale barbatilor de langa ele. Adesea, insa, au procedat in forta, pana in punctul in care feminitatea si masculinitatea se confrunta intr-un mod destul de agresiv.

Generatia tanara are noi perspective, noi optiuni fata de viata. Incercarea de a imbina, de exemplu, o cariera solicitanta cu viata de familie, in special emanciparea femeilor si tendinta lor spre adoptii, are inevitabil repercusiuni chiar asupra copiilor - nimeni nu poate gestiona echilibrat doua lucruri solicitante. Mai nou, copii au doua mame sau doi tati si totul se petrece in sfera unei 'normalitati' nascute mai mult din capricii.

'Femeiul' si 'barbata'

A aparut, fara indoiala o schimbare si in randul barbatilor pentru ca fiecare parte o influenteaza pe cealalta, ca intr-un joc in oglinzi. Daca femeile devin brutale in exprimarea a ceea ce le defineste, barbatii sufera de un proces accelerat de efeminare.

Tipul metrosexulalului este in plin proces de manifestare. De aici, chiar unele disfunctii incepand de la problema impotentei pana la reactiile violente ale tinerilor, nu ca amplificare a fortei tipic masculine, ci mai degraba ca instabilitate psihica specific feminina. Relatiile se schimba permanent pe o piata a eroticului, unde cuplurile se 'negociaza' ca la piata, adesea in functie de chestiuni materiale. Banii si mass-media ar putea intra la categoria “vinovati” pentru contagiunea creata, sindromul “efectului de turma”, prin care modelele se preiau foarte repede si nimic nu mai este digerat ori gandit in esenta.

Tendinta existenta de plasare intr-o permanenta comparatie sociala, nu tine seama de nevoi sau de posibilitati. In ciuda faptului ca oamenii constientizeaza nevoia reala de a avea un fundament, un grad de loialitate in jur, aluneca perpetuu pe panta superficialitatii atat timp cat gasesc posibilitati si exemple.

Modelul ”viata mi-a oferit totul, acum stau si-mi numar banii singur/a” va continua atat timp cat “valorile” de care am amintit vor fi promovate si nevoia de consum va devansa alte preocupari.

Ceva s-a schimbat in relatiile dintre femei si barbati. Cuplurile nu mai tin o eternitate. Viata moderna in care femeile muncesc si castiga la fel ca barbatii, impune o alta dinamica. Asta nu inseamna ca legaturile sentimentale si-au pierdut importanta. Ele raman cel mai mare dusman al independentei.

Articol de Torque


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.