Inspirat fiind de comentariul lui cezar_ursan, am purces la disecarea, analizarea si, in final, sper eu, intelegerea subiectului relatiilor nepotrivite. Care era nemultumirea lui Cezar?

Care era nemultumirea lui Cezar? Problema femeilor din ziua de azi este k nu prea mai stiu sa iubeasca...o persoana, ci mai degraba un BMW, un cont in banca, articolul asta face referire la o femeie pe cale de disparitie, poate daca o sa gasesc si eu asa o femeie o sa-mi schimb parerea insa pana acum sunt cat se poate de dezamagit...cand esti in bani toates bune si frumoase dar cand se goleste portofelul apar si problemele :(

Persoanele potrivite, momentul potrivit, locul potrivit ar fi cateva dintre coordonatele care dau seama de succesul unei relatii.

Persoanele nepotrivite

Daca am sta sa analizam la rece motivele pentru care doi oameni decid sa se avante intr-o relatie, am realiza ca la baza oricarei prietenii sau iubiri exista o serie de nevoi. Desi ne place sa credem ca celalalt nu poate fi mai putin decat un scop, ne folosim de partener pentru a veni in intampinarea unor nevoi dintre cele mai diverse. Nevoia de afectiune, de autorespect, de apartenenta ar fi cateva dintre bazele solide ale unei relatii. Cu toate acestea, se intampla uneori ca nevoi triviale sa reprezinta baza unui surogat de relatie.

In masura in care afisam o atitudine gresita, in masura in care ii aratam fatis persoanei pe care am ales-o ca ne dorim altceva de la relatie decat ne dorim cu adevarat, nu putem avea pretentia ca acea persoana sa nu ne insele asteptarile. Comentariul citat mai sus indica existenta unei neconcordante intre atitudinea afisata si asteptarile privind relatia. In momentul in care resursele financiare constituie modalitatea de atragere a atentiei, atunci si persoana care va fi ademenita intr-o relatie se va astepta ca nevoile sale primare sa ii fie satisfacute prin intermediul celui care isi pune la inaintare arsenalul material.

Relatii nepotriviteAsadar, atitudinea joaca un rol important in alegerea persoanei. Nu putem blama pe cineva care ne-a inselat asteptarile din moment ce ne-am inselat noi insine cu privire la ceea ce ne dorim. Inainte de a incepe o relatie, trebuie sa ne gandim bine la ceea ce ne dorim atat de la relatie cat si de la persoana cu care dorim sa ne insotim.

Exista cel putin doua fenomene care ne orbesc in faza de inceput a unui nou "parteneriat": idealizarea si autosugestia.

Idealizarea se bazeaza pe un mecanism simplu stimul-raspuns. Daca partenera a reactionat intr-un anumit fel, atunci cauza acestui comportament este cu siguranta una singura. Gandind in termeni de circumstante, putem observa ca nu intotdeauna natura reactioneaza simplu. In schimb, atunci cand suntem indragostiti punem toate gesturile persoanei iubite pe seama sentimentelor pe care ea ar trebui sa ni le poarte.

Autosugestia, efectul placebo sunt termeni cu care ne-am familiarizat deja. Coelho afirma (ceea ce au afirmat si multi altii inainte de altfel) ca atunci cand ne dorim ceva intreg universul comploteaza pentru a veni in intampinarea dorintei noastre. Acelasi lucru se intampla si atunci cand credem cu tarie in ceva. Daca eu ma consider a fi o persoana neindemanatica, voi conspira inconstient sa imi confirm aceasta realitate. Daca imi imaginez ca nu voi putea gasi un partener potrivit, atunci ma voi plimba din relatie incomoda in relatie incomoda.

La toate aceste fenomene putem adauga si determinismul existent in alegerea partenerei. Iubirea nu este un concept de sine statator. Simtim atractie puternica fata de cineva care ne aminteste de ceva/ cineva placut din trecut.

Locul si momentul potrivite

Relatiile la birou si relatiile la distanta sunt doar doua exemple de relatii ce nu sunt intotdeauna sortite implinirii.

Despartirile recente reclama tratarea la rece a sentimentelor ce nu s-au putut materializa. Daca vreunul dintre parteneri a iesit de curand dintr-o relatie, este foarte greu ca o noua relatie sa aiba sorti de izbanda.

In concluzie, desi credem ca ne indragostim nemijlocit, exista o serie de circumstante ce ne determina sa ne lasam prada sentimentelor. Trebuie sa stim ce ne dorim si sa actionam in consecinta pentru a atribui relatiei ce va sa fie o fundatie reala.

In plus, nu ar trebui sa generalizam si sa ii impovaram pe ceilalti cu etichete, cu stereotipuri din simplul motiv ca nu am stiut sa cautam persoana potrivita.

Un articol de Mihnea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.