Pe 15 octombrie, Paulo Coelho va organiza la Targul de Carte de la Frankfurt o petrecere pentru a aniversa un record in lumea cartilor: 100 de milioane de volume vandute.

Pe 15 octombrie, Paulo Coelho va organiza la Targul de Carte de la Frankfurt o petrecere pentru a aniversa un record in lumea cartilor: 100 de milioane de volume vandute.

La varsta de 61 de ani este unul dintre cel mai bine cotati scriitori din toate timpurile. Cartile lui au facut deliciul a zeci de milioane de oameni din intreaga lume, fiind traduse in mai mult de 60 de limbi, in peste 150 de tari.

Paulo Coelho s-a nascut in anul 1947 la Rio de Janeiro. La varsta de 7 ani a intrat la scoala iezuita San Ignacio din Rio de Janeiro unde, sub indrumarea profesorilor in stiintele umane, incepe sa-si dezvolte talentul de scriitor. Astfel, reuseste sa castige la unul dintre concursurile scolare primul premiu literar.

Adolescenta tanarului Paulo Coelho a fost destul de agitata. Probabil putin stiu ca, acum celebrul scriitor, a fost candva un infocat fan hippie. Pentru ca a urmat o scoala religioasa, aceste tendinte, considerate de tatal sau ca fiind acte de nebunie, au inceput sa prinda contur la varsta de 17 ani. Disperati de faptul ca tanarul Paulo nu dorea sa urmeze Facultatea de Inginerie si devenea din ce in ce mai rebel, parintii il interneaza de mai multe ori la un spital pentru bolnavi psihic. Acolo primeste nenumarate corectii cu electrosocuri. Aceste momente vor fi indelung dezbatute in cartea din 1998 a scriitorului, “Veronika se hotaraste sa moara”.

Dupa ce implineste varsta de 18 ani, tanarul Paulo Coelho se inscrie intr-o trupa de teatru si apoi se angajeaza la un ziar local, devenind jurnalist. Desi anii '60 erau puternic influentati de stilul hippie, multa lume a decisa sa nu se alature "turmei", dar Paulo a facut-o, reusind astfel sa ii dezamageasca si mai mult pe parintii sai.

Tatal acestuia, intr-un exces de furie, il duce pentru a treia oara la un spital de nebuni pentru a i se administra electrosocuri. De data aceasta, la externare Coelho este de nerecunoscut. Pierdut si dezolat, se cufunda si mai adanc in lumea sa, apoi consulta un doctor si impreuna cu parintii sai hotaraste ca este mai bine sa paraseasca locuinta familiei.

Infiinteaza o revista, care insa nu reuseste sa scoata decat doua numere. Intrat in atentia muzicianului Raul Seixas, Coelho accepta propunerea de a compune versurile pentru melodiile artistului. Pana in anul 1976 cei doi colaboreaza cu succes, iar viitorul scriitor gaseste ocazia sa castige primii bani. Cei doi vand aproximativ 500.000 de albume in toata Brazilia, revolutionand muzica rock a acestei tari.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Pasiunea pentru scris incepe cand Coelho hotaraste sa faca o calatorie la Santiago de Compostela, in anul 1986. Dupa acest pelerinaj viata lui Coelho se schimba si simte nevoia sa isi astearna gandurile pe hartie. Subiectele pe care scriitorul le abordeaza sunt de actualitate si se regasesc in fiecare dintre noi. Probabil, dupa spusele criticilor, acesta este si secretul succesului sau.

Cel mai bun roman pe care l-a semnat, conform numarului de vanzari, este “Alchimistul”, care atinge impresionanta cifra de 30.000.000 de copii vandute in intreaga lume.

Scriitorul a fost decorat cu numeroase medalii, a castigat foarte multe premii internationale, dar probabil cel mai mare castig il reprezinta functia de consilier special in cadrul UNESCO, pentru programul Convergente spirituale si dialoguri interculturale, dar si postul de co-director al Centrului Shimon Peres pentru pace.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

"Zahir", "11 minute", "Manualul Razboinicului luminii", "Jurnalul unui mag", dar si "Veronika se hotaraste sa moara" sunt cateva dintre romanele care i-au adus scriitorului Paulo Coelho mult succes pe plan profesional, ajutandu-l sa fie privit, pe de-o parte de critici si pe de alta parte de fani, ca fiind unul dintre cei mai mari importanti scriitori ai secolului nostru.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.