Catrenele controversatului Nostradamus: simple coincidente sau profetii teribile?

Vizionarul francez Michel de Nostredame sau Nostradamus s-a inscris in paginile istoriei drept cel mai mare „profet” al tuturor timpurilor. S-a nascut la data de 14 decembrie 1503 si desi parintii sai erau evrei, Nostradamus a fost botezat sub rit catolic din pricina Inchizitiei.

Viata lui Nostradamus:

Despre copilaria profetului nu se stie mai nimic. Primele informatii concrete apar de la varsta de 15 ani, cand Nostradamus intra la Universitatea din Avignon pentru a-si incepe studiile. Un an mai tarziu este fortat sa renunte la studii si sa paraseasca acea zona a tarii, dupa izbucnirea unei mari epidemii de ciuma.

In anul 1529 reincepe studiile la Universitatea din Montpellier, in domeniul medicinei. Nici aici nu reuseste sa absolveasca, fiind exmatriculat pentru ca detinea un manual farmaceutic, considerat tabu. In anii urmatori incepe sa lucreze ca farmacist si se spune ca ar fi creat o pilula care proteja impotriva ciumei.

In 1531 Nostradamus cunoaste o femeie al carui nume nu este cunoscut, iar aceasta ii daruieste doi copii. 3 ani mai tarziu, femeia si copiii mor rapusi de o noua epidemie de ciuma. Profetul se casatoreste in 1547 cu o vaduva bogata, cu care are 6 copii - 3 baieti si 3 fete.

Interesele lui Nostradamus legate de farmaceutica si medicina s-au orientat in timp catre o arie mai controversata, cea a ocultismului. In anul 1550 a scris un almanah care s-a bucurat de foarte mult succes, iar apoi s-a hotarat sa scrie cate unul anual. Nostradamus a trait pana in anul 1556, cand a murit la curtea regelui Frantei.

Despre profetiile lui Nostradamus:

„Profetiile” lui Nostradamus au fost redate sub forma unor catrene alcatuite din jocuri de cuvinte sau de sintaxa, pentru ca fanaticii religiosi sa nu le poata intelege si sa il condamne apoi pentru erezie.

Catrenele scrise in cartea „Profetiile” (Les Propheties, prima editie a aparut in 1555) a primit diferite tipuri de reactii la vremea publicari. Unii oamenii erau de parere ca autorul slujea fortele Raului, altii il considerau lunatic, in timp ce majoritatea cititorilor gaseau catrenele sale de inspiratie divina. Nobilimea acelor vremuri apela adesea la serviciile lui Nostradamus, pentru a le fi intocmit horoscopul.

Evenimente prezise de Nostradamus:

Timp de 3 ani, Nostradamus a scris peste 900 de catrene despre prezicerea viitorului. Astazi exista un numar mare de "oameni de stiinta" care inca cerceteaza catrenele sale si incearca sa la gaseasca sensul real, emitand teorii pe baza lor. Pentru descifrarea acestora se folosesc adesea algoritmi de calcul foarte complecsi.

Printre evenimentele istoriei recente care au fost prezise de Nostradamus se numara atacul terorist de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, in urma caruia turnurile gemene au fost distruse; Al-II-lea Razboi Mondial, caderea Zidului Berlinului si chiar asasinarea presedintelui Kennedy. Tot din catrene s-a ajuns la concluzia ca au fost prezise cutremure importante, incalzirea globala si inundatii.

Apocalipsa lui Nostradamus:

Pe baza catrenelor sale si a interpretarilor se pare ca Nostradamus considera anul 2000 ca fiind punctul de debut al unei „ere a necazurilor”. Un nou razboi mondial va izbucni dupa asasinarea ultimului Papa (Benedict al XVI-lea) si va dura 27 de ani. Multe dintre speculatii au fost asociate cu razboiul dintre Statele Unite si Iraq.

Nostradamus astazi:

Se credea ca toate manuscrisele lui Nostradamus au fost gasite si descifrate, insa noi dovezi au iesit la iveala. In ultimul deceniu au fost gasite inca doua texte despre existenta carora nu se stia. Unul a fost descoperit in anul 2005 la Roma si al doilea in gradina care se pare ca facuse parte din mosia profetului.

Astazi parerile sunt impartite: este vorba doar de coincidente foarte mari sau chiar de previziuni care urmeaza sa se implineasca? Ori poate ca Nostradamus a reusit doar sa conceapa un algoritm bazat pe ideea ca istoria se repeta in diferite perioade... Adevarul probabil ca nu va fi niciodata pe deplin elucidat, dar cu siguranta va da de gandit multor generatii de acum inainte.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.