Pentru japonezi, Simfonia a IX-a a lui Beethoven este mai mult decat o simfonie, este o traditie. Ii spun Daiku si in fiecare an, in luna decembrie, Oda Bucuriei rasuna pe tot tinutul Tarii Soarelui Rasare.

Stransa legatura pe care japonezii o au cu Simfonia a IX-a isi are originea in perioada Primului Razboi Mondial. Intr-una din inchisorile japoneze, intre prizonieri si localnici se stabileste o ciudata relatie de prietenie. Directorul inchisorii Toyohisa Matsue, familiar cu opresiunile guvernului Meiji, hotaraste sa nu isi supuna detinutii niciunei forme de umilinta. In semn de respect, un cor format din prizoieri interpreteaza Oda Bucuriei a lui Beethoven. A fost primul "Daiku" Simfonia devine astfel un simbol al prieteniei si respectului reciproc. De atunci, Daiku a devenit o traditie.

Cele mai impresionante interpretari sunt cele din Osaka. In 2011, 10.000 de japonezi au luat parte la Daiku, interpretand Simfonia a IX-a in fata unei audiente la fel de numeroasa. Ocazia a fost un speciala, performanta fiind dedicata victimelor cutremului devastator din martie 2011.

Retail jobs

Foto via Wikipedia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.