Am plecat in scrierea acestui articol de la cateva intrebari care ne-au fost adresate pe Forum. Printre cele mai votate intrebari se regaseste si urmatoarea: “ Oamenii care fumeaza marijuana sunt mai putin inteligenti decat cei care nu fumeaza?”. Cu alte cuvinte, marijuana prosteste?

foto: ElPablo! via flickr.com

Am ramas surprinsi sa vedem cat de categorici sunt unii oameni atunci cand formuleaza un raspuns si mai ales cand abordeaza un subiect atat de special. Asa cum era de asteptat, majoritatea celor care au raspuns la intrebare au spus: Da, prosteste!

Cum niciunul dintre redactorii nostri nu are studii de specialitate in domeniul medicinei am decis totusi sa mediem acest schimb de pareri constructive, dar intr-o maniera jurnalistica.

Asadar, mai jos o sa va prezentam 3 studii realizate de 3 universitati care nu au nicio legatura intre ele, dar care formuleaza un raport in care raspund si la aceasta intrebare.

(1) Robert Tait, cercetator in cadrul Australian National University a realizat un studiu unde au participat 2,000 de persoane, consumatoare de marijuana, cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani. Subiectii au fost impartiti in 3 categorii: Heavy Useres , Light Users si Formal Users.

Dupa 4 ani de monitorizare, Tailt a organizat un test de inteligenta pentru majoritatea subiectilor si a publicat concluziile. Asadar, majoritatea subiectilor au avut rezultate pe masura asteptarilor, in concordanta cu nivelul de studii. Nu s-a inregistrat in niciun fel afectarea inteligentei pe termen lung. In schimb pe termen scurt, imediat dupa consum, foarte multi subiecti au intampinat dificultati in rezolvarea unor probleme matematice.

Concluzia cercetatorului a fost urmatoarea: marijuana afecteza capacitatea de gandire pe termen scurt si foarte scurt ( de la cateva minute pana la cateva zile de la consum), dar consumul de marijuana pe termen lung nu afecteaza intelectul.

(2) Un alt studiu, realizat de data aceasta in interiorul Harvard University, arata faptul ca memoria si asimilarea informatiilor nu sunt afectate decat pe termen scurt in cazul consumului de marijuana. In functie de cat de des consumi “iarba”, timpul in care intelectul iti este afectat poate scadea. Deci, in cazul celor care consuma marijuana des, “timpul de recuperare” scade. Practic intelectul se antreneaza de fiecare data sa faca fata unui nou “val de fum”.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

(3) Al treilea studiu este realizat de catre University College of London si aduce in discutie un alt aspect al consumului de marijuana. Potrivit cercetatorilor londonezi, consumul de “iarba” stimuleaza intelectul, deoarece s-a demonstrat ca din punct de vedere semantic, un individ descopera noi sensuri pentru cuvintele pe care le foloseste. Cu alte cuvinte un fumator de marijuana dezvolta si descopera noi “logici” ale cuvintelor in timp ce starea lui este alterata de catre acest “drog”.

Intr-un final, nu incercam sa tragem linie si se emitem o concluzie pentru ca, asa cum am spus si mai sus incercam sa tratam acest subiect din punct de vedere jurnalistic nu stiintific, totusi lasam la alegerea fiecaruia concluziile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.